Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda Civic
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-04-2014, 10:45   Honda Civic

Cześć.
Wczoraj kupiłem "nowe" auto.
Szukałem dość długo rozglądałem się i (trochę z przypadku, a trochę za namową kolegi - fanatyka JDM) zakupiłem Hondę.
Szukałem głównie Punto albo AR 145/146 w LPG.
Po nie udanych oględzinach punto w górnym przedziale cenowym które nie odpaliło zdecydowałem, że może spróbuję czegoś nie włoskiego. No i zaczęliśmy z kolegą szukać jakieś hondy. Obejrzeliśmy jedną która była trochę podejrzana (pomarańczowo i syfiaście było "w silniku" - jak po motodoktorze), ale najbardziej podejrzany był właściciel który nie pozwolił nam się przejechać (ani mnie ani drugiemu "klientowi" który w tym czasie oglądał to auto, ale nie zadawał żadnych pytań tak jakby obecny był tam tylko ciałem. Taki "zbieg okoliczności").

Zdecydowaliśmy że szkoda kasy, i zadzwoniliśmy po inną, do miłego pana ponad 100km od Zgierza.
Po otwarciu maski koledze oczy się zaświeciły :) 1.5 VTEC-E 90KM
dokładniej D15Z3 :)
Ogólnie auto było "zaniedbane" w tym sensie że właściciel wsiadał i jeździł. Pod maskę nie zaglądał bo nie było potrzeby. Pierwsze oględziny pod korkiem oleju i zdziwienie. Żółto i czysto. :) Jazdę próbną zrobił kolega. Mówił że prowadzi się dobrze układ kierowniczy, napędowy i zwieszenie ok. Faktycznie, kiedy wracaliśmy do Zgierza to już oczywiście ja za kółkiem i naprawdę laleczka.

Ogólnie Auto nie jest wolne od mankamentów. W końcu ma już 19lat ale to co musi działać działa bez zarzutu. Miało dzwona. Nawet mam zdjęcia z tego dzwona. Jakiś "szalejący słupek w nią przypierdzielił" :P

Mankamenty? To tak: pęknięta przednia szyba i ruda. Ruda lubi hondy, a hondy lubią rudą :) to taka symbioza jak we Fiacie. Do tego wentylator chłodnicy odłączony bo działa cały czas. Honda ma tak skonstruowany układ chłodzenia że wentylator podczas 100km trasy nie był mi w ogóle potrzebny. świeci się kontrolka od ABS ale to jest wina przegubu. Poprzedni właściciel przegub wymieniał ale założył od wersji bez ABS. (koszt 95pln za OEM).
Na benzynie świeci się kontrolka CHECK ENGINE, ale tylko na benzynie po przełączeniu na LPG kontrolka gaśnie. W tym tyg zrobię samodiagnostykę. Podejrzewam Lambdę. Nawet na forum Civica mi tak napisali. Do tego szyby przednie boczne wypadają z prowadnic. trzeba poprawić.i z mankamentów tyle.

Ogólnie jutro ja przerejestruję, w weekend może przegub, a po weekendzie wymieniam szybę. Potem będę się bawił z rudą :)

Aha no i ten koszmar muszę zdjąć z dachu :P

assistance   Moneta

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-04-2014, 10:55   

Ogólnie ładna, tak bagażnik aut i jakaś lotka by się na klapie przydała. Jeździłem identyczną tylko że 1.4 z sekwencją, bardzo fajnie się nią jeździło. Jedyny mankament to to że hondy lubią wysokie obroty i w moim przypadku też olej...
Szerokości :)

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-04-2014, 11:12   

No tak, kolejny zdrajca włoskiej marki :lalala: A tak serio to bagażnik faktycznie zdjąć i się zaopiekować autkiem, na mody przyjdzie czas, trzeba najpierw dopieścić :) Bezawaryjności życzę :)

shwax 

Wysłany: 29-04-2014, 17:16   

Świstak kupił auto, które nie jest włoszczyzną, normalnie koniec świata jest blisko :D Jeszcze jakby to był Golf to trzeba by chyba było zgłosić moderatorom kradzież konta :P

A tak serio, to szerokości i mniej złych przygód niż z Lancią życzę ;)

Świstak 

Wysłany: 29-04-2014, 20:21   

Dzięki :) z Lancią nie było źle. Na początku tylko wymagała małego wkładu. Potem to już sama przyjemność :) A miałem jechać do Pabianic po to zielone Punto I 3D ale po przygodzie na Żabieńcu dałem robię spokój z Punto :D
     assistance   Moneta

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-04-2014, 21:41   

Świstak, na dzień dobry polecam zabrać się za przód widać na poglądowych zdjęciach twojego japończyka, iż jest źle spasowany. Może się mylę ale odcień barwy lakieru również pozostaje wiele do życzenia, jeśli nie mam racji to mnie po prostu popraw. Jak z przebiegiem ?

