|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z migaczami |
Autor |
Wiadomość |
nektariuss
witamy nowego
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 17:54 Problem z migaczami
|
|
|
Witam.
Mam taki problem z lewym migaczem, że jak go włącze podczas jazdy to miga normalnie ale jak podczas jego migania zaczne hamować to częstotliwość migania spada około 2x. Gdy puszczę hamulec to znowu miga normalnie. Czy ktoś może wie o co tu chodzi.
Pozdrawiam.
Fiat Tipo 1.9 TD, Deska analog |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 18:30
|
|
|
częstotliwość migaczy jest regulowana poprzez przerywacz bodajże ANcośtam, jest tak zbudowany, że jak zmienia się prąd płynący przez włączony we danej chwili układ (np układ kierunków lewej strony - 3 żarówy+kontrolka) to zmienia się też częstotliwość pracy - gdy spali Ci się któraś z żarówek np lewej strony a dasz lewe migacze to pozostałe będą za...suwać szybciej;
w twoim przypadku sytuacja jest dziwaczna, gdyż częstotlwość wzrasta; byłoby to możliwe przy duuużym spadku napięcia, ale światło stopu (jak dajesz hamulec) nie pobiera ani ułamka z tego, pozostaje tylko więc rozwiązanie, że masz jakieś zwarcie w instalacji, a najprawdopodobniej w reflektorze, np z tyłu, może złyt kontakt masy i światło stopu poprzez instalkę od kierunków płynie powodując takie zachowanie...
dzieje się to tylko na lewych migaczach (że spada ich częstotliwość) i tylko podczas hamowania? oczywiście podczas hamowania nie ma innych objawów jak spadek napięcia w instalacji ogólnie, światła mocno przygasają etc? |
|
|
nektariuss
witamy nowego
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 19:17
|
|
|
Tak, dzieje sie tak tylko podczas hamowania i częstotliwość migania spada tylko przy lewym migaczu |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-06-2007, 19:18
|
|
|
Prawdopodobnie w tylnej lampie którejś nie ma dobrej masy i jak nacisniesz hanulec przy właczonym kierunku to robi się "choinka" na lampie. Proponuje oczyścić styki kabla i sprawdzić czy każda z zarówek dobrze dociska stopką do blaszki i czy się dobrze trzyma.
Jesli to nie pomoże to coś w instalacji ... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 20:03
|
|
|
Ja miałem podobnie tylko jak naciskałem hamulec to migacz w ogóle przestawał działać.
Problem tkwił w tylnej lewej lampie. Przeczyściłem wszystkie styki i jest ok. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|