|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Szarpie podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Jagi
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 252 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-03-2005, 06:53 Szarpie podczas jazdy
|
|
|
Witam, witam
Wczoraj jechalem wieczorem i nagle zabraklo mi mocy ... az samochod zgasl i przez chwile nie moglem go odpalic. W koncu odpalil i od tego czasu co jakis czas szarpie bez wyraznego logicznego ciagu przyczynowo skutkowego... Silnik pracuje rowno, obroty trzyma a mimo to podczas przyspieszania i jazdy co jakis czas mam szarpniecie ...
Nie wiem co moze byc przyczyna, kable mam swieze w miare, kopulka i palec praktycznie nowe ... wilgc raczej ie bo ostatnio jest cieplo a po wodzie nie jezdzilem ... moze paliwo ??
Jakies pomysly ... poradzcie...
Pozdrówka |
_________________ KIA Clarus 1.8 SLX DOHC |
|
|
|
|
Nazir
|
Wysłany: 29-03-2005, 07:40
|
|
|
Czyżby filtr paliwa? |
|
|
|
|
Jagi
|
Wysłany: 29-03-2005, 07:45
|
|
|
Mam zapasowy, więc dziś wymienię ...
Mojemu ojcu ostatnio w fiacie uno strzeliła pompa paliwa ... koszty były nie małe a pompa po wymontowaniu tak zamulona ze szkoda gadac, mam nadzieje ze u mnie się na filtrze skończy. |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 29-03-2005, 10:11
|
|
|
Miałem dokładnie to samo.U mnie wymiana filtra nic nie pomogła,musiałem dobrać się do pompy.W miejscu zasysania paliwa siatka była zapchana.Rozebralem wszystko i wyczyściłem.Ponadto proponuję samą pompę włożyć do jakiegoś naczynia z ropą albo jak w moim przypadku ,z tłustą benzyna lakową i włączyć na kilka minut w obiegu zamkniętym.Zobaczysz jaki syf Ci wyleci.Od tamtej pory pompa pracuje jak marzenie.Mi mechanicy sugerowali od razu wymianę na nową,ale dobrze że tego nie zrobiłem. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
Jagi
|
Wysłany: 29-03-2005, 10:24
|
|
|
No to mnie nie pocieszyłeś ... nie bardzo mam czas i warunki na takie kombinacje.
Powiedz mi tylko czy w Temprze też jest tak jak w Uno taki magiczny ''właz'' pod podłogą bagażnika do dostępu do pompy od środka samochodu ??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-03-2005, 14:22
|
|
|
Cytat: | No to mnie nie pocieszyłeś Sad ... nie bardzo mam czas i warunki na takie kombinacje.
Powiedz mi tylko czy w Temprze też jest tak jak w Uno taki magiczny ''właz'' pod podłogą bagażnika do dostępu do pompy od środka samochodu ?? |
Jagi nie masz co się tak martwić, masz gaźnikowca i sprawa wygląda o wiele prościej.
Pompa jest zamontowana na bloku silnika od przodu, dochodzi do niej przewód paliwowy z filtra paliwa a drugim przewodem paliwko podawane jest do gaźnika. Tylko nie wiem czy pompa ta jest rozbieralna, z opisu, który przedstawił Bodek wnioskuję, że ma wtrysk(inna pompa). zresztą cena nowej pompy nie jest tak zabójcza jak przy wtrysku ok 50zł.
