|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie chce palić mi na benzynie |
Autor |
Wiadomość |
Irkon
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-03-2005, 22:26 Nie chce palić mi na benzynie
|
|
|
Mam tmpre z gazem na wtrysku jednopunktowym, i jak odpale na benzynie to nie mam wolnych obrotów i gaśnie mi samochód. Normalnioe pali tylko jak przełącze na gaz. A na benzynie musze cały czas dodawać gazu bo inaczej gaśnie. Paliwo dochodzi do wtrysku. Co to może być. PROSZE o pomoc |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 30-03-2005, 18:15
|
|
|
Trochę Raku nie rozumiem co ma gasnięcie na benzynie wspólnego z działem LPG...problem dotyczy paliwa a nie gazu.
Zresztą jesli tam zaglądasz to zobaczysz, że ten dział jeszcze raczkuje.
Irkon. Po pierwsze odłącz klemę ujemną na kilka minut a potem szybkim ruchem podłącz. Często silnik (komputer) dostosowuje się do nowych warunków (gaz) na tyle, że na benzynie nie chce pracować. Poza tym najczęściej ma mnóstwo błędów które po pewnym czasie uniemożliwiają poprawną pracę.
Drugie to jeśli jeździłeś dużo na "rezerwie" to jest wielce prawdopodobne, że Twoja pompa paliwowa po prostu już niedomaga. Zjawisko to kumuluje fakt, że stare paliwo też zapycha instalację i w końcu jest tak zepsute (paliwo to związki organiczne, które sa niszone przez bakterie) że nie można jechać. Opis wskazuje, że to nie powinna być pompa ale w tych samochodach już mnie nic nie zaskoczy...
Zresetuj komputer i napisz co to dało. Powodzenia |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-03-2005, 18:30
|
|
|
Mkaminski ma racje zbadaj pompe paliwa masz przy wtrysku elektryczną znajduje się koło baku |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 30-03-2005, 18:44
|
|
|
gorzej, znajduje się się W BAKU!! Wymontowanie to koszmar, więc bez opuszczania całego zbiornika odradzam. Godzinę odkręcałem, żeby okazało się że nie moge wyjąć (miernik paliwa się zaklinował i nie mogłem go wyjąć), a potem kolejną męczyłem się żeby skręcić. Trzeba to zrobić dobrze, bo jeśli źle włożysz uszczelkę to będzie sie paliwo wylewało.
Najpierw jednak zesetuj komputer |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-03-2005, 21:00
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | gorzej, znajduje się się W BAKU!! Wymontowanie to koszmar, więc bez opuszczania całego zbiornika odradzam. Godzinę odkręcałem, żeby okazało się że nie moge wyjąć (miernik paliwa się zaklinował i nie mogłem go wyjąć), a potem kolejną męczyłem się żeby skręcić. Trzeba to zrobić dobrze, bo jeśli źle włożysz uszczelkę to będzie sie paliwo wylewało.
Najpierw jednak zesetuj komputer |
Ja wyjmuje bezproblemowo z baku. 10 minut. Troche ciężko cię wykręca ame wychodzi.
Moja propozycja jest taka.
Wyreguluj obroty potencjometrem od obrotów przy korpusie wtrysku. Mi spokojnie pomagało w poprzednim autku. |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 30-03-2005, 21:40
|
|
|
No ale jak napisałem powyżej nie mogłem odkręcić czujnika poziomu benzyny. Obrócić mogłem tylko o 2-3mm, ale nawet w ten sposób nie przeskoczył "ząbek". Po podniesieniu dekla mogłem zajrzeć pod spód, ale nie mogłem wyciągnąć, bo pałąk pompy nie mieści się z rura czujnika w otworze.
Włożenie jest trudne o tyle, że trzeba bardzo dokładnie włożyć uszczelkę i jej potem nie wcisnąć do środka.
Poza tym korek jest u mnie przesunięty o ok 3cm od włazu w podłodze...
Serwis moja skrzynię biegów wyciągnął w 20 minut...i nawet wydawało mi się to proste. Można i tak, ale ja pisze jako "szary użytkownik Tipo" |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 03-04-2005, 21:18
|
|
|
witam. irkon ja tez mialem ten problem. musisz rozlaczyc akumulator na jakis czas lub tak jak ja zrobilem przejechac okolo 100 km na benzynce. mi pomoglo i smiga na obu zasilaczach. sprobuj bo prawdopodobnie wtrysk ci sie mogl zapiec. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|