|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zwarcie rozrusznika??? !!! |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-02-2007, 20:09 zwarcie rozrusznika??? !!!
|
|
|
witam!
wsiadam sobie do bolida, przekrecam kluczyk, włączam radio i ...włączam rozruch cos strzeliło radio zgasło kontrolki zgasły i sie ciemno zrobiło no to ja jeszcze raz kluczyk wkładam, lampki sie zapaliły i... to samo
otwieram maskę i zwieram "na krótko" kabel plusa w rozruszniku i ten od stacyjki co się wpina do rozrusznika i z minusa akumulatora pełno iskier aż sie jasno zrobiło...
Co się stało? po ciemku nie byłem nic innego w stanie zdziałać i wróciłem do domu z aku żeby go naładowac najbardziej sie o niego boje czy sie nie uszkodził, bo 3 razy dostał strzala zwarcia...
Radźcie... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-02-2007, 14:33
|
|
|
może trzeba te przewody dobrze przykrecic moze siepoluzowały
...mało precyzyjny opis zdarzenia podałeś...? |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 23-02-2007, 15:32
|
|
|
Narazie mam go w domu, i nie mam czasu sie nim zająć...
to opiszę jeszce raz sytuacje:
Chcąc uruchomić silnik gdy kluczykierm przekręciłem na rozruch to coś strzeliło i wszystko zgasło. Po chwili doszedłem do wniosku że rozrusznik robi zwarcie, bo przy podniesionej masce jak kluczykiem zapalałem i "na krótko" to z minusa aku leciało iskier jak z zimnych ogni... Po wyjęciu rozrusznika wyczyściłem go i rozebrałem, ale nic do mnie nie przemawia... szczotki są jeszcze grube...a miernik nadal mówi że jest zwarcie... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-02-2007, 18:05
|
|
|
Z aku przy klemach lecialy iskry? Ironiczne pytanie, ale klemy masz dobrze przykrecone? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 23-02-2007, 20:25
|
|
|
Klemy posmarowane pastą (cośtam do aku) i mocno dokrecone... Też się dziwiłem bo prędzej sie powinna kabel stopic... |
|
|
|
|
LuKaS
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-02-2007, 09:16
|
|
|
Problem dalej tkwi w rozruszniku a dokładnie kabelek od automatu do szczotek lub szczotkotrzymacz może robić zwarcie. |
_________________ Fiat Tempra 1,6 gaźnik LPG 93' byłą jest Honda Accord 2.0 1998 (150KM) anglik |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 27-02-2007, 19:24
|
|
|
Dziś odebrany.
wymienione szczotki, tuleja(czy coś takiego) i jeszcze coś, koszt- 80zł
Ale rozrusznik wyraźnie szybciej kręci, cicho chodzi - (aż za cicho- w środku prawie nic nie słychać) i wyczyszczony jak nówka... |
|
|
|
|
zurich2
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-04-2007, 12:59
|
|
|
zwarcie rozrusznika |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-05-2007, 19:33
|
|
|
Jeśli leciały isrky spod klemy to widocznie tam nie było dobrego przejscia prądu, czasami mimo ze mamy mocno klemy dokręcone to i tak przejscie prądu jest słabe i zdarzaja się takie szopki jak u kolegi. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|