Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lamka w środku samochodu...
Autor Wiadomość
Pawel_Ostrow 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-11-2006, 21:41   Lamka w środku samochodu...

Witam, temat już próbowałem wałkować ale za bardzo nie wyszło.
Otóż od pewnego czasu w ogóle nie świecą mi się lampki oświetlajace wnętrze samochodu, to jest dwie w suficie i bagażnikowa. Sprawdziłem bezpiecznik, ten jest niestety w porządku. Nie mam pojęcia gdzie może być przyczyna uszkodzenia, jeśli ktoś mógłby polecić laikowi jakiś opis krok po kroku co zrobić zeby naprawić, albo chociaż zlokalizować usterke?

Kolejny problem to już totalna czarna magia - lampka w schowku. Raz się swieci a raz nie i oczywiście nie dlatego że mam włączone światła albo i nie, bo tutaj się domyślam, że swieci się tylko przy włączonych światełkach...;) W każdym razie przy włączonych światłach mijania w schowku raz jest jasno, a raz nie...

Nie wiem jak Wy, ale ja się zawodzę na elektryce w temprze... dodam jeszcze, że mam problem ze świetłem cofania, to również jak ma dzień to świeci, jak nie to nie... Eeech...

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, byc może teraz uda mi się przezwyciężyć prądy w samochodzie.;)

** Dodano: 04-11-2006, 15:16 **
Otóż wiem dokładnie jak te lampki działają, na środku jak są ustawione przełączniki to powinny świecić się po otwarciu drzwi i po zamknięciu przez ok 8 sekund a jak są ustawione maxymalnie na prawo to powinny świecić cały czas. Lampka z przodu posiada także drugą, tzw 'do czytania'. Nie działa obecnie NIC. ;) A kiedyś działało wszystko idealnie, eech eksploatacja robi swoje. Jak tylko zdobędę multimetr to zacznę wszystko sprawdzać, na razie jeszcze mnie interesuje gdzie szukać usterek, tzn jakie miejsca są na nie narażone. I gdzie są kable od tego... Pozdrawiam.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-11-2006, 14:57   

nie wiem jak Ty to masz, ale od schowka może przełącznik być wyrobiony bo powinien chyba być przy otiweraniu, styki zaśniedziałe itp...
a co do oświetlenia wnętrza to masz przełącznik w lampce głównej, z samego przodu auta przy szybie na środku u góry, w tej lampce; w tej lampce w środku pooglądaj styki, pomierzy czy dochodzi zasilanie i czy obwód się zamyka przy otwarciu drzwi lub bagażnika; w ten sposób dojdziesz czy w ogóle ginie Ci zasilanie czy może masz tam + i - ale z kolei nie zawsze przechodzi przez styki w drzwiach/bagażniku (są może w szeregu) bo któryś przerywa; poszukaj na forum bo było już o tym i sprawę da się rozwiązać;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-11-2006, 17:36   

Pawel_Ostrow, wiesz co tam w lampce jest między tymi blaszkami taki bezpiecznik termiczny. Zrób na chwilkę mostek np. śrubokrętem i zobacz czy wtedy lampki się świecą. Jeżeli nie to weź miernik i zobacz czy dochodzi plus (wtyczka ma 3 kable, jeden to plus stały, drugi to masa stała, 3ci to masa odłaczana na czujnikach drzwiowych). Możliwe, że czujniki drzwiowe też zawodzą. Z wiekiem wyrabiają się.

A co do tyłu, to w bagażniku też jest czujnik od lampki. Masz Tempre/SW czy Tipo?

A co do lampki schowka, to podważ śrubokrętem tą lampkę i powinna się wysunąć z mocowań. Sprawdz końcówkę, żarówkę oraz styki "włącznika".

** Dodano: 04-11-2006, 17:38 **
BTW, swojego czasu parę łądnych razy przejedżałem przez Ostrów WLKP. Ja też jestem z WLKP ;)

Pawel_Ostrow 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-11-2006, 18:17   

No to witam Wielkopolanina i oczywiście zapraszam do Ostrowa po raz kolejny.:)

Co do sedna sprawy - chyba jeszcze zaraz udam się sprawdzić to z tym bezpiecznikiem...:)

Co zaś do wszelakich czujników to mam nadzieję ze są sprawne, ponieważ lampki nie świecą w ogóle. Jak uda mi się zaświecić np to 'do czytania' a nie świeciłyby się przy otwieraniu drzwi to wtedy się tym zajme;)

Posiadam Tempre SX 1.6 (sedan)

Lampkę w schowku dziś rozebrałem i sprawdzałem napięcie na końcu kostki, tzn już tam gdzie wychodzi tylko do tego co jest w lampce i po prostu nie ma napięcia (oczywiście lampka teraz nie świeciła), a dodam że czasami w schowku się świeci... Pytanie tylko od czego to zależy???:D

** Dodano: 06-11-2006, 19:54 **
Krążę od samochodu do schematu i tak na okrągło...

Teraz mam problem - gdzie znajduje się wyłącznik czasowy, na schemacie (ściągniętym z forum) ma on numerek 98, opisany: Wyłącznik czasowy oświetlenia wnętrza oraz wyłącznika zapłonu.

Dodam tylko że po wyjęciu bezpiecznika i wsadzeniu miernika napięcie tam jest, czyli przerwa jest gdzieś pomiędzy bezpiecznikiem a lampką...

I małe pytanko - jak już bedę wiedział gdzie ten wyłącznik... ciężko jest się do niego dostać, tzn można np odkręcić tą całą kasete z bezpiecznikami czy cuś? Pozdrawiam..

Odpowiedz do tematu