Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
N2O a prawo...
Autor Wiadomość
Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-06-2005, 17:35   N2O a prawo...

Czy w kodeksie o ruchu drogowym są jakieś wzmianki o ożytkowaniu tego typu gazu? Chodzi mi użytkowanie go jako doładowanie silnika wolnossącego! Wiem że są przepisy na temat przewożenia różnych butli z czymś, ale czy podtlenek azotu jest traktowany przez stróży prawa jakoś specjalnie? Co o tym myślicie?
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-06-2005, 18:10   

Kodeks drogowy (chyba) nie traktuje o źródłach zasilania samochodów.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-06-2005, 20:42   

hmm.... ciekawe zagadnienie. nie spotkałem się.... Niby sprzedają zestawy do tego, nawet do 'samodzielnego' montażu i nikt nikogo nie ściga ani nie słyszałem o przepisach dot tego; w sumie jak sprzedają to chyba z jakimiś atestami o ile pamiętam;
pewno trza poczekać - jak się LPG upowszechniało to atesty i przepisy wlazły, a to jest 'bajer' więc się nikt nie interesował; póki co przepisów nie ma to niby nie mają się co czepić, ale zawsze ryzyko jak założysz, co potem...
na zachodzie ludzie mają, w TV bywało już dawno i tam policja nie ma nic do tego, ale tu jest Polska...... :roll:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 05-06-2005, 23:15   

Wszystko spoko tak też mi się wydawało! :D
Ale... Jako iż mam nieograniczony dostęp do podtlenku, mam zamiar (czeka na założenie) instalacja podtlenku. Ale nie będzie to instalacja NX'a, NOS'a, ZEX'a czy innych 'atestowanych' tylko sprawdzony (śmigał w lanosie) zestaw 'home made'. Po małych przeróbkach, ja mam gaźnik wiec inny wtrysk, będzie u mnie. Ciekaw jestem co mi policja może zrobić... Pewnie wyjdzie wszystko w praniu.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-06-2005, 06:22   

A jak z silnikiem ;) Bedzie mial duze przeciazenia. A w Lanosie ile mu (teoretycznie) koni przybylo?

unknown 

Wysłany: 06-06-2005, 06:51   

właśnie, daj znać jakie efekty! przy 'prawdziwych' instalacjach dochodzi o ile wiem moc rzędu 100 kucykoof... gdy tak po prostu sobie do autka dołożysz to.. oby podwozie nie wyprzedziło nadwozia :-D ani nic w tym stylu i silnik nie łupnął.....
przy autkach mających te > 200KM instalacje takie to jeszcze, takie autka są zaprojektowane (i silniki) na przeciążenia większe, a w Temperce..... chciało by się, oj chciało (sam bym chciał :-) ) ale czy wsio wystrzyma, jeśli to będzie 'prawdziwa' instalacja dodająca 'prawdziwej' mocy?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 06-06-2005, 08:59   

Panowie! To nie jest tak że wsadzam i tyle! Wszystko jest przemyślane!
Ilość kucykóf jest ograniczana wielkością dysz. Nie 'strzele' 100 koni, bo tego seryjny silnik nie wytrzyma, 3a by kute tłoki i korby wsadzić. Chciałbym strzelić ze 30, tyle mi wystarczy. Trzeba jeszcze pamiętać że te 30 koników wiecej trzeba jakoś zatrzymać...

Lanos nie zdąrzył się zmierzyć na hamowni. Przez chyba 2 miesiące tak poprostu fruwał z gazem. Później kupmpel kupił SMT6 i jak zaczęli w nocy stroić to nie wytrzymał tłok... 8)
Wynika z tego, że było:
-duże doładowanie, ciągle nie wiadomo ile koni ale troszke
-był głupi, bo na 5-tce nie lata się na podtlenku

Koniec OT. Wracamy do tematu 8)

[ Dodano: Pon 06 Cze, 2005 10:01 ]
unknown napisał/a:
przy 'prawdziwych' instalacjach dochodzi o ile wiem moc rzędu 100 kucykoof

Nie prawda! Możesz sobie jak chcesz 15km strzelić. Można tryskać nawet 200km, ale to wymaga poważniejszych zmian w silniku.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 06-06-2005, 19:53   

