Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestałdziałać rozrusznik i...
Autor Wiadomość
Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-03-2006, 00:21   Przestałdziałać rozrusznik i...

Cześć,

Dziś rano miałem śmieszny wypadek. Wszystko dotąd było OK, bez żadnych objawów. Dziś rano wsiadam, chcę zapalić silnik a tu rozrusznik martwy - tylko jakiś przekaźnik cyka po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruch (pewnie ten co odcia ogrzewanie szyby na czas rozruchu). Spróbowałem parę razy i to samo. Już widziałem te zjebki od małżonki ża to, że będzie musiała jechać do pracy tramwajem :(

Ale otworzyłem maskę, popatrzyłem, poruszałem na złączu przewodem idącym od stacyjnki do elektromagnesu rozrusznika, wsiadłem z powrotem i już normalnie zapalił :o

Czy to możliwe, żeby złączka straciła kontakt tak z dnia na dzień bez żadnego uprzedzenia ?

Pozdrawiam,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-03-2006, 00:32   

Jasne że tak.U mnie tak było raz na tydzień i to zawsze w najmniej odpowiednim momencie.Sciągnąłem go paskiem zaciskowym do przewodu prądowego rozrusznika.I po kłopocie.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-03-2006, 09:00   

Zbyniu poczytaj o przygodach z czerwonym kabelkiem :D :D:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 25-03-2006, 13:58   

Poszedłem to dziś wyczyścić zanim się powtórzy. Zarówno złączka od strony rozrusznika jak i sam konektor były w dość żałosnym stanie - utlenione, obluzowane. Podociskałem, przeczyściłem, popsikałem Kontaktem, zobaczymy co to da na dłuższą metę.

Pozdr,
Z.

Moneta
unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-03-2006, 19:33   

jak ładnie przetarłeś, poskrobałeś, poczyściłeś i solidnie złączone jest to da efekt na dłuższą metę... w sumie (oby!) zima + woda z solą i inne syfy z dróg zaczynają znikać, więc elektryka odetchnie...
tak czy siak pozabezpieczaj to sobie przed naleciałościami z jezdni... samo oklejenie taśmą to minimalny krok a jak możesz jakoś solidniej złącza (i poczyścić inne też) itp pozabezpieczać przed wilgocią - nie zaszkodzi, skoro po tym jedym widzisz już w jakim są stanie... ja sobie pozakrywałem/potaśmowałem itp na zimę różne złączki i (odpukać) bez zarzutu cały czas, a solanka się dostawała nieraz i chlapała...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-03-2006, 19:37   

Też myśle że pomoze na bardzo długo.
Miałem to samo. Do tego stopnia było słabe połaczenie że jak ruszyłem to odpadła końcówka z przewodu.
Końcówka i przewód były aż zielone (patyna).
Po wyczyszczeniu i zaciśnięciu nowej końcówki jeżdżę bez problemu już około roku.
     Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 26-03-2006, 20:21   

Swoją drogą dziwne, że komora silnika nie jest od spodu niczym osłonięta - przez to jest tak brudno pod maską. Rodzice mają Hyundaia Accenta - ma 6 lat (czyli tyle ile miało moje auto gdy je kupiłem) a pod maską ciągle całkiem kulturalnie natomiast w moim samochodzie już te 5 lat temu (czyli od czasu gdy je posiadam) syf był już taki jak jest teraz. Przez brak tych zabezpieczeń dostaje się i brud i woda.

Aż się prosi, żeby do zderzaka od spodu była zamocowana płyta osłaniając komorę (poniekąd takie były w wersjach robionych na północną Europę ale ja tego w katalogu nie znalazłem).

Pozdr,
Zbyszek

Moneta
Odpowiedz do tematu