|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tarcza Sprzegła Biegi ? PILNIE POMOCY!!!!!!!!!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Winiar
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-10-2008, 19:18 Tarcza Sprzegła Biegi ? PILNIE POMOCY!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
a Wiec możne poratujecie... sprawa jest następująca....
-poprzedni właściciel mojego Tipo przymierzał sie do wymiany tarczy sprzegła... auto stało stało i stało... potem kupiłem go ja! nie miało hamulców wchodziła tylko 4 i mowił ze skrzynia jest rozwalona... i trzeba wymiennic tarcze czy talerz sprzegła... dołozył mi to gratis.
wraz z kolegami przypchalismy go do mnie do domu... zagladam pod maske i po dłuzszych chwilach patrze a tam jakies ciegiełko sobie wisi :O hehe... załozyłem i krzycząc do kumpla zmien na 1 a on mnie *** ze nie działa *** baranie jeden... mowie sprawdz i o dziwo wszystkie biegi wchodziły... na nie odpalonym silniku...! potem zajelismy sie hamulcami... po hamulcach kupiłem nowy rozrusznik zamontowalismy.. wlalismy 10L ropy zagrzalismy swiece kilka razy odpalił za pierwszym razem nawet długo nie krecił... i teraz sprawa biegów...
-sprzegło wcisnięte zapada sie lekko ale niewiem jaka to przyczyna... chce wrzucic 1 ładnie weszła... jade wrzucam 2 ładnie... hamuje... potem wsteczny ładnie... zgasiłem... i wypiliśmy herbatę... wsiadam z powrotem odpalam 1 potem chce cofać... i jakby nie chciał wejść żaden bieg... chce wsteczny to chrobocze... ;/ rzęzi... wrzucam luz potem 5 znowu luz i wszedł wsteczny... ogólnie to czasami mi się zablokuje... lub zachrobocze dziwnie i nie wiem czego to jest przyczyna wiec proszę o pomoc !! autko nie długo wjedza na kanał.....
i jeżeli ktoś by mógł przy okazji napisać jakie czynności należy zrobić aby zmienić tarcze sprzęgła...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz |
_________________ ... |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-10-2008, 08:36
|
|
|
byc moze synchronizatory juz padaja (jaki autko ma przebieg?). Poza tym jak wygladaja luzy na dzwigni skrzyni biegow? Chodzi ciasno we wszystkich kierunkach? Jesli wyczowasz luz przy wrzuconym biegu na tyle duzy, ze mozna przesuwac dzwignie o wiecej niz 3-4cm to masz luzy na ciegnach (laczniki przegubowe) ktore powoduja ciezkie wrzucanie oraz wyskakiwanie biegow (szczegolnie na zakretach). Wtedy trzeba je wymienic, najlepiej calym kompletem (3 szt). |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-10-2008, 11:20
|
|
|
jak wsteczny nie chce wchodzic za 1 razem to powiedzmy że to normalka w tych autach. Ja mam na to taki sposób, że albo wrzuce inny bieg i później włazi R normalnie albo jak nie che chce wleźć to trzymam tak jak bym cały czas chciał go wrzucić i powoli puszczam sprzegło bez gazu - w pewnym momencie R sam wskoczy . |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-10-2008, 11:25
|
|
|
LUCIACIA, a nie próbowałeś kilkukrotnego wysprzęglenia? Też czasem wsteczny nie wchodzi, ale jak puszcze sprzęgło raz, czy dwa razy, to wsteczny wchodzi gładziutko. Tak swoją drogą przyczyna leży chyba po stronie synchronizatora |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-10-2008, 12:19
|
|
|
Ciechu78, a to różnie bywa w zależności co mi odruchowo wyjdzie hehe ale wysprzęglanie nie zawsze pomaga |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Winiar
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-10-2008, 12:19
|
|
|
Dokładnie panowie wysprzeglam... i potem luzno wchodzi cięgła wymienie... juterko na kanał wjezdzam... i musze wymienic zderzak.. bo wyjechałem z bramą... |
_________________ ... |
|
|
|
|
crimeone
witamy nowego
|
Wysłany: 21-10-2008, 16:46
|
|
|
u mnie jest podobnie ale na szczescie problem jest tylko ze wstecznym. wczesniej byly tez schody z inyymi biegami ale podokrecalem sruby na przegubach(na ciegnach , nie znam fachowego nazewnictwa) i troche pomoglo ale mimo to i tak sie czasami zatnie. mimo wszytsko na jakis czas musi wystarczyc |
_________________ Zielony smok
<==1.6==>
gaznik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|