|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Katalizator, pytanie raczej teoretyczne. |
Autor |
Wiadomość |
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-11-2006, 20:49 Katalizator, pytanie raczej teoretyczne.
|
|
|
Nie wiem, czy to właściwy dział. Ewentualnie proszę o przeniesienie tego postu we właściwe miejsce.
Nurtuje mnie następujące pytanie, czy stan katalizatora MOŻe mieć wpływ na pracę silnika? Ogólnie oraz w szczególności, czy może mieć wpływ na problemy z zapalaniem. Wiadomo, że jego skuteczność z biegiem czasu się pogarsza a tym samym zamontowana w nim sonda lambda może słać do komputera błędne dane.To są tylko takie moje rozważania, jako że od dłuższego czasu mam kłopot a już w zasadzie niewiele elementów mógłbym podejrzewać. być może w moim rozumowaniu jest jakiś błąd, więc proszę o pobłażliwość i zapraszam do wymiany Waszych opinii.Pozdrawiam. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-11-2006, 21:02
|
|
|
sam katalizatora od nowości na szczęście nie posiadam, ale powiem, o ile wiem, że tak;
raz że przytykający się katalizator bądź taki, gdzie jakoś nietypowo zawirowują Ci spalinki ma wpływ odczuwalny na pracę silnika, bo stwarza problemy w wydechu, a jak wiesz od wydechu zależy w odczuwalnym stopniu praca silnika; przesadzając: zatkaj rurę wydechową to zobaczysz ;
jeśli masz tam sondę lambda a coś niepoojącego się dzieje, albo np przelatujące powietrze z zewnątrz (jeśli masz dziury może nawet) zakłóca odczyt, spaliny inaczej krążą, to też sonda może przekłamywać a zasilanie silnika głupieć; o katalizatorach co nieco pisaliśmy już, możesz poszukać, ja jestem za tym, że w pewnych waunkach jeśli w pewny pechowy sposób już rozlatuje Ci się kat to może pogarszać znacząco pracę, jak masz tym bardziej tam sondę; |
|
|
thug83
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-11-2006, 11:55
|
|
|
a sonda jbyla w kataliazatorach montowana? ja swoja mam przed katem (ktorego juz nie mam ). u mnie po wywaleniu kata, przestalo mi szarpac na 2 biegu, a i moze troszeczke lepiej sie zbiera |
_________________ Tempra 1.6 sx ie cat - wywalony 1994 |
|
|
|
|
valdmidi
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 64 Skąd: tarnów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-11-2006, 12:15
|
|
|
Ja też mam sondę lambda przed katalizatorem, ale katalizatora nie mam, tylko pustą puszkę, poza tym jeżdże na gazie i katalizator nie jest mi potrzebny. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-11-2006, 16:52
|
|
|
Nessuno sonda jest przed katalizatorem,więc nawet gdy by już nie działał zbyt dobrze to nie będzie to miało wpływu na działanie sondy.Jak już to może być zatkany i spaliny będą miały problem z wylotem,a tak mi się obiło o uszy że zalewa wtedy silnik.Ale to po zapaleniu silnika,a u Ciebie jest problem z zapaleniem.
Obok sondy jest jeszcze jedna śruba,więc możesz ją na próbę wykręcić i zobaczyć czy jest chociaż ciut lepiej.
Ja oczywiście sprawdzałem u siebie stan kata i do niczego nie mogłem się przyczepić. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|