Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Katalizator, pytanie raczej teoretyczne.
Autor Wiadomość
nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-11-2006, 20:49   Katalizator, pytanie raczej teoretyczne.

Nie wiem, czy to właściwy dział. Ewentualnie proszę o przeniesienie tego postu we właściwe miejsce.

Nurtuje mnie następujące pytanie, czy stan katalizatora MOŻe mieć wpływ na pracę silnika? Ogólnie oraz w szczególności, czy może mieć wpływ na problemy z zapalaniem. Wiadomo, że jego skuteczność z biegiem czasu się pogarsza a tym samym zamontowana w nim sonda lambda może słać do komputera błędne dane.To są tylko takie moje rozważania, jako że od dłuższego czasu mam kłopot a już w zasadzie niewiele elementów mógłbym podejrzewać. być może w moim rozumowaniu jest jakiś błąd, więc proszę o pobłażliwość i zapraszam do wymiany Waszych opinii.Pozdrawiam.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-11-2006, 21:02   

sam katalizatora od nowości na szczęście nie posiadam, ale powiem, o ile wiem, że tak;
raz że przytykający się katalizator bądź taki, gdzie jakoś nietypowo zawirowują Ci spalinki ma wpływ odczuwalny na pracę silnika, bo stwarza problemy w wydechu, a jak wiesz od wydechu zależy w odczuwalnym stopniu praca silnika; przesadzając: zatkaj rurę wydechową to zobaczysz :P ;
jeśli masz tam sondę lambda a coś niepoojącego się dzieje, albo np przelatujące powietrze z zewnątrz (jeśli masz dziury może nawet) zakłóca odczyt, spaliny inaczej krążą, to też sonda może przekłamywać a zasilanie silnika głupieć; o katalizatorach co nieco pisaliśmy już, możesz poszukać, ja jestem za tym, że w pewnych waunkach jeśli w pewny pechowy sposób już rozlatuje Ci się kat to może pogarszać znacząco pracę, jak masz tym bardziej tam sondę;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

thug83 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-11-2006, 11:55   

a sonda jbyla w kataliazatorach montowana? ja swoja mam przed katem (ktorego juz nie mam :) ). u mnie po wywaleniu kata, przestalo mi szarpac na 2 biegu, a i moze troszeczke lepiej sie zbiera

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-11-2006, 12:15   

Ja też mam sondę lambda przed katalizatorem, ale katalizatora nie mam, tylko pustą puszkę, poza tym jeżdże na gazie i katalizator nie jest mi potrzebny.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 25-11-2006, 16:52   

Nessuno sonda jest przed katalizatorem,więc nawet gdy by już nie działał zbyt dobrze to nie będzie to miało wpływu na działanie sondy.Jak już to może być zatkany i spaliny będą miały problem z wylotem,a tak mi się obiło o uszy że zalewa wtedy silnik.Ale to po zapaleniu silnika,a u Ciebie jest problem z zapaleniem.
Obok sondy jest jeszcze jedna śruba,więc możesz ją na próbę wykręcić i zobaczyć czy jest chociaż ciut lepiej.
Ja oczywiście sprawdzałem u siebie stan kata i do niczego nie mogłem się przyczepić.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu