|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Aparaty cyfrowe - Fotografia |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-01-2012, 20:45 Aparaty cyfrowe - Fotografia
|
|
|
Witam,
a więc szukam odpowiedzi na moje pytania. Sprawa wygląda tak, lubie robić zdjęcia, lecz ze względu finansowych nigdy nie miałem lepszego aparatu jak zwykła cyfrówka. Teraz chciałbym trochę zainwestować - lustrzanka odpada. Lecz chciałbym wybrać dosć dobry aparat do ok 800 zł tak by można pobawić się bardziej w zaawansowaną fotografię.
Czytałem dużo ponad kilka dni testów, recenzji itp. i padło na Panasonic FZ38 (w planach) nowego nie kupie bo juz nie maa, ale są do 800 zł ładne zestawy, a nawet za 700 można wyrwać. (a nowe to tylko nowszy model FZ48, lecz on juz kosztuje ok 1300 zł, a dużej róznicy podobno nie ma - drugi dylemat czy nie poczekać troche zaoszczędzić i go kupić)
Czy ktoś miał do czynienia z tym aparatem ? warto go kupić ?
Wychodzi na to, że w tej cenie jest dośc dobry
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-01-2012, 21:01
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | tak by można pobawić się bardziej w zaawansowaną fotografię. | stary bardziej zaawansowana fotografia i trochę lepsza małpka to się wzajemnie wyklucza. Niestety w jak chcesz się bawić w takie hobby musisz mieć troszkę więcej niż kilka set złotych i tu nie ma przeproś. Szwagier się w to bawi i w tej cenie których ty piszesz to on ma raczej te słabsze prostsze obiektywy. Generalnie moja opinia jest taka jeśli nie zainwestujesz w przyzwoitą lustrzankę i przynajmniej 3 obiektywy to nie masz nawet co zaczynać. Może się mylę, ale taka jest moja opinia po tym co zdążyłem zaobserwować po znajomych którzy się w to bawią (i tu szwagier z braku kasy i tak wypada blado ze z swoim sprzętem). Romek - romano wydaje się tym trochę bawić oraz kolega Sapphiron proponuję ich spytać o radę.
P.S: Ja mam Nikona L100 i to jest taka właśnie trochę lepsza małpka. Nie porobisz tym zdjęć profesjonalnych. Ja się nie bawię w fotografię artystyczną i mnie on wystarcza ale widzę proponując do lustrzanek że wymięka pod każdym względem, a zrobienie przyzwoitego zdjęcia w słabym oświetleniu graniczy z cudem.
|
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-01-2012, 21:36
|
|
|
JAM_BELFEGOR, polowałem na tego nikona, całkiem elegancki aparat, aczkolwiek kiedy ja szukałem ceny zaczynały sie coś w granicach 900zł, dorwałem za 699 fujifilma i nawet nie żałuję, bardziej rozbudowana cyfrówka, http://allegro.pl/aparat-...2024970474.html ja mam dokładnie taki model i nie narzekam, teraz do 700zł kupisz dużo nowszy model i tez pewnie z dobrym zestawem czyli karta futerał itp. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-01-2012, 16:40
|
|
|
To i ja się wtrącę w sensie-nie znam się
Mam też pytanko odnośnie zakupienia głupopstryka.Nie znam się na fotografii i oczywiście mi to nie przeszkadza,ponieważ wolę inne rzeczy ale czasem miło jest walnąć jakąś fote i tu jest problem.Posiadam aparat,który zakupiłem dosyć dawno,ale od samego początku mnie wkurzał.Jest to Samsung S630.Poszukuje czegoś podobnego w niskiej cenie ale żeby nie miał wady takiej jak ten Samszajs.Mianowicie matryca ma przeogromne szumy Foty często wychodzą gorsze niż z Sony Ericssona K750
Pasowało by to wymienić na coś co nie szumi jak stare radio w piwnicy.
Aparat tego pokroju więc i fundusze małe.
Moje wymagania hehe to:
-jak najmniejszy szum matrycy
-duży wyświetlacz
-żeby był na takie same akumulatorki jak ten S630
-no i tani
W Biedronce jest teraz jakiś aparat,ale nie może mi się strona załadować ale takie wiecie no,dla zielonego w temacie |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 02-01-2012, 17:12
|
|
|
ja w domu mam Panasonic-a LS-80. Stary, ale dośćdobry aparat. Jak coś mogę odsprzedać jak kupie nowy. Stan jak nowy. Zestaw także powinien być jak nic się nie straciło
Co do szumów - wejdz w ustawienia lub trb manualny i daj ISO 100 max 600 i zobacz jak wychodzą. potestuj od 100. Może warto. Wyjdą ciemniejsze, ale potem możesz spróbować IrfanView i automatyczna jasnośc/ kolory i wtedy poprawi zdjecie. Polecam programik łatwy, a daje fajne efekty. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-01-2012, 22:19
|
|
|
VEndriuV, ten szajs ma iso max 400 ale to też nie wiele daje.Próbowałem na różnych ustawieniach i niestety ale nic z tym nie zrobię
A co do Irfana to tylko jego używam |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-01-2012, 23:02
|
|
|
VEndriuV, ten Panasonic to małpka, z większa ilością funkcji.
Jeśli faktycznie chciałbyś się bawić w fotografię to pozostaje lustro ale to spory wydatek nawet przy używce i trzeba mieć do tego naprawdę zapał i chęci bo to droga zabawa
Ponadto, jeśli nie złapiesz jednak "bakcyla" to lustrzanką zrobisz zdecydowanie gorsze zdjęcie niż małpką. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-01-2012, 12:13
|
|
|
zapraszam do nie na GG to pomogę. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|