Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wałek wyrównoważający
Autor Wiadomość
rocktonante82 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-07-2005, 18:57   wałek wyrównoważający

Witam wszystkich!

Zwracam się z uprzejmą prośbą do Was o pomoc. Wałek wyrównoważający w mojej Temprze się ''zepsuł'' i muszę kupić nowy. Nowy kosztuje prawie 1000 zł, wiec raczej kupię używany. Nie znacie może jakieś dobre sklepy z częsciami do Fiatów, najlepiej w woj. śląskim ? Interesuje mnie przede wszystkim numer telefonu.

Dziękuję z góry!

ROCK

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-07-2005, 20:10   

Cześć,

Z ciekawości - co mu się stało ? Pękł ? Zatarło się łożysko ślizgowe ?

W ostateczności możesz jeździć bez niego - koledze pasek napędzający te wałki się zewał i nic nie zauważył :-) Cud, że urwany pasek nie wkręcił się w pasek rozrządu (naprawdę ! - po prostu zerwany pasek sobie leżał w obudowie rozrządu)

Pozdrawiam,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
unknown 

Wysłany: 05-07-2005, 20:29   

witaj, ja też z Bielska.... ostatnio za częściami nie jeździłem, ale....
sklep pierwszy fiata, o dziwo czasem dość tani - na komorowickiej w Bielsku, jadąc komorowicką od centrum mijasz małe rondo (z ul czerwoną bodajże), dalej prosto z anim komorowicką i jest sklep widoczny z dala.. jest przy fiat auto poland z tyłu fabryki...mają tam często dużo części czy na sprowadzenie, ja czasem kupowałem i np za wahacze, amorki itp mało dawałem dość a żyją i się mają dobrze póki co.....
inny sklepik - taka mała klitka ale można co nieco znaleźć - jak zaczyna się ul P.C.K., jadąc jakby np michałowicza w dół, przecinasz partyantów k.McDonald's i zaraz po przecięciu zaczyna się PCK to po lewej stronie obok monopolowego :-) jest sklepik z częściami fiata... do temperki nieraz coś dostałem tam też.....
w jasienicy jest sklep "Basia", choć tam np jak amorki kupiłem to musiałem po roku jeden spawać co mu uchwyt puścił :-) ale ponoć zazw. części mają OK... ogólnie w jasienicy na szrotach czy sklepach jak np Auto Max (choć ten droższy) części dużo jest, jaworze i jasienica - od cholery szrotów....
jest jeszcze jeden mały sklepik w pryw domu w garażu, choć raczej seicento, CNQ, ale kto wie... -> jadąć ul Wita Stwosza w dół, jak już przetniesz piastowską, to PRZED torami jeszcze skręcasz w prawo w jedną boczną, powinna być jakaś reklama, nie pam. nazwy ulicy... najw ludzi tam popytaj..
ale obstawiam , że w pierwszym sklepie tj. na komorowickiej dostaniesz najwięcej, przy tym niezbyt drogo i OK....
PZD....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

rocktonante82 

Wysłany: 06-07-2005, 13:17   

Dziekuje chlopaki za wyczerpującą odpowiedz.
Mam pytanie: czy naprawdę mogę jeździć bez tego wałka ? Mój mechanik tak samo mi polecił, żeby go po prostu wyjąć, z tym, że silnik będzie bardzo wibrował.
Czy na pewno nic się nie stanie gorszego ?

Jeszcze raz dziekuję za odpowiedz

ROCK

Jadodada 

Wysłany: 06-07-2005, 13:46   

Sprawdź części używane pod adresem http://www.autozlom.pl/
Mają tam części z silnika 2,0 benzyna.

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-07-2005, 14:13   

rocktonante82 napisał/a:
Dziekuje chlopaki za wyczerpującą odpowiedz.
Mam pytanie: czy naprawdę mogę jeździć bez tego wałka ? Mój mechanik tak samo mi polecił, żeby go po prostu wyjąć, z tym, że silnik będzie bardzo wibrował.
Czy na pewno nic się nie stanie gorszego ?

Jeszcze raz dziekuję za odpowiedz

ROCK

Tak jak mówiłem - koledze te walki się nie kręciły a jeździł i nie zauważył różnicy. Silnik będzie wibrowal ale nie bardzo lecz bardziej (na tyle, że kolega nie zauważył) :-)
Te wałki po porstu czynią pracę silnika bardziej znośną dla otoczenia.

Ja bym poszukał innego wałka ale jak nie da rady to wałek zostaw ale nie zakładaj paska.

Pozdrawiam,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
Odpowiedz do tematu