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-04-2014, 21:45   

Świstak, tak troche z innej beczki, od kiedy Zgierz jest w woj. mazowieckim? :P Sory za OT :)

Świstak 

Wysłany: 29-04-2014, 23:19   

maxi, masz rację! auto miało spotkanie z szalejącym słupkiem. lakier faktycznie ma inny odcień a złożony jest chyba dobrze tylko maska lekko krzywa jest chyba. Cóż uroki auta za 3000pln.
A przebieg 242000 wg licznika i wydaje mi się że to dość realny przebieg. ale mogę się mylić. 19 letnie auto bardzo ciężko oszacować.

vego21, haha zmieniłem miejscowość a zapomniałem województwa :D dzięki za podpowiedź :)
     assistance   Moneta

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 30-04-2014, 22:38   

Świstak napisał/a:
maxi, masz rację! auto miało spotkanie z szalejącym słupkiem. lakier faktycznie ma inny odcień a złożony jest chyba dobrze tylko maska lekko krzywa jest chyba.

Tak mi się właśnie wydawało, ważne że jesteś tego świadomy i poprzedni właściciele nie zataił przed Tobą tego faktu. Dojdziesz z nim do ładu trochę sił i główkowania i będzie ok.
Świstak napisał/a:
Cóż uroki auta za 3000pln. A przebieg 242000 wg licznika i wydaje mi się że to dość realny przebieg. ale mogę się mylić. 19 letnie auto bardzo ciężko oszacować.

Dokładnie, kto nie próbuje ten nie jedzie :lol:

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Świstak 

Wysłany: 01-05-2014, 17:21   

oto fota silnika:

dziś robiłem samodiagnostykę: Brak Błędów. Czyli coś jest spierdzielone z centralką LPG. Ogarnę w ciągu myślę tygodnia.

Ogólnie auto chyba sprawiało poprzedniemu właścicielowi mało problemów. Dziś poprawiłem szyby boczne i zapiąłem wentylator od chłodnicy. Jakaś bzdura w ogóle porobiona. koleś twierdził ze wiatrak się kręcił non stop. Podpięliśmy wiatrak. w centralce od bezpieczników padnięty był bezpiecznik od wentylatotra :| no więc założyłem ciut większy (jak kupię to zamienię). potem próbowałem ją nagrzać zeby się włączył wentylator... no ale nie miała ochoty.

fota parownika:

Trzęsie mnie na taki widok. Nie jestem pedantem, ale nie lubię rdzy a do tego rdzy na parowniku!!
I zadagdka dla kozaka:

WTF? :|

Patrzyliśmy też z kolegą blacharkę. Podłoga - zero rdzy, progi - zero rdzy. gdzieniegdzie purchle, mniejsze większe ale "palce nie wchodzą" więc jest ok ;) trochę nadkola, trochę drzwi i tyle.

Więc z rzeczy pozostałych do ogarnięcia to:
- wymiana przegubów (już zamówione)
- wymiana szyby czołowej (umówiony jestem na wtorek)
- wymiana filtrów powietrza, paliwa oleju i oleju (jakoś w ciągu miesiąca.
- ogarnięcie tego gazu.
- wymiana wycieraczek na jakieś dobre (po wymianie szyby)
- pranie tapicerki no i ogólnie wyczyszczenie auta bo zapuszczone trochę..

** Dodano: 01-05-2014, 18:29 **
BTW: A tak to jeździ

D15Z3 1.5l

to nie jest moja ale taka jak moja.

liczcie sekundy od startu do 100km/h :) Ja na;liczyłem 9s.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPoBctJ8zI8

Niektóre 2 litrówki nie mają startu..
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu