Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie odnośnie tajemniczych kontrolek w Tipo
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-06-2009, 18:39   Pytanie odnośnie tajemniczych kontrolek w Tipo

Cześć, czytałem troszkę tematów w tym dziale i dowiedziałem sie że w Tipo są tajemnicze kontrolki które można uruchomić. Teraz moje pytania:

Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? słyszałem ze pod fotelem kierowcy ale u siebie sprawdzałem i go nie zauważyłem, podejrzewam że gdzieś musi być bo Tipo z 90 r. i koledzy pisali że w tych rocznikach to jest.

Kontrolka od ssania - no właśnie, ja mam auto na monowtrysku i jest możliwość zrobienia aby ta kontrolka się zapala gdy samochód włączę i działa automatyczne ssanie a po wyłączeniu ssania żeby gasła ??

Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ??

Kontrolka od wtrysku - też jest ale nie świeci :(

Proszę o jakieś rady, nudze sie w domu i fajnie by było takie coś zrobić dla własnej satysfakcji ;)

kazik 

Wysłany: 19-06-2009, 18:49   

Lasgo07 napisał/a:
Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ?

Najczęściej znajduje sie tam gdzie zapinasz pasy.

Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 19-06-2009, 18:53   

dawid5451, rozumiem, ale kabelków to ja nie widziałem żadnych pod fotelem :(

kazik 

Wysłany: 19-06-2009, 19:22   

ja u siebie też kiedyś patrzylem i też nie bylo także pewnie ich nie ma a kontrolka jest zaslepiona, chyba w dieslach i sedici wchodzily czujniki pasow ale nie jestem pewnien.

Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-06-2009, 19:23   

Lasgo07 napisał/a:

Czujnik pasów - gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ? słyszałem ze pod fotelem kierowcy ale u siebie sprawdzałem i go nie zauważyłem, podejrzewam że gdzieś musi być bo Tipo z 90 r. i koledzy pisali że w tych rocznikach to jest.

czujnik jest w tym plastiku co do niego wpas wpinasz - jeśli nie masz kabli pod fotelem, to nie masz czujnika proste

Lasgo07 napisał/a:
Kontrolka od ssania - no właśnie, ja mam auto na monowtrysku i jest możliwość zrobienia aby ta kontrolka się zapala gdy samochód włączę i działa automatyczne ssanie a po wyłączeniu ssania żeby gasła ??

zdejmujesz deskę, wkładasz w odpowiednie miejsce żarówkę, szukasz po ścieżkach w którym gniazdku trzeba podać napięcie zeby się zapaliła, a włącznik żeby się paliła gdy działa auto ssanie to już inwencja własna typu Adam Słodowy, ale to może być trudne, bo w naszych autkach jest tylko regulator przepustnicy który działa w sumie cały czas i po każdym zdjęciu nogi z gazu się na chwilkę odzywa

Lasgo07 napisał/a:

o ile sie nie mylę zaświeci jak coś się zepsuje

Lasgo07 napisał/a:

Kontrolka od płynu spryskiwaczy - kontrolka jest na desce rzecz jasna tylko jak to można podłączyć ??

miałeś zmienianą deskę? jeśli nie to instalacja jest położona i kabelki od czujnika masz przy lewej lampie, może być odpieta wtyczka lub zwalony czujnik - po nitce do kłębka, zajrzyj do zbiorniczka płynu znajdź czujnik i od niego kable idą

masz jeszcze kilka różnych miejs w których teraz są zaślepki - trochę inwencji twórczej i wszystkie możesz uruchomić

możesz też przeszukać forum, gdzieś jest temat o bagnecie z czujnikiem poziomu oleju, udzielałem się tam gdy walczyłem z moim bagnetem, tam ktoś wkleił schematy tych trzech kontrolek na check panelu

Lasgo07 

Wysłany: 19-06-2009, 20:05   

yoyo, Własnie chciałbym zrobić tą kontrolkę od ssania głównie. Wszystkie kontrolki które napisałem mam w desce po zaślepiane, czyli bez żarówek, od wtrysku też, ale zauważ że kontrolka od wtrysku zapala się jak przekręcisz stacyjkę nie włączając samochodu a u mnie się nie pali wogóle :( Interesuję mnie głównie to jak to wszystko podłączyć, głównie ssanie i wtrysk bo to chyba wyższa półka. Jak ktoś wie to proszę o radę.

