|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
witam problem ze wstecznym |
Autor |
Wiadomość |
lisvegas
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-10-2007, 19:39 witam problem ze wstecznym
|
|
|
Witam ma taki problem niedawno temu padło mi tylne swiatło cofania oswietlenie schowka oraz zapalniczka co moze byc przyczyna bezpieczniki sa ok nieweim moze sie cos wypielo lub padl jakis przekaznik o ile takowy istnieje poradzcie mi cos ktos mial takie problemy ??? |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-10-2007, 19:54
|
|
|
lisvegas napisał/a: | tylne swiatło cofania | ..przedniego raczej nie ma
Sprawdź kable i żarówki jak jeszcze nie sprawdziłeś. Potem możesz pozaglądać do czujnika wkręconego od przodu skrzyni biegów. Może postaraj się dać nowe zasilanie do każdego z tych urządzeń i obadaj co będzie (potem sprawdzaj - podłącz starą masę i zobacz czy działa, dalej stary "+" i sprawdzaj czy działa). Popatrz, czy w skrzynce bezpieczników żaden kabel się nie zerwał od tyłu i jeszcze raz bezpieczniki. To wszystko się stało na raz? Może kable już sparciały i robią zwarcie gdzieś i prąd nie dochodzi. W takim wypadku miernik w ręce i do boju z instalacją i szukaj dziury w całym Schematy na forum są |
|
|
cwynarx
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-10-2007, 20:16
|
|
|
ja mam podobnie.....ale troche inaczej...... nie mam oświetlenie bagażnika i kabiny.....a bezpieczniki i żarówki w 100% ok......i już poprostu nie wiem co sprawdzac.........moim zdaniem może byc brak masy.........tylko pytanie ? gdzie tej masy szukac..........a prąd na bezpieczniku jest.......i czujniki otwarcia klapy czy to drzwi działają......... nie mam koncepcji.......... |
_________________ TIPO 159A2000 zagazowane było.... jest lancia delta 1,6ie 835C1000 |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-10-2007, 21:07
|
|
|
cwynarx, W delcie prsszynajmniej o mnie masa jest po lewej sronie pod na tylnej ćwiarce.
Nie wiem czy sprawdzałeś żarówkę z tyłu tę dla pasażera -jeżeli jeszcze nie to zwróć uwagę że osłonka jest na zawiasie i do wymiany się ja OPUSZCZA-nie zdejmuje.Ja w dedrze zdiąłem-i musiałem kleić na superglue
a jest skubana delikatna jak diabli....
czujniki otwarcia masz w zamku,włączniki światła- przyciski ,to są dwie osobne sprawy, |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-10-2007, 07:19
|
|
|
Sprawdz czujnik cofania. Jest on wkręcony po prawej stronie od korka wlewu oleju do skrzyni. Prawdopodobnie od padł. Sprawdz wcześniej te żarówki. Możliwe, że obydwie się przepaliły.
Co do schowka to wypnij obudowę i sprawdz żarówkę.
Co do podświetlenia zapalniczki to też prawdopodbnie przepaliła Ci się żarówka.
Pobiera ona prąd z instalacji oświetlenia deski i pulpitu. Więc jeżeli te dwie rzeczy świecą, a zapalniczka nie to żarówka przepalona.
W przypadku światła cofania i oświetlenia schowka nie ma w układzie przekaźników.
Przy oświetleniu deski i panelu od nawiewu jest przekaźnik, ale jeżeli by był uszkodzony to by Ci to podświetlenie nie działało. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
cwynarx
|
Wysłany: 04-10-2007, 14:47
|
|
|
RobertWroc, RobertWroc, sprawdziłem tą mase i jest ok....a żarówki wszedzie wymienione.....a podświetlenia nie ma.........a i wpadłem na pomysł żeby wziaść prąd z podświetlenia włączników by sprawdzic czy to moze nie ma prądu a nie masy no i eureka!!!!!!!!!po podięciu na krótko wszystko świeci....czyli instalacja sprawna....kable od lampki do bezpiecznika też...sprawdzone miernikiem...ale nie wiem jak dalej przywrócic tam prąd.....chyba sie wku.......i puszcze nowy kabelek +jedyne sensowne rozwiązanie.... |
_________________ TIPO 159A2000 zagazowane było.... jest lancia delta 1,6ie 835C1000 |
|
|
|
|
lisvegas
|
Wysłany: 09-10-2007, 16:47
|
|
|
niestety dalej ni dzis sprawdziłem wszystko lampka w schowku ok lecz nie ma prądu żarówki w tylnej lampie ok przeczyszczone styki dalej nie świeci wsteczny gniazdo zapalniczki żarówka ok lecz nie świeci nie ma napięcia w gnieździe posprawdzałem jeszcze raz bezpieczniki wywaliłem osłonę plastikowa z dołu mocowana do kokpitu żeby rozejrzeć sie czy coś sie nie odpięło i jest ok nie mam już pomysłów chyba zawitam do elektryka |
|
|
|
|
asprod
witamy nowego
Wiek: 38 Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 6 Skąd: Karłowice Wielkie
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-02-2008, 14:40
|
|
|
Kurde mi też nie działają światła cofania. Żarówki dobre, napięcie w kabelkach jest. To musi być ten czujnik koło skrzyni |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-02-2008, 16:39
|
|
|
asprod napisał/a: | Kurde mi też nie działają światła cofania. Żarówki dobre, napięcie w kabelkach jest. To musi być ten czujnik koło skrzyni |
Czujnik jest łatwo dostepny,znajduje sie zaraz na przodzie skrzyni,tylko trzeba uważac jak się go wykręci bo będzie leciał olej ze skrzyni. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
rudaslaska7
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 168 Skąd: Ruda Slaska
|
Wysłany: 04-11-2009, 12:11
|
|
|
witam.
powiedzcie mi panowie z ktorej strony sie dobrac do tego czujnika ? trzeba od dołu auta grzebac czy jak ?bo jestem zielony a u mnie tez swiatło wsteczne padło :/ czekam na odp.
** Dodano: 27-11-2009, 10:07 **
czy ktos mnie poinformuje jak zmienic ten czujnik? |
|
|
|
|
dspmatrix
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 05 Lip 2009 Posty: 251 Skąd: Długołęka,Kamień
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-03-2010, 20:33
|
|
|
hejka miszko, czy mozesz wrzucic foto tego czujnika swiatel cofania gdzie go na skrzyni szukac...bo ja nie kaman gdzie co i jak...pozdro....
** Dodano: 09-03-2010, 19:26 **
okijuz mam rozwiazanie znalazlem czujnik to po pierwsze primo a po drugie primo urwany byl sobie kabelek ale dzis go nareperowałem..pozdro |
_________________ 1.4=1372 ccm =R4/8 OHC=gaźnik=78 KM / 6000 obr. =106 Nm / 2900 obr.=Max 167 km/h |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|