|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Halogeny soczewkowe |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-03-2007, 10:54 Halogeny soczewkowe
|
|
|
Siemanko!
Zakupiłem ostatnio na allegro cuś takiego: http://allegro.pl/item172..._atest_hit.html
Co o tym sądzicie? Może ktoś ma takie?
I jeszcze jedna sprawa, czy ich montaż będzie ciężki w TIPO? [myślałem zamocować je mniej więcej tak, jak ma Radke w swojej Temprze, czyli tam pod rejestrację (patrz foto)]
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:11
|
|
|
jak kto woli. Jak dla mnie to zbyteczny badziew. Poprostu taki bajerek. |
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:17
|
|
|
Mam nadzieję, że trochę poprawią mi widoczność - dużo jeżdżę w nocy pomiędzy miastami i zależało mi na lepszej widoczności drogi. Jeżeli fotki nie kłamią, to powinny dać całkiem niezły efekt te halogeniki. |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:19
|
|
|
Koniecznie woź ze sobą atest ( o ile w ogóle coś takiego dostałeś ) na te wynalazki ! Szczególnie przydatny będzie , gdy dopadnie cię na trasie gwałtowne rozwolnienie , bo Policji nim na pewno nie przekonasz ...
** Dodano: 19-03-2007, 11:37 **
kris_ldz napisał/a: | Mam nadzieję, że trochę poprawią mi widoczność - dużo jeżdżę w nocy pomiędzy miastami i zależało mi na lepszej widoczności drogi. Jeżeli fotki nie kłamią, to powinny dać całkiem niezły efekt te halogeniki. |
A poczytaj sobie w Kodeksie drogowym warunki stosowania dodatkowych świateł w samochodzie . Poza wymogami jakie muszą spełniać ( w tym i atesty ) , sposobem montażu - określa on warunki - kiedy i jakie można zapalić !
I o ile mówimy o światłach przeciwmgielnych - możesz je stosować w warunkach ograniczonej widoczności ( mgła , opady - a nie zmrok !!! ) , poza obszarem zabudowanym , oraz w warunkach normalnej widoczności na krętej górskiej drodze .
Dodatkowe światła dalekosiężne ( długie ) wolno stosować wyłącznie razem ze światłami drogowymi ( nie mijania ) i nie może być ich na pojeździe zapalonych jednocześnie więcej niż 2 pary ( łącznie z fabrycznymi ) !
I jeszcze jeden naprawdę drobny szczegół : tenże Kodeks Drogowy dopuszcza do stosowania w światłach mijania , przeciwmgielnych i drogowych - żarówki o barwie białej i selektywnie żółtej ( a nie niebieskiej , jak w tym przypadku ) |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 19-03-2007, 12:02
|
|
|
atest niby mają, czy papier z atestem bedzie - nie wiem, jeszcze nie przyszła paczka. Co do stosowania ich na drodze - wiem, że zgodnie z przepisami można ich używać tak jak napisałeś - warunki ograniczonej widoczności (opad śniegu, deszczu, mgła i takie tam) |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19-03-2007, 12:28
|
|
|
halogeny to lipa. jak jezdzisz duzo tras to spraw sobie lepiej dalekosiężne lampy przynajmniej Wesem'a. A jak halogeny to nie jakies tam zbajerzone "świeczki" bo to tylko i wylacznie element tuningu optycznego. No ale zamontujesz to poprosze o recenzje. Moze sie myle.
Cos jak te:
Nie uwierzysz jak to oswietla droge. Normalnie jupitery takie ze boisko piłkarskie mozna oswietlic. Jak jechalismy z kumplem do Warszawy i spowrotem to poprostu sie nadziwic nie mogłem.
To są 4 dalekosiężne plus te co są w reflektorze fabrycznym. Razem 6 dalekosiężnych.
Nie pytaj czy dozwolone.
schab napisał/a: | poza obszarem zabudowanym , oraz w warunkach normalnej widoczności na krętej górskiej drodze . |
mozna rowniez na obszarze zabudowanym na krętych niekoniecznie górskich drogach.
schab napisał/a: | ( a nie niebieskiej , jak w tym przypadku ) | niebieskie to jest tylko szkło. W rzeczywistosci daje białe krystaliczne światło podobne do tego jakie daje Xenon. Tylko ze granica światłocienia nie jest tak wyrazna jak przy Xenonie. |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-03-2007, 12:45 Re: Halogeny soczewkowe
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | Siemanko!
Zakupiłem ostatnio na allegro cuś takiego: http://allegro.pl/item172..._atest_hit.html
Co o tym sądzicie? Może ktoś ma takie?
