|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
strzały w kolektor ssący pomocy!! |
Autor |
Wiadomość |
Tofik
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-01-2008, 15:32 strzały w kolektor ssący pomocy!!
|
|
|
Panowie
Problem mnie już zaczyna martwić gdyż wszystko co mogłem wymienić to wymieniłem a strzały jak były tak są
Mianowicie: Tipo 1,6 na monowtrysku boscha strzela w filtr powietrza jak sie zagrzeje.
Jak jest zimny wkręca sie spoko , jak go trzymam na obr.ok. 3000 tyś i wcisnę cały też nie strzeli. Strzela tylko z dołu czyli od 900 obr/min
Wymieniłem pompę, sondę, cewkę, cały czujnik cieczy ,wtrysk z potencjometrem dałem do naprawy głowice zmieniłem kable, świece, i dalej to samo Nawet katalizatora już niema . Zauważyłem jedno jak ściągnę obudowę filtra to problem znika.Mechanicy twierdzą że to wina czujnika położenia wału ewentualnie centralki. Ale czuje po rozmowie z nimi że nie są tego pewni . Zawory ustawiałem |
_________________ tofik |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-01-2008, 16:17
|
|
|
Robiles reset kompa?
Moze gdzies jakies lewe powietrze lapie? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-01-2008, 16:55
|
|
|
Tofik, sprawdź czy krzywki na wałku rozrządu są dobre.A teraz doczytałem że ustawiałeś zawory.Czy nie zauważyłeś startej krzywki |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Tofik
|
Wysłany: 05-01-2008, 18:35
|
|
|
zapomniałem napisać że wałek zmieniałem i uszczelki pod głowicą i kolektorami oraz pod wtryskiem itd.Krzywki są ok.Reset był robiony setki razy i dalej to samo |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 05-01-2008, 19:20
|
|
|
A moze masz rozrzad zle ustawiony cos poprzestawiali jak zakladali?
Kat wyprzedzenia zaplonu? dynamiczny statyczny jak te sprawy wygladaja? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tofik
|
Wysłany: 05-01-2008, 21:35
|
|
|
wszystko ok znaki sie zgrywają już głupi jestem może to rzeczywiście czujnik położenia wału? |
|
|
|
|
maciekt8
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Wrz 2005 Posty: 165 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-01-2008, 11:07
|
|
|
Witam. Też mi strzelało do obudowy filtra i okazało się że wałek rozrządu jest do wymiany jedna krzywka na zaworze wydechowym wytarta. Oczywiście odpowiednia regulacja zaworów też ma dużo do powiedzenia. A z tego co się orientuje to chyba reguluje się je na zimnym silniku.
Z zapłonem też może być coś nie tak a dodatkowo jak pasek przeskoczy o jeden ząbek to zapłon się o jakąś tam wartość zmienia. |
_________________ F/I/A/T Tempra 1.6ie 159A3.048 |
|
|
|
|
Tofik
|
Wysłany: 12-01-2008, 10:48
|
|
|
wszystko jest ok wałek ok zawory ok
byłem u mechanika twierdzi że to czujnik położenia wału
zobaczymy zdemontowałem go z samochodu i jest jakiś dziwny
Wygląda jak by go coś przytarło może to to co wy na to ? |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-01-2008, 20:11
|
|
|
Tofik napisał/a: | Wygląda jak by go coś przytarło może to to co wy na to ? |
Może walnął go wieniec z koła zamachowego, miałem podobnie, po montażu nówki sztuki okazało się, że silnik zaczął przerywać na wysokich obrotach więc wyjąłem CPW i miał wykrzywiony ten metalowy trzpień jakby coś w niego uderzyło.
Po kilku miesiącach padł na amen i to w trasie, ale na szczęście miałem w zapasie inny i go zamontowałem i od tego czasu wszystko ok. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Tofik
|
Wysłany: 12-01-2008, 21:26
|
|
|
ale ja go mam przy kole pasowym .Dziś patrzyłem i przeglądałem wszystko co sie dało jestem już po prostu głupi szczelinę na cpw ustawiłem na 0,6 dalej to samo nie wiem za co sie złapać krzywki są ok na wałku jedynie mogłem posprawdzać luzy na zaworach ale silnik był już ciepły
stawiam Flaszkę jak ktoś powie co to sie dzieje może trzeba zmienić ten cpw ale to może mnie już dołuje |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 13-01-2008, 14:21
|
|
|
Tofik napisał/a: | może trzeba zmienić ten cpw ale to może mnie już dołuje |
Niestety czasami tak jest, że nie ma wyjścia i musisz coś wymienić w ciemno.
Wymieniłeś prawie wszystko oprócz cpw, a sam pisałeś, że jest jakiś dziwny, jak go nie wymienisz to się nie przekonasz, innego wyjścia i tak nie masz, albo podmiana na sprawny albo wymiana na nowy. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|