..w sumie to może rzeczywiście samemu można dobrać ile dopalić, ale te, które widziałem / czytałem w tych granicach były zawsze ustawiane.... daj znać jak będziesz miał jakieś efekty, bo to w sumie dość ciekawy temat, jak tam temperka może się spisać, w sumie hamulce i kto wie co jeszcze też będziesz pewno musiał poprzerabiać...
ciekawe jak Ci się uda, 3mam kciuki :-)

assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 08-06-2005, 21:53   

o boshhhhhhhhhhhh jak czytam te wasze wypociny oprocz glownego zainteresowanego Raku to nie wiem czy sie smiac czy plakac jak "powazni", a na pewno powazniejsi ode mnie ludzie podchodza do tematu

A wiec tak drogi Raku:
Po pierwsze to instalacja propan butanu od instalacji podtlenku azotu sie rozni tym ze jeden gaz jest wybuchowy a drugi NIE
Z tego to powodu instalacja gazowa MUSI byc chociaz "WBITA" w dowod rejestracyjny
Chyba tego nie musze tlumaczyc ze jak sie komus do bagaznika ulotni propan butan to moze sie zdarzyc wielkie bum, a podtlenek azotu to po prostu szlachetna odmiana tego co na codzien wdychamy, a w medycynie jest on wykorzystywany jako "gaz rozweselajacy".... wiec sami sie domyslcie co moze byc skutkiem ubocznym ulotnienia go w bagazniku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

co do instalacji i przyrostow mocy
to po pierwsze podtlenek to NIE magnetyzer czy inny duperel dzialajacy rzekomo tylko wlasciwie "tylko" dla silnika niebezpieczny gazik

po drugie przyrost ponad 100procentowy zostal osiagniety w polsce i to przy bardzo niskim budzecie w Oplu Kadecie. tak tak 100 %... Opel Kadett Aniolka , motorek c20xe przygotowany pod owe nitro... 150km seryjnie, zrobione na 170km no i najwieksze strzaly jaki ten motorek wytrzymal oscylowaly w granicach 200-220km przyrostu.

po trzecie to podtlenek moze byc jak najbardziej bezpiecznym doladowaniem o ile sie pamieta o paru waznych zasadach

po pierwsze to utrzymanie AFR, czyli lopatologicznie mowiac to by podac wiecej paliwa do spalenia w dodatkowej dawce tlenu
o ile wiekszosc seryjnych silnikow jest w stanie wytrzymac ok 50% przyrosty w instalacji mokrej o tyle na sucho bardzo latwo i szybko nawet malymi dawkami mozna wysadzic silniczek...

no i korzystanie z podtlenku, nie na najnizszych biegach, nie na najwyzszych oraz nie na niskich obrotach...

Raku 

Wysłany: 08-06-2005, 23:06   

Pele_Tipo napisał/a:
wiec sami sie domyslcie co moze byc skutkiem ubocznym ulotnienia go w bagazniku

Planuję stojak z butlą umieścić w kabinie! Może się ulatniać a co... Przynajmniej będzie śmiesznie ;)

Pele_Tipo napisał/a:
w medycynie jest on wykorzystywany jako "gaz rozweselajacy"

Stąd będzie mój gaz... :)

Nie planuję, jak mówiłem, wielkich przyrostów. Chcę strzelić tak ze 30-35km.
Mój plan, narazie odległy, to zrobić ten silnik na 150km N/A

Czyli reasumując stosunek paliwo/powietrze musi być odpowiedni. To znaczy jaki?
Czy 'zwykły' gaźnikowiec podłubie mi odpowiednio w gaźniku? Od pewnego czasu jeżdze na Szarych szeregów. Czy wystarczy dyszę większą zapodać? #-o

[ Dodano: Czw 09 Cze, 2005 00:07 ]
Pele_Tipo napisał/a:
no i korzystanie z podtlenku, nie na najnizszych biegach, nie na najwyzszych oraz nie na niskich obrotach...

