|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylne nadkole! |
Autor |
Wiadomość |
Gustlik
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-09-2010, 21:22 Tylne nadkole!
|
|
|
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, czy samodzielna wymiana tylnego nadkola ( gdzie znajduję się wlew paliwa ) nie sprawi większych problemów. Doszły mnie informacje, że podczas tej operacji, bardzo łatwo pęka tylna szybka narożna. Ile w tym prawdy, sam nie wiem... Lecz dokonałem zakupu owej nowej części, i chciałbym zabrać się za to. I jeszcze jedno - czy tą część wymienia się tak łatwo jak wygląda ( bodajże na kilka śrub w bagażniku ) czy może jednak napotkam na drodze jeszcze jakieś niespodzianki ?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam - Gustlik |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-09-2010, 21:27
|
|
|
Gustlik, jak będziesz miał czas to w Sobote będę w Jeleniej Górze to mogę ci pomóc i wytłumaczyć |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
Gustlik
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-09-2010, 21:46
|
|
|
Maciek Wielkie Dzięki za dobre chęci. Lecz niestety u mnie krucho z czasem |
_________________ Fiat - Tempra // 1.6 // 1996r. |
|
|
|
|
yeah90
Wiek: 34 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 103 Skąd: Nowy Duninów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-09-2010, 23:05
|
|
|
Gustlik, Jak mniema chodzi o Tipo Bo jeżeli o Temprę to niestety nie wiem jak sprawa wygląda. W Tipo za to trzeba najpierw zdiąć tylny zderzak(dwie śruby pod tylnymi lampami a chyba 2 lub 3 POD zderzakiem- od dołu polecam najpierw spryskać je WD40 lub innym tego typu środkiem bo u mnie były tak zapieczine, że przy odkręcaniu dwie się ukręciły) następnie odkręcić dwie śrubki na imbusa wewnątrz auta (tu gdzie jest zamek drzwi tylnych) i kolejne dwie od strony bagażnika. Po odkręceniu przyda się ostry nożyk (np taki od tapet) i musisz solidnie rozciąć tą uszczelkę lączącą tan element z karoserią. Mały problem będzie jeszcze z samym wlewem paliwa gdyż będziesz musiał go przepchnąć przez to nadkole żeby je wyjąć (pamiętaj, że w tej gumowej osłonie wlewu jest takie zabezpieczenie niby oring z drutu ktoóre musisz najpierw wyjąć) Raz dwa i nadkole wyjęte. Przy montażu nowego musisz uważać na te plastikowe mocowania w które wkręcasz imbusowe śrubki bo lubią się obluzowac a wtedy robią plum plum i nie wypadają na ziemię tylko zostają gdzieś w karoserii Jak zamontujesz przyda się jakiś silikon bezbarwny żeby uszczelnić luke po starej uszczelce. Troche mocowania czeka Cię również z ponownym włożeniem tego wlewu paliwa także spokojnie i bez nerwów. co do tej szyby jeszcze nie słyszałem o tym żeby wypadła lub pękła Ja u siebie wymieniałem te elememty z obu stron i nie było większych problemów. Mam nadzieje, że pomogłem pozdro |
_________________ /F/I/A/T/ Tipo 1.4 cat i.e rocznik `89 - PEREŁKA
"Życie młodego kierowcy to wieczna rezerwa..." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|