I jeszcze jedna sprawa, czy ich montaż będzie ciężki w TIPO? [myślałem zamocować je mniej więcej tak, jak ma Radke w swojej Temprze, czyli tam pod rejestrację (patrz foto)]
|
Ja jeszcze tak tylko w kwestii wtrącenia: to co mam pod tablią rejestracyjną to sa lampy przeciwmgielne. Założyłem je dawno temu ale teraz mam już fabryczne i pozostaje je tylko założyć. Ten "element charakterystyczny" dla mojego auta wkrótce pewnie zniknie bo po co mi dwa komplety lamp przeciwmgielnych? Dalekosiężnych tam nie założe bo to się mija z celem. Lampy dalekosiężne trafią za grilla... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
marek c
Wiek: 45 Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 15 Skąd: wodzisław śląski
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 20:13
|
|
|
ja mam w swoim tipku soczewki wsadzone w miejscu gdzie powinny być standardowe halogeny. i powiem że nawet ciekawie to wygląda, a świeci jeszcze lepiej. pozdrawiam |
_________________ :-) |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-03-2007, 21:16
|
|
|
Ninja napisał/a: |
na krętych niekoniecznie górskich drogach.
|
nie dosyć że kręte to jeszcze oznaczone specjalnym znakiem drogowym...
** Dodano: 29-03-2007, 22:17 **
kris_ldz napisał/a: |
|
obawiam się, że nie będą spełnione warunki montażu określone w przepisach. |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 22:45
|
|
|
Cytat o montażu halogenów:
"Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych."
** Dodano: 29-03-2007, 23:46 **
Acha i dochodziło do tego jeszcze takie coś, że minimum odległość między dwoma lampami (halogenami) musi wynosić minimum 1100mm (1,1m). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-03-2007, 07:15
|
|
|
miszko napisał/a: | Cytat o montażu halogenów:
"Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych." |
Cóż, Twoje lampy też tak do końca nie są zamontowane zgodnie z przepisami (tak jak moje ).
Co ciekawe, mam te lampy od kilku lat, auto przechodziło wiele kontroli drogowych oraz badania techniczne i nikt nawet słowa nie powiedział w temacie złego montażu, nie mówiąc o zabieraniu dowodu rejestracyjnego.
miszko napisał/a: | ** Dodano: 29-03-2007, 23:46 **
Acha i dochodziło do tego jeszcze takie coś, że minimum odległość między dwoma lampami (halogenami) musi wynosić minimum 1100mm (1,1m). |
A podobno dla lamp dziennych minimalna odległość pomiędzy nimi to 600mm.
Prawda li to? |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 30-03-2007, 11:45
|
|
|
zamontowałem już wszystko, muszę tylko dorobić kontowniki, żebym miał większą możliwość sterowania halogenem do góry i do dołu, bo w chwili obecnej świecą one zbyt blisko samochodu - może ze 30 cm od zderzaka
To są światła przeciwmgielne - oczywiście Można z nich wyjąć (bezproblemu) odbłyśniki i używać jako dalekosiężnych, ale u mnie będą służyły jako "przeciwmgielne" oczywiście
Świecą całkiem ładnie, wyciąłem troche za duże dziury, ale wygląda całkiem nieźle niedługo może coś wykombinuje żeby je troche zmniejszyć |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 30-03-2007, 11:56
|
|
|
Radke, ja już ich nie mam.
Kupiłem nowy zderzak z oryginalnymi halogenami za 200zł.
Brat w wakacje przytarł o murek i wymieniłem już cały zderzak. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-03-2007, 12:54
|
|
|
hehe, takie halogeny jak na tel subarce mam w piwnicy oryginały HELLA . Takie coś to się nazywa "lampy robiące dzień w nocy " |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-03-2007, 20:20
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | Można z nich wyjąć (bezproblemu) odbłyśniki i używać jako dalekosiężnych |
Różnica tkwi w rodzaju szybki, a nie braku odbłyśnika... |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Rysiek_Kraków
Wiek: 54 Dołączył: 07 Wrz 2006 Posty: 47 Skąd: Kraków Podgórze
|
Wysłany: 01-04-2007, 21:40
|
|
|
marek c napisał/a: | ja mam w swoim tipku soczewki wsadzone w miejscu gdzie powinny być standardowe halogeny. i powiem że nawet ciekawie to wygląda, a świeci jeszcze lepiej. pozdrawiam |
NAPISZ COŚ WIĘCEJ , NAJLEPIEJ JAKĄŚ FOTKE, JAK TO TECHNICZNIE WYSZŁO. |
_________________ Rysiek - Tipo 1.4 gaźnik LPG 1995r.
NIESTETY BYŁO !!!!!!!!
Jest Alfa Romeo 1.4 TS ! 1998 |
|
|
|
|
marek c
Wiek: 45 Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 15 Skąd: wodzisław śląski
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-05-2007, 18:06
|
|
|
Nie potrafie wstawić fotki , ale możesz zobaczyć mojego tipka w galeri Gulczasa z tegorocznego zlotu, jest to 16 fotka.(biały Tipek) |
_________________ :-) |
|
|
|
|
miszko
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|