Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aparaty cyfrowe - Fotografia
Autor Wiadomość
VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-01-2012, 20:45   Aparaty cyfrowe - Fotografia

Witam,

a więc szukam odpowiedzi na moje pytania. Sprawa wygląda tak, lubie robić zdjęcia, lecz ze względu finansowych nigdy nie miałem lepszego aparatu jak zwykła cyfrówka. Teraz chciałbym trochę zainwestować - lustrzanka odpada. Lecz chciałbym wybrać dosć dobry aparat do ok 800 zł tak by można pobawić się bardziej w zaawansowaną fotografię.

Czytałem dużo ponad kilka dni testów, recenzji itp. i padło na Panasonic FZ38 (w planach) nowego nie kupie bo juz nie maa, ale są do 800 zł ładne zestawy, a nawet za 700 można wyrwać. (a nowe to tylko nowszy model FZ48, lecz on juz kosztuje ok 1300 zł, a dużej róznicy podobno nie ma - drugi dylemat czy nie poczekać troche zaoszczędzić i go kupić)

Czy ktoś miał do czynienia z tym aparatem ? warto go kupić ?
Wychodzi na to, że w tej cenie jest dośc dobry :)

Pozdrawiam.
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-01-2012, 21:01   

VEndriuV napisał/a:
tak by można pobawić się bardziej w zaawansowaną fotografię.
stary bardziej zaawansowana fotografia i trochę lepsza małpka to się wzajemnie wyklucza. Niestety w jak chcesz się bawić w takie hobby musisz mieć troszkę więcej niż kilka set złotych i tu nie ma przeproś. Szwagier się w to bawi i w tej cenie których ty piszesz to on ma raczej te słabsze prostsze obiektywy. Generalnie moja opinia jest taka jeśli nie zainwestujesz w przyzwoitą lustrzankę i przynajmniej 3 obiektywy to nie masz nawet co zaczynać. Może się mylę, ale taka jest moja opinia po tym co zdążyłem zaobserwować po znajomych którzy się w to bawią (i tu szwagier z braku kasy i tak wypada blado ze z swoim sprzętem). Romek - romano wydaje się tym trochę bawić oraz kolega Sapphiron proponuję ich spytać o radę.

P.S: Ja mam Nikona L100 i to jest taka właśnie trochę lepsza małpka. Nie porobisz tym zdjęć profesjonalnych. Ja się nie bawię w fotografię artystyczną i mnie on wystarcza ale widzę proponując do lustrzanek że wymięka pod każdym względem, a zrobienie przyzwoitego zdjęcia w słabym oświetleniu graniczy z cudem.
     assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-01-2012, 21:36   

JAM_BELFEGOR, polowałem na tego nikona, całkiem elegancki aparat, aczkolwiek kiedy ja szukałem ceny zaczynały sie coś w granicach 900zł, dorwałem za 699 fujifilma i nawet nie żałuję, bardziej rozbudowana cyfrówka, http://allegro.pl/aparat-...2024970474.html ja mam dokładnie taki model i nie narzekam, teraz do 700zł kupisz dużo nowszy model i tez pewnie z dobrym zestawem czyli karta futerał itp.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-01-2012, 16:40   

To i ja się wtrącę w sensie-nie znam się ;D
Mam też pytanko odnośnie zakupienia głupopstryka.Nie znam się na fotografii i oczywiście mi to nie przeszkadza,ponieważ wolę inne rzeczy 8) ale czasem miło jest walnąć jakąś fote i tu jest problem.Posiadam aparat,który zakupiłem dosyć dawno,ale od samego początku mnie wkurzał.Jest to Samsung S630.Poszukuje czegoś podobnego w niskiej cenie ale żeby nie miał wady takiej jak ten Samszajs.Mianowicie matryca ma przeogromne szumy :sciana: Foty często wychodzą gorsze niż z Sony Ericssona K750 :8O:
Pasowało by to wymienić na coś co nie szumi jak stare radio w piwnicy.
Aparat tego pokroju więc i fundusze małe.
Moje wymagania hehe :badgrin: to:
-jak najmniejszy szum matrycy
-duży wyświetlacz
-żeby był na takie same akumulatorki jak ten S630
-no i tani
W Biedronce jest teraz jakiś aparat,ale nie może mi się strona załadować :| ale takie wiecie no,dla zielonego w temacie ;>
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 02-01-2012, 17:12   

ja w domu mam Panasonic-a LS-80. Stary, ale dośćdobry aparat. Jak coś mogę odsprzedać jak kupie nowy. Stan jak nowy. Zestaw także powinien być jak nic się nie straciło :)

Co do szumów - wejdz w ustawienia lub trb manualny i daj ISO 100 max 600 i zobacz jak wychodzą. potestuj od 100. Może warto. Wyjdą ciemniejsze, ale potem możesz spróbować IrfanView i automatyczna jasnośc/ kolory i wtedy poprawi zdjecie. Polecam programik łatwy, a daje fajne efekty.
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-01-2012, 22:19   

VEndriuV, ten szajs ma iso max 400 ale to też nie wiele daje.Próbowałem na różnych ustawieniach i niestety ale nic z tym nie zrobię :doubt:
A co do Irfana to tylko jego używam 8)
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-01-2012, 23:02   

VEndriuV, ten Panasonic to małpka, z większa ilością funkcji.
Jeśli faktycznie chciałbyś się bawić w fotografię to pozostaje lustro ale to spory wydatek nawet przy używce i trzeba mieć do tego naprawdę zapał i chęci bo to droga zabawa :)
Ponadto, jeśli nie złapiesz jednak "bakcyla" to lustrzanką zrobisz zdecydowanie gorsze zdjęcie niż małpką.

assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-01-2012, 23:15   

VEndriuV, http://allegro.pl/aparat-...2019411122.html
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-01-2012, 12:13