** Dodano: 19-06-2009, 21:08 **
Jak możesz to wrzuc mi linka odnośnie tego czujnika o którym pisałeś bo nie mogę znaleźć tego postu.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 19-06-2009, 21:01   

Lasgo07 napisał/a:
wątpię byś miał bo takie rzeczy to tylko w najbogatszych wersjach.
Lasgo07 napisał/a:
ta kontrolka jest dla ręcznego ssania z gaźników. Tak jak ci yoyo napisał, mało prawdopodobne że uruchomisz.
Lasgo07 napisał/a:
ten sam temat co z pasami, tu ci potrzeby korek z czujnikiem no i okablowanie.
Lasgo07 napisał/a:

tylko się cieszyć jak się zaświeci to płakać :lalala:
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 19-06-2009, 21:16   

Lasgo07, wszystko idzie zrobić. Czujnik do poziomu płynu możesz wykorzystać taki jak jest w zbiorniczku płynu hamulcowego. W miejsce wtyku pasa musisz wstawić czujnik - chociażby taki jak w drzwiach (który po wciśnięciu odcina masę). Wtrysk to jak chłopaki pisali - ciesz się.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 19-06-2009, 21:22   

Lasgo07 napisał/a:
Proszę o jakieś rady, nudze sie w domu i fajnie by było takie coś zrobić dla własnej satysfakcji ;)

zrób sobie w aucie gniazdko 220v :) Kolega na zlocie miał :D Możesz jeszcze się pobawić w automatyczne domykanie szyb, odcięcie zapłonu przed złodziejem :D , dodatkowe oświetlenie kabiny lub drzwi po otwarciu oświetlające podłoże jak to jest w nowych autach , itp gadżety
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

yoyo 

Wysłany: 19-06-2009, 22:07   

Lasgo07 napisał/a:
yoyo, Własnie chciałbym zrobić tą kontrolkę od ssania głównie.

w gaźnikowcach był to zwykły stycznik, nie da się tego w monowtrysku zrobić na orginalnych częściach, i wg mnie w ogóle ciężko to będzie zrobić bo nasze autka nie mają jako tako ssania, tylko komp wzbogaca mieszankę a regulator dodaje gazu

Lasgo07 napisał/a:
Wszystkie kontrolki które napisałem mam w desce po zaślepiane,

czyli w Twojej wersji ich nie było
co do pasów to chyba najprościej kupić zatrzask z czujnikiem z jakigoś rozbieranego autka

Lasgo07 napisał/a:
od wtrysku też, ale zauważ że kontrolka od wtrysku zapala się jak przekręcisz stacyjkę

ja też mam ją zaślepioną
jeśli się nie mylę to są dwie wersje kompów w naszych autkach i kontrolka tylko z jednym współpracuje
też idzie ją podłączyć choć nie wiem jak :(

wg mnie lepiej wykorzystać te miejsca pod własne bajery, jeśli masz coś dodatkowego w aucie to sobie kontrokę podpiąć

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 19-06-2009, 23:52   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
Lasgo07 napisał/a:
ten sam temat co z pasami, tu ci potrzeby korek z czujnikiem no i okablowanie.

Tu nie jest korek za to odpowiedzialny, ja mam zwykły korek a kontrolka działa, czyli tu musi byc jakis czujnik (pływak) w srodku zbiorniczka ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 20-06-2009, 09:22   

egon. napisał/a:
Tu nie jest korek za to odpowiedzialny,

dokładnie ja też mam zwykła zatyczkę tylko, czujnik jest gdzieś głębiej

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 20-06-2009, 09:40   

egon. napisał/a:
Tu nie jest korek za to odpowiedzialny, ja mam zwykły korek a kontrolka działa, czyli tu musi byc jakis czujnik (pływak) w srodku zbiorniczka

Są dwa rodzaje zbiorniczków - jeden ma wmontowany czujnik poziomu :)

Lasgo07, jak masz czas to zrób polerkę lakieru, odnów fele - ogólnie zrób coś konstruktywnego a nie pierdoły :)

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

polansky 

Wysłany: 20-06-2009, 09:52   

Jeśli chodzi o poziom płynu spryskiwaczy to był już o tym dawno temu temat wystarczyło poszukać, bo kolega Radke zrobił ładny manual o tym jak to montował u siebie.

http://forum.tempra.org/t...nu+spryskiwaczy

Jeśli chciałbyś to zrobić na oryginalnych częściach to musiałbyś poszukać zbiorniczka z czujnikiem niskiego poziomu płynu.

Jeśli chodzi o kontrolkę pasów to tak jak Ci koledzy pisali - pod fotelem powinieneś mieć wtyczkę z dwoma pinami i od niej prowadzisz + do kontrolki w desce ( ja takową miałem w swojej temprze i uruchomiłem sobie tą kontrolkę ;) ) Jeśli nie masz żadnych wtyczek pod fotelem kierowcy to prawdopodobnie nie masz też czujnika w zapięciu pasa.

Reszta kontrolek to już raczej rzeźba, bo na oryginalnych częściach tego nie zrobisz - jak masz wtrysk to nie ma gdzie podpiąć kontrolki ssania, jak masz gaźnik to nie ma gdzie podpiąć kontrolki wtrysku :)

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Odpowiedz do tematu