Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lewe drogowe martwe ale dlaczego ???
Autor Wiadomość
Zoltar 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-08-2007, 19:30   Lewe drogowe martwe ale dlaczego ???

Witam , mam taki ból że ni jak nie chce mi się palić lewa żarówka gdy przełączę na światła drogowe
, długie działają , pozycyjne też ale jak włączę na drogowe to lewe jest martwe , nie jest to wina żarówki bo przełożyłem
ją na prawą stronę i działała , sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są ok , kabelki nie wyglądają nigdzie na przetarte czy urwane
, a więc o co tu chodzi ??? ratujcie bracia mobila :)

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-08-2007, 19:40   

Przedewszystkim robisz zamieszanie z nazwami świateł:

krótkie = mijania
długie = drogowe

więc nie świeci Ci z lewej strony któroś ..... tylko teraz jeszcze musisz sam powiedzieć które bo po opisie niestety nie da sie wywnioskować :zolta:

JCB 3CX Contraktor

Zoltar 

Wysłany: 20-08-2007, 19:50   

a więc sorry za zmyłkę chodzi mi o lewe krótkie.

Hipo 

Wysłany: 20-08-2007, 20:13   

Skoro żarówka OK, skoro bezpieczniki OK, to proponuje sprawdzić jeszcze stan kostki i miernik w łape i trzeba jechac po kablu sprawdzać w którym miejscu ma przerwę.

JCB 3CX Contraktor

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-08-2007, 20:28   

Kostka pewnie jest walnięta.
Lubią się przegrzewać.

assistance   Moneta

chmarka 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 20-08-2007, 22:22   

U mnie był kabel w kostce ułamany, a przy zdejmywaniu kostki z żarówki nie było tego widać.
Warto więc rozebrać kostke i sprawdzić jak to wygląda.
Jakrozbierzesz to można troche przygiąć szybkozłączki, bo może poprostu jest za lużna lub troche przyśniedziała..

Zoltar 

Wysłany: 21-08-2007, 08:53   

Próbowałem tak jak pisaliście zabrałem nawet akumulator na noc do domu do ładowania .
Rano podłączyłem akumulator a tu jeszcze większy ZONK auto prawie całe martwe.
Po przekręceniu zapłonu wszystko gaśnie a obrotościomierz zatrzymuje się na 2 tyś obrotów
i nic się nie dzieje silnik martwy , gdy włącze np awaryjki to kostka "burczy" a na kontrolkach wszystko miga .

Teraz czuje że będzie totalny RÓW

Ps: Jak ktoś chce kupić to ją sprzedam za 2,5 tyś od ręki !!!

Hipo 

Wysłany: 21-08-2007, 14:33   

Sprawdz mase na podłużnicy pod akumulatorem i czy jest też dodatkowo przykręcona do skrzyni. Bo taka choinka jak masz to objaw braku dobrego przewodzenia.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-09-2007, 18:07   

weź też miernik i idź od początku!

światła załączasz manetką, ale ta dopiero załącza przekaźnik (e13 bądź e12, nie pamiętam teraz), a dopiero ten przekaźnk podaje wprost + na druty idące do świateł; druty się od przekaźnika rozgałęziają na lewą i prawą stronę i już tu masz osobnoi bezpiecznik na lewą i osobno na prawą stronę;

weź miernik i w skrzynce bezpieczników sprawdź wyjmując raz bezpiecznik z lewej raz bezpiecznik od prawej lampy, czy w skrzynce podaje z przekaźnika zasilanie na lewą i prawą stronę; jeśli tak, na oba bezpieczniki , od lewej i prawej, to przerwa na drodze od bezpiecnzika do żarówki; druty więc, a druty ostatecznie można nowe pociągnąć;

pamiętaj, by masy mieć sprawne, ew prócz czyszczenia dorób dodatkowe nowe!
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 29-09-2007, 20:22   

Sprawdz dodatkowo czy nie masz może pociętych izolacji na kablach głównych "+" od akumulatora. możesz mieć zwarcie na bude i stąd takie jaj. popatrz pooglądaj. nigdy nic nie wiadomo.

Odpowiedz do tematu