|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Gaźnik] termozaworek z ukladu podcisnienia |
Autor |
Wiadomość |
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-12-2007, 20:47 [Gaźnik] termozaworek z ukladu podcisnienia
|
|
|
witam, dzisiaj odkrylem, ze w mojej temprze 1,6 jeden z termozaworkow ma ulamane oba krocce - oba wisza praktycznie w powietrzy.
wydedukowalem, ze termozaworek zamyka sioe kiedy jest nagerzany. dlatego mam pytabnie: w ramach rozwiazania tymczasowego powinienem zostawic to tak jak jest teraz czy tez zaslepic oba przewody tak, jak by termozaworek byl na stale zadzialany? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-12-2007, 13:30
|
|
|
powinieneś zatkać co by podciśnienie się nie psuło/uciekało(zasysało konkretniej z zewnątrz) bo i inne elementy nie będą w pełni działać;
na zimnym silniku pewno gorzej będzie zapalić jak to zatkasz i będzie się telepał nim się rozgrzeje, ale normalnie jeździsz na nagrzanym to miej to zatkane; |
|
|
GrzesiekK
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-12-2007, 17:20
|
|
|
Z tego co sie domyślam to chodzi ci o zaworek od EGR-u. A na ten temat było bardzo dużo na forum. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 17:26
|
|
|
GrzesiekK, EGRu nie ma w gaźnikach
On mówi o termozaworkach wkręconych w kolektory dolotowy. Na zdjęciach zamieszczonych na forum doskonale je widać. Dochodzą do nich przewody (rurki) z podciśnieniem.
Poszukaj na forum o zdjęciach gaźnika i tam zobaczysz co i jak. Kup nowe przewody i załóż tak jak powinno być. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-12-2007, 19:33
|
|
|
http://forum.tempra.org/t...tipo-vt9062.htm
prawie na samym dole są fotki właśnie tego termozaworu pierwsze od góry co widać na nim kolektor dolotowy |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 10-01-2008, 13:11
|
|
|
najlepsze rozwiązanie to kupić używany termozaworek zwracając uwagę na kolory końcówek plastikowych - czarne czy białe. są wersje gdzie montowany był w kolektorze tylko jeden termozaworek i wtedy troszkę innaczej podłączone są rurki podciśnień w moim tipo 1,4 zamontowane są dwa jeden z białymia jeden z czarnymi końcówkami. jęśli końcówki są ułamane to doraźnie można próbować dokleić rurki plastikowe jednak to nie jest proste bo trzeba do tego użyć naprawde dobrego kleju, który wytrzyma pracę w temperaturze nawet do ponad 100 stopni. Ja próbowałem z różnymi klejami na bazie żywic tez ale jeśli tylko znajdę tanią używkę natychmiast wymienię bo klejenie nigdy nie jest pewne. dodam tylko, że kolor końcówek białe lub czarne decyduje o parametrach zamykania ciśnień i trzeba szukać o takim samym kolorze. nowy termozaworek w sklepie to wydatek 110 - 130 zł i to na zamówienie.
** Dodano: 10-01-2008, 13:21 **
pod tym numerem telefonu jest gość, który sprzedaje za rozsądna cenę części do tempry 1,6, mieszka w lublinie ale jest solidny i nie kantuje. ostatnio mogłem kupić termozaworki ale chciał mi sprzedać w całości z kolektorem i gaźnikiem za 150 zeta, nie zdecydowałem się bo to było przed świętami ale jeśli to będzie aktualne to jeszcze zobaczę. sprzedaje w całości bo jak mi mówił sprzedał kiedyś sam gaźnik od tipo i ktoś miał praetensje że nie chodzi prawidłowo. numer telefonu to 885 303 326
ps. ja kupiłem od niego parę rzeczy wszystkie w najlepszym stanie jak narazie nie narzekam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 10-01-2008, 19:05
|
|
|
ja w bielsku na szrociku na ul. Krawkowskiej termozaworki po 5 zeta kupowałem, jeden z nich mam u siebie i ma się bardzo dobrze...
nie wiem czy się w jakikoleik sposób bawią w wysyłki, ale może.. gdzieś na forum ich namiary podawałem....
zawsze można zrobić sobie elektornicznie elektrozaworek z pralki konkretny czujnik temp (np termistor z tranzystoerem i parom elementami, przekaźik...)i też zadziała i będzie Grand Electronique! no i ręcznie można wtedy wymusić też dla zabawy włącznikiem przepuszczanie podciśnienia, jak ktoś np podczas jazdy chce bez użycia typowego ssania np puszczać podciśnienie do utrzymania wyższych obrotów czy innej mieszanki.. choć nie wiem po cholerę coś jak cziptjunink z rezystorem z allegro |
|
|
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-01-2008, 15:47
|
|
|
Kupiłeś za dobrą cenę, myślę że nawet w granicach 30 zł to całkiem korzystny zakup. osobiście polecam kupienie używki a nie klejenie jak wspomniałem wcześniej - może się wydawać że wszystko gra a potem nagle w drodze silnik szrpie i nierówno pracuje nie wspominając już o wyższym spalaniu, lepiej pokręcić się po szrotach jak się ktoś nie zna sprzeda tanio zorientowani w temacie zechcą więcej - ale w końcu swięty spokój trochę kosztuje. powodzenia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|