|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wyścigi World Series by Renault |
Autor |
Wiadomość |
Grześko
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-05-2005, 18:37 Wyścigi World Series by Renault
|
|
|
Jeżeli interesują Was wyścigi samochodowe to przeczytajcie to:
World Series: Wielki sukces Kubicy
Wspaniały sukces odniósł polski kierowca Robert Kubica, który wygrał drugi niedzielny wyścig mistrzostw World Series by Renault rozgrywany na torze w belgijskim Zolder.
20-letni Polak jeżdżący w barwach baskijskiej grupy Epsilon Euskadi startował z 5. pozycji, jaką zajmował po sobotnich kwalifikacjach. Kubica, jak i cały zespół znakomicie rozegrali taktycznie ten wyścig i mogli się cieszyć z pierwszego w tym sezonie zwycięstwa.
Na drugim miejscu uplasował się Austriak Andreas Zuber, a trzeci był Niemiec Markus Winkelhock.
W pierwszym wyścigu, rozegranym kilka godzin wcześniej, Kubica zajął trzecie miejsce. Przegrał tylko z Włochem Enrico Toccacelo i Zuberem.
Na piątej pozycji uplasował się partner Kubicy z hiszpańskiego teamu - Felix Porteiro.
Warto dodać, że Polak osiągnął najlepszy czas okrążenia, za co przyznawany jest dodatkowy punkt w klasyfikacji generalnej.
Kubica po dwóch wyścigach jest liderem klasyfikacji generalnej mistrzostw, mając na koncie 27 punktów. Drugi jest Zuber - 24, a trzeci Toccacelo - 16.
Były to historyczne, pierwsze wyścigi World Series by Renault. Są uważane za ostatni krok przed wejściem do najważniejszych wyścigów Formuły GP2 oraz Formuły 1. W wyścigach Renault kierowcy używają samochodów stworzonych specjalnie dla tej serii, konstrukcyjnie bardzo zbliżonych do aut Formuły 1.
W mistrzostwach bierze udział 30 kierowców z 16 krajów, w tym Robert Kubica z Polski. Nagrodą dla zwycięzcy jest test w zespole Renault w Formule 1.
Każda runda mistrzostw World Series by Renault, z wyjątkiem Monaco, składa się z dwóch wyścigów (krótszy: 55-95 km, maksimum 35 minut; dłuższy: 85-140 km, maksimum 45 minut). W sumie odbędzie się dziewięć rund, z których dwie (w Monaco i w Bilbao) będą rozegrane na torach ulicznych.
"Jestem bardzo zadowolony z wyniku, tym bardziej, że wszystko było dla mnie nowe - powiedział Robert Kubica. - Po raz pierwszy jechałem tak mocnym samochodem w tak długim wyścigu. Zadania nie ułatwiły mi dalekie pozycje startowe, na Zolder wyprzedzanie jest bardzo trudne. Jestem liderem mistrzostw, teraz najważniejszym zadaniem będzie utrzymanie pozycji".
Oby tak dalej.
22 maja w programie "Tele 5" będzie transmitowany wyścig z toru ulicznego w Monaco (znanego z wyścigów Formuły 1), w którym to również wystartuje R.Kubica.
Jeżeli ktoś chciałby więcej dowiedzieć się o tej formule to polecam http://www.renault-sport.com/fr/world_series/ , niestety w języku francuskim . |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-05-2005, 20:13
|
|
|
Kubica jest jedyna nadzieją polskich wyścigów, mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się Jego startów w bolidzie F1.
A sam wyścig rozegrał perfekcyjnie, już na samym początku zjechał na obowiązkową zmianę opon a po wyjezdzie z boksów, gdy nie miał rywali rzed sobą kręcił bardzo dobre czasy i po wizycie w boksach rywali uzyskał 3 sekundową przewagę, która po wyjeździe safety car została zniwelowana, ale jak tylko samochód bezpieczeństwa zjechał znowu odjechał konkuentom na 2 sekundy i dowióżł zwycięstwo do końca.
Liczę, że w pozostałych rundach również powalczy o czołowe lokaty i będzie miał szanse na testy Benettonie.
Kubica także udziela sią jako komentator podczas transmisji z Formuły 1 w TV4 i nawet zgrabnie mu to wychodzi. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Grześko
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-05-2005, 21:47
|
|
|
Wiem, wiem. Oglądałem i słyszałem. |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|