Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana silnika - tempra 1.6 na Tipo 1.6ie
Autor Wiadomość
morcin123 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 17-09-2012, 20:31   Zmiana silnika - tempra 1.6 na Tipo 1.6ie

Witajcie, jako że mam okazję kupić całkiem sprawny silnik z tipolota 1.6 na jednopunktowym wtrysku mam pytanie czy są jakieś róźnice w silniku tempry 1.6 gaźnior a Tipo 1.6 na jednopunktowym wtrysku.

Tak wiem, jeden jest na gaźniku a drugi na wtrysku.

Czy poza tym są jakieś róźnice ? Z tipolota, dostałbym silnik, skrzynia, pólosie, zawieszenie. Więc całkiem sporo.

Tylko właśnie czy taki swap dałby rade ? Wystarczyłoby w silniku tipo po prostu założyć układ dolotowy wraz z gaźnikiem z mojej tempry ? Bo jakby miał zostać wtrysk to musiałbym zakładać komputerek i nowe wiązki chyba ?

Nie wiem w sumie sam. Mam nadzieję że trochę mi rozjaśnicie. :)

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-09-2012, 20:37   

Jeśli chodzi ci o mocowania itd. to jest wszystko to samo, pasuje bez problemu, jedyna różnica to właśnie osprzęt, musiał byś przekładać kompa i elektrykę do siebie, poszukaj bo jest na forum pare postów o przeróbkach gaźnika na wtrysk i odwrotnie, parę osób na forum takie operacje robiło.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Qmaty 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-09-2012, 22:21   

Wystarczy przekładka kolektora z wersji z gaźnikiem a reszta powinna zostać bez zmian.I ja na Twoim miejscu zostałbym przy gaźniku bo elektronika w tak wiekowych autach jak T&T staje się problemem.Przerabiałem to w swoim tipku,najpierw był na wtrysku i wieczne problemy z nim były.Założyłem gaźnik i w końcu był spokój.

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-09-2012, 06:43   Re: Zmiana silnika - tempra 1.6 na Tipo 1.6ie

morcin123 napisał/a:
Witajcie, jako że mam okazję kupić całkiem sprawny silnik z tipolota 1.6 na jednopunktowym wtrysku mam pytanie czy są jakieś róźnice w silniku tempry 1.6 gaźnior a Tipo 1.6 na jednopunktowym wtrysku.

Sprawdź tylko jeden drobny szczegół, oprócz pojemności : czy przypadkiem ten silnik z Tipo to nie jest dwuwałkowy DOHC - bo wtedy różnią się wszystkim i przekładka nie ma sensu !
Były:3 Zastavy 1100; Fiat Ritmo 65, 85, 90, 100; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Fiat 126; Brava 1,6; Citroen Saxo; Lancia"Y"1,4; Dedra SW 1,8; 2,0 16V; Tempra 2,0 4x4; Alfa 156 SW 2,0 JTS; Są: Zastava 1100; BMW 328, 340 i 528; Delta 2,0 16VT 4x4: Alfa 159 2,4 Q4
     assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-09-2012, 10:28   

http://forum.tempra.org/t...ga%BCnik+wtrysk

http://forum.tempra.org/t...a%BCnik++wtrysk

poczytaj ;)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

morcin123 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 18-09-2012, 17:27   Re: Zmiana silnika - tempra 1.6 na Tipo 1.6ie

schab napisał/a:
morcin123 napisał/a:

Sprawdź tylko jeden drobny szczegół, oprócz pojemności : czy przypadkiem ten silnik z Tipo to nie jest dwuwałkowy DOHC - bo wtedy różnią się wszystkim i przekładka nie ma sensu !

To jest dobra rada !

Ale podobno mi sąsiad dzisiaj przywiezie wszystko, więc organoleptycznie sprawdze to.

Sąsiad wspominał że wygląda tak samo silnik, jeśli byłby dwuwałkowy to byłaby pewna róźnica ;] ?

Cytat:
Wystarczy przekładka kolektora z wersji z gaźnikiem a reszta powinna zostać bez zmian.I ja na Twoim miejscu zostałbym przy gaźniku bo elektronika w tak wiekowych autach jak T&T staje się problemem.Przerabiałem to w swoim tipku,najpierw był na wtrysku i wieczne problemy z nim były.Założyłem gaźnik i w końcu był spokój.

Pierwszym pomysłem było własnie włożenie gaźnika i jego układu dolotowego. ;]

Schabu zmartwiłeś mnie trochę ale myślę ze pójdzie po mojej myśli ;]

Luczu dzięki za linki, wczoraj było późno, a że musiałem podjąc decyzję szybko to nie doszukałem się owych tematów.

Edytka:
Czy mi się wydaję czy Całe zawieszenie przednie i tylnie pasuje też z tipo do tempry ?
Bo w bonusie dostałem zawieszenie przód i tył. Sporo części co dało się uratować oraz najważniejsze silnik z przebiegiem 153 kkm na jednym wałku :D

Ogólnie padł pomysł żeby założyć silnik, skrzynie, i całe zawieszenie z przodu za jednym zamachem. ;]

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-09-2012, 18:52   

zawieszenie i skrzynie biegów są takie same zarówno tempra i tipo 1.4-1.6 więc śmiało możesz targać sam słupek jak ma niski przebieg albo sam kolektor z osprzętem :-)

Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie
     assistance

Odpowiedz do tematu