Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kalibracja obrotomierza- prosze o pomoc:D
Autor Wiadomość
Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 10-04-2007, 16:58   Kalibracja obrotomierza- prosze o pomoc:D

Jako że problem dotyczy, skalibrowania obrotomierza, to temat ten napiszę właśnie tu.
Ale do rzeczy, ostatnio wymieniałem licznik na taki z obrokiem i chciałem cofnąć mu przebieg na taki jaki mam faktycznie, więc go rozebrałem, myśląc że uda się to jakoś zrobić po jego rozebraniu, ale niestety sztuka ta nieudała mi chodź w ręku już miałem sam bębenek od przebiegu całkowitego, i w sumie postanowiłem zamienić cały mechanizm prędkościomierza z starego licznika. Oczywiście rozbierając cały licznik bez chwili zastanowienia powyciągałem wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza, PO złożeniu wszystkiego w całość i po podłączeniu licznika, pierwszy „bug” to wskazówka od obrotomierza powędrowała na 2 tys. Trochę ja poprawiłem , ale wydaje mi się że nadal wskazuje nieprawidłowo, zanim jeszcze zacząłem się bawić w te przekładki to obrotomierz przy 100km\h na LPG*( nie wiem czy jest jakąś różnica w obrotach jadąc na PB) wskazywał równo 3tyś obr\min.

Stad tez moje pytanie, jakie powinny, jaki macie obroty, na jakich biegach, przy jakiej prędkości. Na LPG, a jeśli jest różnica w jeździe na PB to również, prosił bym o wasze wskazania. Nie mam możliwości skalibrowania, na wolnych obrotach, bo z nimi mam również problemy, co opisałem w temacie : http://forum.tempra.org/t...roty-vt7391.htm

PS. Chodzi tu o standardowy silnik 1.4 i,e

Pozdrawiam.

kro_ma 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-04-2007, 04:59   

witam ja mam tipka 1.8 GT i ja mam przy 3000 obr ok 105 km/h ale nie wiem jak jest w 1.4 pozdrawiam

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-04-2007, 07:38   

Matizz, Być moze jesteś posiadaczem obrotka od 1.6 lub więcej,więc automatycznie bedzie troszkę inaczej wskazywał.Po zdemontowaniu tarczy na mechaniźmie pod wskazówką jest potencjometr słuzący do kalibracji obrotka.
Co do ustawienia cóż najprostrzym wyjściem było by jak byś wiedział jakie masz obroty na biegu jałowym.Ustawiasz wskazówkę na 500 obr i włączasz silnik, potem ustawiasz wskazówkę na to co masz(powinno być ok 850-900 obrotów dodajesz gazu i....tu jest kłopot bo albo ustawiasz na oko albo jedziesz do diagnosty i tam podłączasz sie pod obrotek i potencjometrem regulujesz ustawienie .
Pomocne moze być ustawienie gazu jeżeli masz automatyczne przełączanie na gaz ma to miejsce przy najczęściej 2000 obr.sprawdź ile wskazuje Twój w chwili przełączenia na gaz.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-04-2007, 10:35   

Nie ma znaczenia czy jest to 1.6 czy 1.4.Obrotek po prostu odczytuje impulsy i tyle,a poza tym oba silniki są jedno cewkowe.
U mnie przy 3000rpm jest jakieś 105 km/h.
     assistance   Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-04-2007, 10:57   

W ogóle to da się go jakoś skalibrować? Wątpie.
Jeżeli pamiętasz na jakich wolnych obrotach pracował, to tak ustaw. Odpal silnik z podłączonymi zegarami i wsadź wskazówkę np. na 800obr.

Co za różnica czy przy 3000 jest 105. Sugerujecie żeby poskładał,pojeździł,poobserwował i metodą prób i błędów ustawiał? Czy jak?
     Moneta

Odpowiedz do tematu