To jest oczywiste!
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 08-06-2005, 23:35   

AFR utrzymac musi sie jeszcze nizsze przy wiekszej dawce powietrza niz przy normalnym trybie spalania dla bezpieczenstwa, okolice 11-12:1

Z gaznikiem moze byc spory problem
Generalnie moznaby pokombinowac z rozwiazaniem dolaczanej dyszy albo ustawiac konkretna ilosc ssania pod dany strzal.
Wiesz w przypadku podtlenku to juz wtryski dzieki elektronice biora gore, gaznik staje sie przeszkoda zamiast zaleta, chociaz jakby dobrze dopracowac patent z dolaczana dysza to efekt ma szanse byc nawet lepszy z racji mozliwosci lepszego wymieszania paliwa w gazach...

co do strzalu rzedu 30-35 koni to byloby to jedno z najbardziej optymalnych rozwiazan

a co do wydlubania tego silnika do 150km w NA to byloby to na prawde bardzo ciezkie... Kosztami mozna spokojnie wejsc w 6-7k, i pomimo braku fuszerki taki silnik mialby szanse mozliwie "dlugo" pojezdzic przy na prawde wyrozumialym traktowaniu i katowaniu wtedy kiedy mozna...
tak samo w przypadku podtlenku jak napisales te zasady sa oczywiste, ale nie dla kazdego i nie kazdy jest w stanie zrozumiec jak bardzo sa one istotne...

Z tego typu sytuacji najbardziej slyna ludzie ktorym ciagle padaja turbinki :lol: bo zaraz po ruszeniu daja w palnik a po katowaniu i szybkim zaparkowaniu auta od razu wylaczaja silnik...

romano 

Wysłany: 09-06-2005, 14:25   

Raku napisał/a:
Mój plan, narazie odległy, to zrobić ten silnik na 150km N/A

Ambitny plan, ale obawiam się, że mało praktyczny zarówno ze względu na koszty jak i przeznaczenie samochodu.
Raku, żeby wydłubać silnik na 150km to praktycznie wszystko w nim będziesz musiał zmieniać(dolot, wydech, korby, tłoki, gazniki, wałek itd) i wyniesie cię to majątek a silnik będzie miał charakterystykę pseudo wyścigową, przypuszczam że za taką kasę bezproblemu byłaby instalacja turbo z podobną mocą ale o niebo lepszą charakterystyką i większym momentem obrotowym.
Zobacz przykłady modyfikacji Tipo/Tempra 1,6 OHC
http://freespace.virgin.n...t/data/TIPO.HTM
Konwersja na 140BHP kosztuje 3000 £ #-o

Moneta

Raku 

Wysłany: 09-06-2005, 22:28   

Pele_Tipo napisał/a:
Z tego typu sytuacji najbardziej slyna ludzie ktorym ciagle padaja turbinki :lol: bo zaraz po ruszeniu daja w palnik a po katowaniu i szybkim zaparkowaniu auta od razu wylaczaja silnik...

Ci są najlepsi! I jeszcze zadają głupie pytania dlaczego tak szybko padła! :lol:

No dobra to zajdźmy na ziemię. 150km bedzie trudno zrobić ale myśle że do 100-120 da się rade dojść. No i do tego ten magiczny 'strzał' :D
Zobaczymy... Plany są na razie odległe, bo budżet studenta nie jest wielki. :(

Czyli najlepiej podjechać do gaźnikowców i pogadać na ten temat! :roll:
Przecież NX ma chyba nawet instalacje do gaźnika, więc to musi działać! 8)
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 10-06-2005, 16:06   

Raku napisał/a:

Ci są najlepsi! I jeszcze zadają głupie pytania dlaczego tak szybko padła! :lol:
)

widze ze wiesz o co chodzi w temacie... a zrozumienie waznosci paru waznych zasad to jedna z najwazniejszych spraw w tuningu, tudziez korzystaniu ze zmodyfikowanego auta...

co do dozowania wzbogaconej mieszanki mysle ze jednak moga byc wieksze problemy i kruczki

najlepiej bedzie chyba sie konkretnie dowiedziec kto by ci tak przerobil gaznik by zainstalowac dodatkowa/we dysze dolaczane na guzik np. otwierajacy lub zamykajacy elektrozaworek oraz od razu najlepiej dysze do podtlenku

w sumie same sterowanie daloby rade jakos ogarnac, najlepiej by jeden guzik otwieral zaworki do podtlenku i benzyny

sa zestawy N2O do gaznika, ale to jest podobna kwestia jak z wyczynowymi gaznikami...
sa o wiele lepsze od wtrysku benzyny jednak nie nalezy ich porownywac do zwyklych gaznikow

Odpowiedz do tematu