|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[MPI] Szarpanie 1.8 |
Autor |
Wiadomość |
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 14-01-2011, 19:30 [MPI] Szarpanie 1.8
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. W mojej temprze jest sinik 1.8 159.AN.049. Autko z instalacją gazową. Problem jest następujacy, dotyczy pracy silnika tylko i wyłacznie na benzynie, na gazie wszystko jest git. Auto dziwnie reaguje na dodawanie gazu. Na biegu jałowym obroty idealnie, przy delikatnym wciskaniu gazu dziwnie reaguje, delikatne wcisnięcie gazu i utrzymywanie go w jednej pozycji powoduje szarpanie, czasem strzał w kolektor wydechowy, przy pełnym otwarciu przepustnicy, czyli gaz w podłodze chodzi normalnie. Nastepnie podczas jazdy chodzi dobrze tylko przy wcisnięciu gazu do podłogi, przyśpiesza równomiernie, nie do końca pełną mocą. Przy utrzymaniu stałej predkości zaczyna się dławienie, szarpanie i inne dziwne rzeczy. Ogolnie rzecz biorąc na zimnym jest lepiej, gdy sie rozgrzeje jest gorzej. Dodam ze tak sie dzieje od roku, teraz duzo gorzej bo ciągle, tzn jest czas ze chodzi dobrze, idealnie, a od czasu do czasu tak własnie chodzi. Zasilanie paliwa bym wykluczył, tak samo jakość paliwa, tutaj wpływu to nie ma. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-01-2011, 20:07
|
|
|
Jeśli można podepną się pod temat. Otóż u mnie problem wygląda trochę łagodniej. Dodaje gazu, auto się przymula i zaraz wchodzi na właściwe obroty. Tak jest przy każdym naciśnięciu na gaz. Na LPG wszystko idealnie. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Tomasz@20@KSU
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 108 Skąd: Stryszawa/B-B
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-01-2011, 21:50
|
|
|
Ja miałem też swego czasu problemy z szarpaniem. Co pomogło?? Nowe Świece Oryginalne Champion i żadne inne;-) |
_________________ TIPO pojechało 20 grudnia na żyletki Wspomnijcie go gdy będziecie się golić... ;-) |
|
|
|
|
tymek
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 314 Skąd: Janów
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 17-01-2011, 22:20
|
|
|
Dziąbal, a odłączałes sonde lambda?bo tez moze robic takiego zonka |
_________________ BLUE MISTRESS [1.6i.e]
tam mnie znajdziecie:)http://radiobff.wix.com/radiobff |
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 19-01-2011, 19:36
|
|
|
Nie odłaczałem, znajomy mechanik podpowiedział ze moze to być czujnik temperatury silnika, ten przy termostacie i daje złe dane do sterownika. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|