Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
witam problem ze wstecznym
Autor Wiadomość
lisvegas 

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 03-10-2007, 19:39   witam problem ze wstecznym

Witam ma taki problem niedawno temu padło mi tylne swiatło cofania oswietlenie schowka oraz zapalniczka co moze byc przyczyna bezpieczniki sa ok nieweim moze sie cos wypielo lub padl jakis przekaznik o ile takowy istnieje poradzcie mi cos ktos mial takie problemy ???

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-10-2007, 19:54   

lisvegas napisał/a:
tylne swiatło cofania
..przedniego raczej nie ma :lalala:

Sprawdź kable i żarówki jak jeszcze nie sprawdziłeś. Potem możesz pozaglądać do czujnika wkręconego od przodu skrzyni biegów. Może postaraj się dać nowe zasilanie do każdego z tych urządzeń i obadaj co będzie (potem sprawdzaj - podłącz starą masę i zobacz czy działa, dalej stary "+" i sprawdzaj czy działa). Popatrz, czy w skrzynce bezpieczników żaden kabel się nie zerwał od tyłu i jeszcze raz bezpieczniki. To wszystko się stało na raz? Może kable już sparciały i robią zwarcie gdzieś i prąd nie dochodzi. W takim wypadku miernik w ręce i do boju z instalacją i szukaj dziury w całym ;D Schematy na forum są :)

cwynarx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-10-2007, 20:16   

ja mam podobnie.....ale troche inaczej...... :D nie mam oświetlenie bagażnika i kabiny.....a bezpieczniki i żarówki w 100% ok......i już poprostu nie wiem co sprawdzac.........moim zdaniem może byc brak masy.........tylko pytanie ? gdzie tej masy szukac..........a prąd na bezpieczniku jest.......i czujniki otwarcia klapy czy to drzwi działają......... :sciana: nie mam koncepcji..........

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-10-2007, 21:07   

cwynarx, W delcie prsszynajmniej o mnie masa jest po lewej sronie pod na tylnej ćwiarce.
Nie wiem czy sprawdzałeś żarówkę z tyłu tę dla pasażera -jeżeli jeszcze nie to zwróć uwagę że osłonka jest na zawiasie i do wymiany się ja OPUSZCZA-nie zdejmuje.Ja w dedrze zdiąłem-i musiałem kleić na superglue
a jest skubana delikatna jak diabli....
czujniki otwarcia masz w zamku,włączniki światła- przyciski ,to są dwie osobne sprawy,

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-10-2007, 07:19   

Sprawdz czujnik cofania. Jest on wkręcony po prawej stronie od korka wlewu oleju do skrzyni. Prawdopodobnie od padł. Sprawdz wcześniej te żarówki. Możliwe, że obydwie się przepaliły.

Co do schowka to wypnij obudowę i sprawdz żarówkę.
Co do podświetlenia zapalniczki to też prawdopodbnie przepaliła Ci się żarówka.
Pobiera ona prąd z instalacji oświetlenia deski i pulpitu. Więc jeżeli te dwie rzeczy świecą, a zapalniczka nie to żarówka przepalona.

W przypadku światła cofania i oświetlenia schowka nie ma w układzie przekaźników.
Przy oświetleniu deski i panelu od nawiewu jest przekaźnik, ale jeżeli by był uszkodzony to by Ci to podświetlenie nie działało.

cwynarx 

Wysłany: 04-10-2007, 14:47   

RobertWroc, RobertWroc, sprawdziłem tą mase i jest ok....a żarówki wszedzie wymienione.....a podświetlenia nie ma.........a i wpadłem na pomysł żeby wziaść prąd z podświetlenia włączników by sprawdzic czy to moze nie ma prądu a nie masy no i eureka!!!!!!!!!po podięciu na krótko wszystko świeci....czyli instalacja sprawna....kable od lampki do bezpiecznika też...sprawdzone miernikiem...ale nie wiem jak dalej przywrócic tam prąd.....chyba sie wku.......i puszcze nowy kabelek +jedyne sensowne rozwiązanie....

lisvegas 

Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 09-10-2007, 16:47   

niestety dalej ni dzis sprawdziłem wszystko lampka w schowku ok lecz nie ma prądu żarówki w tylnej lampie ok przeczyszczone styki dalej nie świeci wsteczny gniazdo zapalniczki żarówka ok lecz nie świeci nie ma napięcia w gnieździe posprawdzałem jeszcze raz bezpieczniki wywaliłem osłonę plastikowa z dołu mocowana do kokpitu żeby rozejrzeć sie czy coś sie nie odpięło i jest ok nie mam już pomysłów chyba zawitam do elektryka :(

asprod 
witamy nowego

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-02-2008, 14:40   

Kurde mi też nie działają światła cofania. Żarówki dobre, napięcie w kabelkach jest. To musi być ten czujnik koło skrzyni :roll:

ego 

Wysłany: 13-02-2008, 16:39   

asprod napisał/a:
Kurde mi też nie działają światła cofania. Żarówki dobre, napięcie w kabelkach jest. To musi być ten czujnik koło skrzyni :roll:

Czujnik jest łatwo dostepny,znajduje sie zaraz na przodzie skrzyni,tylko trzeba uważac jak się go wykręci bo będzie leciał olej ze skrzyni.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

rudaslaska7 

Wysłany: 04-11-2009, 12:11   

witam.
powiedzcie mi panowie z ktorej strony sie dobrac do tego czujnika ? trzeba od dołu auta grzebac czy jak ?bo jestem zielony a u mnie tez swiatło wsteczne padło :/ czekam na odp.

** Dodano: 27-11-2009, 10:07 **
czy ktos mnie poinformuje jak zmienic ten czujnik?
     Moneta

dspmatrix 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 07-03-2010, 20:33   

hejka miszko, czy mozesz wrzucic foto tego czujnika swiatel cofania gdzie go na skrzyni szukac...bo ja nie kaman gdzie co i jak...pozdro....

** Dodano: 09-03-2010, 19:26 **
okijuz mam rozwiazanie znalazlem czujnik to po pierwsze primo a po drugie primo urwany byl sobie kabelek ale dzis go nareperowałem..pozdro

Odpowiedz do tematu