Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ROZWIĄZANIE - blędne wskazanie temp. silnika deski DGT
Autor Wiadomość
Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 05-08-2009, 13:20   ROZWIĄZANIE - blędne wskazanie temp. silnika deski DGT

od pewnego dłuższego czasu walczyłem z tym problem ( zresztą nie tylko ja )i w końcu wygrałem :P

chodzi o przekłamanie w temp silnika , czym bardziej obciążona instalacja elektryczna auta ( światła + radio + nawiew itp) tym wyższe wskazania pokazuje kontrolka na desce DGT

poprzez dwukrotną wymianę samego czujnika, wizyty u różnych elektroników , podejrzewania wadliwej deski, alternatora, przewodów, i tysięcy innych teorii spiskowych w końcu się udało.
zacząłem kombinować z zaopatrzeniem silnika i szkieletu auta w lepszą masę ( tzn taką jak być powinna ) miernik w łapę i jazda ... rozwiązaniem problemu jest albo wyciągnięcie akumulatora i przeczyszczenie wszystkich kabli które wychodzę z zacisku minusa i łączą się ze szkieletem i silnikiem auta lub opcja nr 2 ( czyli taką jaką ja zastosowałem gdyż czyszczenie tych końcówek u mnie nie pomogło )

minus z akumulatora łączymy grubym kablem ze szkieletem auta tak jak na foto oczywiście śruba i miejsce gdzie się wpinamy powinny być oczyszczone do gołej blachy ( papier ścierny lub pilnik )

dodam jeszcze że z nieznanych mi przyczyn połączenie silnika z klemą minus nie dało prawie żadnego efektu pomimo że czujnik pokazujący błędy jest wkręcony w silnik i to tam teoretycznie jest problem z masą

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-08-2009, 18:59   

Leśniczy napisał/a:
dodam jeszcze że z nieznanych mi przyczyn połączenie silnika z klemą minus nie dało prawie żadnego efektu pomimo że czujnik pokazujący błędy jest wkręcony w silnik i to tam teoretycznie jest problem z masą
bo problemem nie jest brak masy na czujniku - on ma pewnie dobre odczyty, tylko problem jest w wyświetlaniu tych odczytów, a kontrolki mają masę z karoserią. Wzmocniłeś masę i wyświetlacz temperatury nie "podbiera" jej innym odbiornikom. Tak bym to tłumaczył...
"
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 05-08-2009, 23:48   

bardzo trafne spostrzeżenie

Odpowiedz do tematu