|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Skrzynia biegów Tipo 1.4 a Tipo 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:44 Skrzynia biegów Tipo 1.4 a Tipo 1.6
|
|
|
Siemanko!
Chciałem zapytać, czy w Tipo 1.4 jest taka sama skrzynia jak w 1.6ie czy może są jakieś różnice, bo mam gościa z Łodzi od którego mógłbym kupić, tylko czy nie będzie problemów? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-01-2007, 17:19
|
|
|
o ile wiem, ale poczekaj na inne odp. to z zamocowaniem nie będzie może większych problemów, ale nie wiem jak ze sprzęgiełkiem...
poza tym ciut inne przełożenia - jak dasz skrzynię z 1.6 to zdaje mi się,że spowolni Ci autko, bo owszem, powinno na skrzynce z 1.6 szybciej jechać, ale jednak bardziej się będzie męczyć - mniej żwawe; jak do 1.6 dasz skrzynie z 1.4 to Vmax będzie niższaale przyspieszenie wzrośnie.... tu Vmax jednak nie powinna wzrosnąć ale za to mniej żwawe... nad tym pomyśl... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 03-01-2007, 20:16
|
|
|
Teoretycznie powinna podejść bo konstrukcja silników jest taka sama, ale 100% pewności nie mam tak na 99%, bo nigdy aż tak w ten temat się nie zagłębiałem choć, jak mnie pamięć nie myli, to jeden z forumowiczów miał do tempry 1,6 włożoną skrzynie z silnika 1,4 |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-01-2007, 00:04
|
|
|
ma i to kilku, ale do 1.6 z 1.4 a nie do 1.4 z 1.6... więc mocowania,sprzęgiełko itp jak widać chyba OK, ale przełożenia...dla większego silnika przełożenia z 1.4 nie zaszkodzą jakoś, tylko na Vmax, ale za to przyspieszenie ciut lepsze...za to do 1.4 skrzynia z1.6 czy nie przymuli go odczuwalnie... (bardziej obciąży momentami,jak jazda na 5ce pod górkę) |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 04-01-2007, 21:09
|
|
|
unknown napisał/a: | ma i to kilku, ale do 1.6 z 1.4 a nie do 1.4 z 1.6 |
Ale jak wynika z profilu to kris ma właśnie 1,6 i chce wpakować skrzynie z 1,4. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-01-2007, 22:14
|
|
|
no tak mam 1.6, a znalazłem skrzynke z 1.4 :] i dlatego pytam... Chociaż sam już nie wiem czy mój problem to wina skrzyni, czy też nie... byłem u mechanika i ocenił to na wymianę skrzyni. A problem jest taki:
Cytat: | Biegi "górne" 1, 3, 5 wchodzą bardzo płytko, na wertepach bądź zakrętach zdaża im się wyskoczyć, jest jeszcze problem ze wstecznym (niezawsze) - nie chce wchodzić, lub wskakuje ale czasem zgrzytnie...
To nie koniec problemu... czasem wszystko się przesówa i nie mogę wrzucić żadnego biegu - najczęściej jest tak, że na pracującym silniku nic nie wchodzi, a jak wyłączę, to jak ręką odjął - biegi wskakują, mogę nawet odpalić na wrzuconej 1 i normalnie ruszyć, jednak będą problemy ze zmianą na 2...
Bywa również tak, że biegi wskakują, jednak trzeba użyć znacznej siły, a w momencie "wchodzenia" biegu czuć, tak jakby coś go blokowało. |
PS. Poduszki i cięgna są nowe, bo niedawno wymieniałem... położenie silnika też dobre, mechanik sprawdził sierżanta i też podobno dobry... |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 04-01-2007, 22:53
|
|
|
no ale może znajdź innego mechanika, zróbcie eksperymenty np z zaciągnięciem ręcznego i 'rzucaniem' sprzęgła na włożonym biegu by wizualnie ocenić na ile silnik się przemieszcza jak szarpiesz... a może masz poduszki i cięgna OK ale źle skręcone i póki nie pracuje, nie telepie się to ujdzie ale podczas jazdy już są cuda... starczy czasem niewielkie przesunięcie... było to ostatnio też wysunięte w jakimś poście... jeden mechanik nie czyni wiosny a często ile mechaników tyle opinii... może sprawdź u innego też... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|