Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Znowu ogrzewanie - big problem :(
Autor Wiadomość
andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-02-2005, 15:37   Znowu ogrzewanie - big problem :(

Witam.
W mojej temperówce dzieje się coś dziwnego. Sprawa dotyczy ogrzewania. Dokładnie chodzi o to że z wszystkich wylotów powietrza powinno lecieć tak samo ciepłe powietrze a jest niestety inaczej :( . Jeśli chodzi o nawiew na nogi to jest oki. Zarówno w przypadku kierowcy i pasażera na ich nogi leci jednakowo ciepłe powietrze. Natomias jeśli chodzi o nawiew na pasażera to niestety ale sprawa nie wygląda kolorowo. Mianowicie chodzi o to że po lewej stronie leci gorące powietrze, z dwóch środkowych kratek leci ciepłe (ale o wiele chłodniejsze niż z lewej) a z prawej strony niestety zimne :( Dodam że kanały nie są raczej zatkane bo z wszystkich kratek powietrze wylatuję z taką samą siła. Czy ktoś się z tym spotkał? Jakie mogą być przyczyny tego? Nagrzewnica też chyba jest sprawna bo z lewej strony i na nogi leci gorące powietrze. Co z tym zrobić i od czego zacząć?

Pozdrawiam.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-02-2005, 18:02   

Znajomy ma identycznie w Astrze.
W zime musi zamykac srodkowy wlot powietrza bo nawet po nagrzaniu auta leci stamtad zimne powietrze.
U niego musi to byc jakas wada fabryczna bo ona tak miala od nowosci ale zlekcewazyli i jak byla na gwarancji to nie oddali no i teraz maja problem bo mechanik, aby to naprawic musialby rozebrac pol auta, zeby sie dostac do kanalikow, ktore steruja powietrzem.

W Temprze tez bys Andrzej mial troche rozbierania wiec nie wiem czy nie lepiej stosowac system znajomego, czyli zamykanie tej kratki.

assistance   Moneta

andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-02-2005, 18:41   

No zgadza się. Właśnie taką metodę stosuję ale to troche uciążliwe bo bardzo wolno się grzeje w środku. Dodam że wcześniej było oki. Wcześniej tzn przed stłuczką. Czy ktoś nie wie gdzie może leżeć przyczyna? liczę się z tym że będę musiał rozebrać pół auta i wiem jak to zróbić bo już kiedyś rozbierałem tylko chciałbym najpierw dowiedzieć się czym to może być spowodowane.

Pozdrawiam.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-02-2005, 18:49   

Napewno przyczyna tego stanu tkwi w stluczce.
Nie wiem dokladnie jek wyglada to w Temprze ale widzialem rozebrane Punto (podejrzewam ze tu jest podobnie) i powietrze jest tam doprowadzone takimi gumowymi wezami.
Sprawdz czy nie jet on uszkodzony albo czy jest polaczony z wlotem powietrza od nagrzewnicy bo pewnie cos sie z nim stalo w wyniku "becka".

assistance   Moneta

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-02-2005, 19:40   

A w razie co oglądałem u Redevila!! całą kompletną nagrzewnice z całą regulacją linkami cały srodek kompletny za ok 150 zł wydłubany z tipolotu :lol:

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-02-2005, 06:45   

Panowie w układzie od strony zewnętrzne auta najpierw jest w kanale dmuchawa, rezystory a potem dopiero nagrzewnica i z niej dopiero rozprowadzanie powietrza.
Jak jeden przewód od pasażera byłby przerwany to nie wiało by z niego nic (a nie zimne z taką samą siłą)
W większości aut od kierowcy wieje troszke cieplejsze a od pasażera minimalnie chłodniejsze.
Ale jak całkiem zimne wieje z któregos kanału to raczej jakieś klapki w nagrzewnicy musisz sprawdzić. Otwierasz ciepłe pokrętłem (czyli otwierasz zawór wody ciepłej i od razu klapką puszczasz powietrze w kanały)
Nie ma siły trzeba rozebrać i obejrzeć.
     Moneta

Tomuch 

Wysłany: 07-03-2005, 11:30   

w fiatach powierze lecące na nogi jest o około 10 stopni cieplejsze jak to ktre leci przez kratki nawiewu (tak jest juz fabrycznie zrobione)
ale u ciebie jest problem z klapkami króras jest zle ustawiona

Odpowiedz do tematu