Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mały szkodnik...
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 10-10-2006, 08:07   Mały szkodnik...

Wczoraj wieczorkiem idę sobie do samochodu, otwieram drzwi a w środku .... jakby przeszło tornado! Generalnie wyglądało tak, jakby ktoś wziął chustki papierowe lub papier toaletowy, podarł na drobne kawałeczki i rozsypał po samochodzie.
Przyczyna tego problemu nazywa się mysz!
Zaczęła sobie robić legowisko pod kanapą z tyłu. Wygryzła dziurę o średnicy 10cm w otulinie pod siedziskiem i zaczęła znosić tam chustki jednorazowe z pudełka, które stało sobie spokojnie na półce przed pasażerem z przodu.
Co ciekawe - wystarczył jej tylko jeden dzień bo w niedzielę auto jeździło i wszystko było w porządku.
Pytanie następujące: którędy mógł się ten szkodnik dostać do auta?
W bagażniku pod kołem zapasowym są otwory odprowadzające wodę ale zbyt małe. Pod kanapą też są takie otwory ale też małe. Sciana grodziowa pomiedzy silnikiem a kabiną jest szczelna, wszystkie otwory są zabezpieczone.
Drzwi były otwierane ale na krótko i chyba bym zauważył, gdyby coś się do środka skradało.
Zatem??
Macie jakiś pomysł?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

irekub 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-10-2006, 12:57   

Wpuść do środka kota albo zastaw łapkę :P :axe: to ją załatwi. Chociaż z kotem to nie za bardzo pomysł,bo ja jak jednego razu przez nieuwagę zamknąłem kota w środku na noc to później przez 2 tygodnie nie mogłem pozbyć się z auta smrodu kocich szczyn :sciana: a co się tapicerki naprałem to głowa mała :evil: i tak mam z tymi moimi czworonogami problem bo upodobały sobie dach samochodu i wylegują się na nim na słoneczku.Później muszę ścierać ślady łap z lakieru. Normalnie sajgon. Ale takie są uroki życia na wsi :lol:
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty

http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg
     Moneta

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 10-10-2006, 13:20   

A moze wiozłeś ziemniaki??

Radke 

Wysłany: 10-10-2006, 14:26   

marcin_m napisał/a:
A moze wiozłeś ziemniaki??

Nie, do ziemniaków używam innego auta :D

* Fiat Uno 1.4 VAN

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Mir23 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 10-10-2006, 16:44   

Radke napisał/a:
Pytanie następujące: którędy mógł się ten szkodnik dostać do auta?

Radke u mojego kolegi w dużym fiacie zdechł kiedyś szczur w przewodzie od ogrzewania. Zaklinował sie i nie mógł wyjśc. Nikt by nic nie zauważył gdyby nie trzeba było włączac ogrzewania. I to jest pytanie jak on tam się dostał? Mysz? Znajdzie sobie miejsce, miałem ten sam problem, srały mi pod tylną kanapę. Problem znikł na wiosnę.

** Dodano: 10-10-2006, 17:48 **
Nawet trutka nic nie dawała. Ubywało jej a przybywało gów..

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-10-2006, 22:09   

Radke jesteśmy z takim samym problemem. Tylko, że u mnie mysz zrobiła sobie legowisko z papieru w schowku! Mama otwiera a tam... tornado jak to określiłeś. Mysz zrobiła sobie legowisko. A jak sie mogła dostać? Otóż stawiam na to, że prawdopodobnie przez otwory w wentylacji.

'Pachniało' myszą w aucie. Dopiero jakieś odświerzacze pomogły.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-10-2006, 22:22   

Radke, a może "przesiadła" się z jakiegoś innnego autka, które już jej się znudziło
Wyprzedzając jakieś auto nie widziałeś skaczącej z niego tygryskiem myszy w Twoją otwartą tylną szybę :lol:

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-10-2006, 22:38   

Myszy sa dziwne...
Mnie w domku na wsi kiedys caly zapas szarego mydla zjadly :/ przez zime nie mialy co jesc biedne.
One wejda wszedzie nikt niewie kiedy i jak :/
Sprytne stworzenia sa:-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-10-2006, 23:40   

wentylacja chyba tylko, bp wszelkie inne okolice pozaślepiane są... może okolice pedałów sprzęgła, hamulca, gazu, ale tam szczeliny na zewnątrz są nieduże...ogrzewanie i tunel środkowy (ew. miejsce gdzie miałby być) może..... nawiew na nogi, o tak....
ew jeszcze w drzwiach są zaślepki na kable od np centralnego zamka, są w drzwiach i idento w nadwoziu auta; jak wypadną to są piękne dziury by coś wlazło do auta nawet przy zamk. drzwiach;

jakiś kot lub odstraszacz ultradźwiękowy, ew taki odświeżacz powietrza co wszytko wytruje i odstraszy :P
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Radke 

Wysłany: 16-10-2006, 08:06   

unknown napisał/a:
...taki odświeżacz powietrza co wszytko wytruje i odstraszy :P

Kierowcę i pasażerów też... :D

* Fiat Uno 1.4 VAN