|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Luzy w oparciu siedzenia pasażera |
Autor |
Wiadomość |
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-11-2005, 22:55 Luzy w oparciu siedzenia pasażera
|
|
|
Już od jakiegoś czasu zaczął mnie wkurzać fotel pasażera, którego oparcie ma luz około 3 cm (mierząc w górnej części oparcia, powiedzmy przy zagłówku) a więc dośc znaczne.
Jak myslicie, da się je zniwelować domowym sposobem bez rozdzierania poszycia?
Czy w ogóle jest możliwe, że poluzowała się jakaś sruba? A może sie coś wygieło?
Proszę was o podpowiedź bo być może też tak mieliście. |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-11-2005, 07:25
|
|
|
ja tez tak mam przy obydwoch fotelach,tylko ze ono sie dopiero ugina jak sie opre,a tak to jest podniesione,nie rozumiem tez czemu to ma sluzyc |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-11-2005, 00:11
|
|
|
dzejbi, wyluzuj, u mnie też tak jest, zwłaszcza jak się hamuje to trochę "lata" w kierunku "tył-przód"... "ten typ tak ma" |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 05-11-2005, 09:27
|
|
|
Może i ma, ale muszę go naprawić bo jak nikt na nim nie siedzi to w czasie jazdy na wybojach dość mocno stuka. |
|
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 05-11-2005, 18:46
|
|
|
dzejbi jak coś wymyślisz to daj znać bo mnie to też w*** |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-11-2005, 21:57
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | bo mnie to też w*** |
a mnie nie hehe,mysle ze wystarczy cos zrobic z tym,zeby sie nie tłukło na dziurach bez pasażera i bedzie ok,ale u mnie jak narazie jest ok,troszke mi pobrzekuje ten uchwyt od przesuwania fotela,ale juz sobie z tym poradzilem |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 05-11-2005, 23:08
|
|
|
ego napisał/a: | mysle ze wystarczy cos zrobic z tym,zeby sie nie tłukło na dziurach bez pasażera |
Posadzić pasażera! |
|
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 06-11-2005, 11:02
|
|
|
dzejbi napisał/a: | ego napisał/a: | mysle ze wystarczy cos zrobic z tym,zeby sie nie tłukło na dziurach bez pasażera |
Posadzić pasażera! |
Lub wymontować fotel |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 07-11-2005, 00:43
|
|
|
dzejbi napisał/a: | bo jak nikt na nim nie siedzi to w czasie jazdy na wybojach dość mocno stuka. |
Ale to to raczej nie jest normalne - u mnie nie stuka fotel pasażera ani żaden inny. Fotel kierowcy jak się hamuje mocniej, czasami się bujnie oparciem do przodu delikatnie, nic poza tym |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 07-11-2005, 08:15
|
|
|
U mnie też jest ten problem i też z fotelem pasażera (a może i kierowcy-sprawdzę) ale w poruwnaniu z tym co było i tak jest ok.
Podstawową przyczyną dużego luzu jaki miało oparcie fotela było kiedyś pęknięcie szkieletu fotela. Bujał się wtedy prawie jak fotel bujany. Po znitowaniu szkieletu został luz mniej więcej taki jak opisuje Jacek.
Być może kiepsko znitowałem szkielet (robiłem to sam używając narzędzi raczej amatorskich) a być może przyczyna tkwi w mechaniźmie regulacji oparcia. Czy wiecie jak jest to rozwiązane?
Skrótowo i bez szczegółów technicznych:
na kawałek rurki nałożona jest sprężyna. W normalnym położeniu dźwigni regulacji oparcia zwoje tej sprężyny dość mocno owijają tę rurkę i oparcie się nie przemieszcza. W momencie podniesienia dźwigni regulacji oparcia następuje obrót jednego końca sprężyny (drugi jest nieruchomy) w taką stronę, że zwoje zwiększają swoją średnicę i nie trzymają już rurki, a tym samym można ruszać oparciem. Takich mechanizmów jest dwa, po obu stronach fotela.
Być może problem tkwi gdzieś w tej sprężynie lub w śrubach mocujących mechanizm do szkieletu. Żeby dostać się do tego mechanizmu trzeba niestety wymontować fotel. Na szczęście nie trzeba zdejmować tapicerki (tak mi się wydaje bo ja zdejmowałem ale z innego powodu). |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2005, 20:40
|
|
|
Erewan napisał/a: | dzejbi, wyluzuj, u mnie też tak jest, zwłaszcza jak się hamuje to trochę "lata" w kierunku "tył-przód"... "ten typ tak ma" |
A ja tak nie mam:).
Wyjatek?
hehehehe
ps- co nie zmienia faktu, ze fotel kierowcy juz ma delikatne luzy .
A zeby fotel sie nie bujal? Moze po prostu pasazer powinien siedziec z tylu?:)
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-11-2005, 10:43
|
|
|
Kamitchi napisał/a: | Erewan napisał/a:
dzejbi, wyluzuj, u mnie też tak jest, zwłaszcza jak się hamuje to trochę "lata" w kierunku "tył-przód"... "ten typ tak ma" Laughing
A ja tak nie mam:). |
Kamitchi napisał/a: | co nie zmienia faktu, ze fotel kierowcy juz ma delikatne luzy Sad |
Kamitchi, ale ja napisałem potem wyraźnie, że u mnie też tylko fotel kierowcy ma luzy malutkie, fotel pasażera nie Widac za malo z pasazerami jeździmy |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-11-2005, 11:12
|
|
|
Erewan napisał/a: | Kamitchi napisał/a: | Erewan napisał/a:
dzejbi, wyluzuj, u mnie też tak jest, zwłaszcza jak się hamuje to trochę "lata" w kierunku "tył-przód"... "ten typ tak ma" Laughing
A ja tak nie mam:). |
Kamitchi napisał/a: | co nie zmienia faktu, ze fotel kierowcy juz ma delikatne luzy Sad |
Kamitchi, ale ja napisałem potem wyraźnie, że u mnie też tylko fotel kierowcy ma luzy malutkie, fotel pasażera nie Widac za malo z pasazerami jeździmy |
Albo wozimy sczuple pasazerki;-).
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|