|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wskaźnik poziomu gazu |
Autor |
Wiadomość |
S-wojtek
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-09-2008, 17:53 Wskaźnik poziomu gazu
|
|
|
Witam,
Od kilkunastu dni jestem posiadaczem Tipo 1.6 z gazem BRC. Z tego co wiem, gaz był zakładany z 3 lata temu. I mam taki mały problem. Na centralce palą się 4 diody, które teoretycznie powinny gasnąć wraz ze spadkiem poziomu gazu w zbiorniku. Ostatnia dioda powinna migać, gdy dojdzie do rezerwy. Niestety u mnie diody palą się cały czas. Czy miał ktoś już podobny problem. Gdzie ewentualnie szukać przyczyny ? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-09-2008, 22:22
|
|
|
BRC - palą się 4 diody jak nie czuje poziomu gazu wcale - nie dostaje sygnału z czujnika poziomu - wtedy jak nie wie ile jest to wszystkie świecą ciągle; czujnik zazw masz na butli w BRC na wskazówce która tam jest; do wskazówki podczepione dwa magnesy są i one ze wskazówką się przesuwają a na tarczce są czujniki halla-hallotrony, które to 'czują' pole magnetyczne zmieniające się jak wskazówka poziomu gazu się rusza; one zamieniają to pole na sygnał na drutkach a drutki idą do 4 diodowego wskaźnika; często powód to przerwane drutki po prostu, ale zdarzało się też, że magnesiki się odczepiły albo hallotrony szlag trafił; można to samemu rozebrać i obejrzeć, ale delikatnie rozbieraj; można kupić takie części by naprawić ten czujnik na butli jeśli to on a nie drutki; |
|
|
mateuszr1989
witamy nowego
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 27-09-2008, 18:45
|
|
|
A u mnie świeci tylko jedna dioda od rezerwy. Przewody są dobre do jak je odłącze to żadna nie świeci. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|