Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylne nadkole!
Autor Wiadomość
Gustlik 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-09-2010, 21:22   Tylne nadkole!

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy samodzielna wymiana tylnego nadkola ( gdzie znajduję się wlew paliwa ) nie sprawi większych problemów. Doszły mnie informacje, że podczas tej operacji, bardzo łatwo pęka tylna szybka narożna. Ile w tym prawdy, sam nie wiem... Lecz dokonałem zakupu owej nowej części, i chciałbym zabrać się za to. I jeszcze jedno - czy tą część wymienia się tak łatwo jak wygląda ( bodajże na kilka śrub w bagażniku ) czy może jednak napotkam na drodze jeszcze jakieś niespodzianki ?

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam - Gustlik

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-09-2010, 21:27   

Gustlik, jak będziesz miał czas to w Sobote będę w Jeleniej Górze to mogę ci pomóc ;) i wytłumaczyć
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

Gustlik 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-09-2010, 21:46   

Maciek Wielkie Dzięki za dobre chęci. Lecz niestety u mnie krucho z czasem :)

yeah90 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-09-2010, 23:05   

Gustlik, Jak mniema chodzi o Tipo :?: Bo jeżeli o Temprę to niestety nie wiem jak sprawa wygląda. W Tipo za to trzeba najpierw zdiąć tylny zderzak(dwie śruby pod tylnymi lampami a chyba 2 lub 3 POD zderzakiem- od dołu polecam najpierw spryskać je WD40 lub innym tego typu środkiem bo u mnie były tak zapieczine, że przy odkręcaniu dwie się ukręciły) następnie odkręcić dwie śrubki na imbusa wewnątrz auta (tu gdzie jest zamek drzwi tylnych) i kolejne dwie od strony bagażnika. Po odkręceniu przyda się ostry nożyk (np taki od tapet) i musisz solidnie rozciąć tą uszczelkę lączącą tan element z karoserią. Mały problem będzie jeszcze z samym wlewem paliwa gdyż będziesz musiał go przepchnąć przez to nadkole żeby je wyjąć (pamiętaj, że w tej gumowej osłonie wlewu jest takie zabezpieczenie niby oring z drutu ktoóre musisz najpierw wyjąć) Raz dwa i nadkole wyjęte. :lol: Przy montażu nowego musisz uważać na te plastikowe mocowania w które wkręcasz imbusowe śrubki bo lubią się obluzowac a wtedy robią plum plum i nie wypadają na ziemię tylko zostają gdzieś w karoserii :zolta: Jak zamontujesz przyda się jakiś silikon bezbarwny żeby uszczelnić luke po starej uszczelce. Troche mocowania czeka Cię również z ponownym włożeniem tego wlewu paliwa także spokojnie i bez nerwów. co do tej szyby jeszcze nie słyszałem o tym żeby wypadła lub pękła ;D Ja u siebie wymieniałem te elememty z obu stron i nie było większych problemów. Mam nadzieje, że pomogłem pozdro 8)

Odpowiedz do tematu