Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia biegów Tipo 1.4 a Tipo 1.6
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-01-2007, 12:44   Skrzynia biegów Tipo 1.4 a Tipo 1.6

Siemanko!
Chciałem zapytać, czy w Tipo 1.4 jest taka sama skrzynia jak w 1.6ie czy może są jakieś różnice, bo mam gościa z Łodzi od którego mógłbym kupić, tylko czy nie będzie problemów?
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-01-2007, 17:19   

o ile wiem, ale poczekaj na inne odp. to z zamocowaniem nie będzie może większych problemów, ale nie wiem jak ze sprzęgiełkiem...
poza tym ciut inne przełożenia - jak dasz skrzynię z 1.6 to zdaje mi się,że spowolni Ci autko, bo owszem, powinno na skrzynce z 1.6 szybciej jechać, ale jednak bardziej się będzie męczyć - mniej żwawe; jak do 1.6 dasz skrzynie z 1.4 to Vmax będzie niższaale przyspieszenie wzrośnie.... tu Vmax jednak nie powinna wzrosnąć ale za to mniej żwawe... nad tym pomyśl...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 03-01-2007, 20:16   

Teoretycznie powinna podejść bo konstrukcja silników jest taka sama, ale 100% pewności nie mam tak na 99%, bo nigdy aż tak w ten temat się nie zagłębiałem choć, jak mnie pamięć nie myli, to jeden z forumowiczów miał do tempry 1,6 włożoną skrzynie z silnika 1,4

Moneta

unknown 

Wysłany: 04-01-2007, 00:04   

ma i to kilku, ale do 1.6 z 1.4 a nie do 1.4 z 1.6... więc mocowania,sprzęgiełko itp jak widać chyba OK, ale przełożenia...dla większego silnika przełożenia z 1.4 nie zaszkodzą jakoś, tylko na Vmax, ale za to przyspieszenie ciut lepsze...za to do 1.4 skrzynia z1.6 czy nie przymuli go odczuwalnie... (bardziej obciąży momentami,jak jazda na 5ce pod górkę)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 04-01-2007, 21:09   

unknown napisał/a:
ma i to kilku, ale do 1.6 z 1.4 a nie do 1.4 z 1.6

Ale jak wynika z profilu to kris ma właśnie 1,6 i chce wpakować skrzynie z 1,4.

Moneta

kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-01-2007, 22:14   

no tak mam 1.6, a znalazłem skrzynke z 1.4 :] i dlatego pytam... Chociaż sam już nie wiem czy mój problem to wina skrzyni, czy też nie... byłem u mechanika i ocenił to na wymianę skrzyni. A problem jest taki:

Cytat:
Biegi "górne" 1, 3, 5 wchodzą bardzo płytko, na wertepach bądź zakrętach zdaża im się wyskoczyć, jest jeszcze problem ze wstecznym (niezawsze) - nie chce wchodzić, lub wskakuje ale czasem zgrzytnie...

To nie koniec problemu... czasem wszystko się przesówa i nie mogę wrzucić żadnego biegu - najczęściej jest tak, że na pracującym silniku nic nie wchodzi, a jak wyłączę, to jak ręką odjął - biegi wskakują, mogę nawet odpalić na wrzuconej 1 i normalnie ruszyć, jednak będą problemy ze zmianą na 2...
Bywa również tak, że biegi wskakują, jednak trzeba użyć znacznej siły, a w momencie "wchodzenia" biegu czuć, tak jakby coś go blokowało.

PS. Poduszki i cięgna są nowe, bo niedawno wymieniałem... położenie silnika też dobre, mechanik sprawdził sierżanta i też podobno dobry...
     Moneta

unknown 

Wysłany: 04-01-2007, 22:53   

no ale może znajdź innego mechanika, zróbcie eksperymenty np z zaciągnięciem ręcznego i 'rzucaniem' sprzęgła na włożonym biegu by wizualnie ocenić na ile silnik się przemieszcza jak szarpiesz... a może masz poduszki i cięgna OK ale źle skręcone i póki nie pracuje, nie telepie się to ujdzie ale podczas jazdy już są cuda... starczy czasem niewielkie przesunięcie... było to ostatnio też wysunięte w jakimś poście... jeden mechanik nie czyni wiosny :P a często ile mechaników tyle opinii... może sprawdź u innego też...

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu