|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nawiew |
Autor |
Wiadomość |
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 27-02-2007, 15:04 Nawiew
|
|
|
Mam banalne pytanie!
Gdzie jest wlot świeżego powietrza do kabiny i na której pozycji pokrętła regulacji on działa.
Bo wydaje mi sie że nie wpada mi powietrze z zewnątrz do środka. Może ten wlot się zatkał? |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-02-2007, 15:42
|
|
|
sterowanie powietrzem na pokrętle wygląda tak że do pierwszego biegu " I " na pokrętle nie działą wentylator tylko jest otwarta przesłona która ze wzrostem prędkości przepuszcza coraz więcej powietrza rzecz jasna. po włączeniu I II III i IV biegu działą wentylator rzecz jasna . dolot jest pod prawą (patrząc od środka) wycieraczką. możliwe że po latach użytkowania autka już się zapchał ale też możliwe jest że poprostu zerwała się/ spadła linka od otwierania przesłony. warto sprawdzić to jak i oczyścic wlot powietrza |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 27-02-2007, 16:44
|
|
|
To znaczy chodzi mi o to że mam takie wrażenie że powietrze nie jest zasysane z zewnątrz tylko cały czas te od środka samochodu. W środku w lato jest gorąco i duszno.
Chodzi mi o to jak ustawić 2 pokrętło (nie to od szybkości nadmuchu) żeby wlatywało tylko powietrze z zewnątrz samochodu.
Czy to jest obojetne na której pozycji będzie ustawione 2 pokrętło. I tak zawsze będzie zasysać powietrze z zewnątrz.
A co do wlotu powietrza to trzeba odkręcić ten plastik przy wycieraczkach?
A ten wlot nie ma jakiegoś chwytaka powietrza np jak w ritmo na masce tylko te dziury w plastiku? |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
seba0921
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-03-2007, 21:47
|
|
|
Tak wlot to te dziury w plastiku pod plastikiem na czerpni powietrza jest filtr po stronie pasażera a tempra nie ma ciągu powietrza z wewnątrz auta tylko z zewnatrz zamykasz dostep powietrza np.nieświerzego przekrecając pokrętło biegów wentylatora na maxa w lewo .może masz zatkany filtr czerpni powietrza ? |
_________________ TEMPRA 1.6 JETTR.+BRC |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 21-10-2007, 20:52
|
|
|
Ja sie podłącze do tego posta.
U mnie jest taki problem, że z prawego "okienka" w srodkowym nawiewie leci ciepłe powietrze a z lewego zimne. Czym to może być? |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|