Odkręć przewód przy gaźniku i sprawdź czy leci benzynka, a może filtr paliwa jest stary i przytakły się dysze w gaźniku. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
spirool
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-03-2005, 14:54 podobny problemik
|
|
|
witam tak sobie czytam i dochodze do wniosku ze nie tylko ja mam takie problemy! otorz podobnie jak u kolegi autko czasami szarpie ,czasami sie muli zaniem zacznie przyspieszac,wymienilem kable, kopulke,palec, swiece(ale znow mam stare bo juz nie dzialaja), filtr paliwa i powietrza ale jednak nadal sa takie objawy! niewiem co to moze byc sprawdzalem pompa podaje paliwo ale czy dobrze w odpowiedzniej ilosci to nie wiem.Aha mam oczywiscie 1.6 gaznik! naprawde pompka paliwa do gaznika kosztyje+/- 50zl??? myslalem ze duuuzo duuuzo wiecej????.Ja na przyczyne swoich problemow stawiam rozregulowany gaznik i za bogata mieszanke;/ ale nie jestem pewnien..... |
_________________ Temperki Super Autka ;]]] |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 29-03-2005, 15:39
|
|
|
Przed świętami kupiłem mechaniczną pompkę paliwa ja dałem 60 zł. Jest to pompka od zastawy i jest ona rozbieralna (oryginalna nie jest rozbieralna). Kiedyś na allegro widziałem za 40 zł taką samą. Moja stara pompka wydaje się być sprawna tylko zaczął z niej wyciekac olej takim otworkiem odpowietrzającym
W opisanym wyżej przypadku warto sprawdzić drożność paliwowych przewodów powrotnych i zbiorniczka przelewowego (tam chyba jest zaworek pływaczek tak mi się zdaje)
Swoja drogą ciekawe czy usterka jest elektryczna czy też szwankuje zasilanie paliwem ? |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
Jagi
|
Wysłany: 29-03-2005, 16:42
|
|
|
Hi
Dziekuje wszystkim za cenne uwagi, na pewno mi sie kiedys przydadza
Nawet zmobilizowaly mnie do wymiany filtra paliwa wozonego od 0,5 roku w bagazniku ...
A usterke juz usunalem, bo nie udalo mi sie wystartowac spod pracy wiec zaciagnalem sie do najblizszego mechanika i okazalo sie ze moj czujnik polozenia walu korbowego a dokladnie przewod od tegoz czujnika byl przetarty i wisial na ostatnim wlosku ...
Facet zalutowal, zaizolowal, wzial 20 zlotych (o zgrozo) i jak reka odjął ... smiga jak nowa i nawet nie kichnie
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-03-2005, 16:43
|
|
|
Mi za pompe paliwa krzykneli 150zl.
Mowie o nowej ale zamiennniku oczywiscie. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 29-03-2005, 17:24
|
|
|
Jagi,lepsze 20 zł niż np 60 zł. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-03-2005, 20:10
|
|
|
Jagi... ja tez opisywalem ten problem kiedys baaardzo mialem problemy ale ty miales drobne... mi kable dotykaly do kolektora i przerywalo prace silnika blee straszne to bylo jak w korkach ruszyc nie moglem :/... bo robilo spiecie... w sumie wymienilem silnik krokowy (335zl) swiece (50zl) no i pojechalem do fachowca polecanego ... i tam 100zl zaplacilem o podpieli pod kompa ! to za to musialem zaplacic za podpiecie... ale okazalo sie ze trzeba bylo ziantwestowac w dobra izolacje i kabelki (wiazke) zaizolowac po koleji ! ;] i tyle... serce mnie boli do dzisiaj jak o tym mysle tyle kasy ... blee |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
rhoody
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 191 Skąd: Kożuchów
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 30-03-2005, 20:09
|
|
|
Ja niestety musiałem wymienić pompę paliwa elektryczną montowaną w zbiorniku-zapłaciłem 310 zł + 80 zł za wizytę u mechanika. okazało się, że jest taki kocioł w przewodach paliwowych i elektrycznych, że wtryskiwacz nawet nie chciał ruszyć (dodam, iż auto nie czuło paliwa od prawie 5 lat!!!-tak już kupiłem). facet tak się nadenerwował, że w pewnym momencie chciał przestać robić, ale na szczęście w końcu się uporał. przejechałem następnego dnia ponad 700km w jedną stronę na samej benzynie (nie chciało mi się zjeżdżać w Niemczech z autostrady i szukać gazu) i wszystko jest w jak najlepszym (odpukać) porządku... |
_________________ Była Tempra, jest Megane Coupe... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|