Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarne Szyby.. + atest
Autor Wiadomość
DJmik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-07-2007, 22:46   Czarne Szyby.. + atest

Witam

Chce zrobić całą tempre w czarne szyby + atest.
Ile to moze kosztować?
Wszystkie szyby tyle ze przid jasniej :)

slavol 

Wysłany: 09-07-2007, 00:19   

Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz bo jakakolwiek folia i norma 30% przekroczona, natomiast na tylne nie potrzeba żadnego atestu, możesz sprajem zamalować. Ja okleiłbym za 250zł tył, + 100 za przód na twoją odpowiedzialność. W firmach specjalizujących się w usłudze około 350zł tył ,przodu nie kleją. Tak jest w mojej okolicy.

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-07-2007, 07:07   

ale chyba na piecowe przyciemnianie szyb jest atest i mozna przody robic smialo ta metoda :roll:

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-07-2007, 07:33   

U mojego ojca BMW 525 e34 wzięli 320 zł za przyciemnienie tyłu najciemniejszą, a z przodu w drzwiach średnią folią. Atest wystawili ale powiedzieli że jakby co to i tak Policja może się czepiać za przednie szyby. Osobiście zatrzymywali mnie już kilka razy ale nikt się nie czepiał jak tylko widzieli atest.

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 07:57   

slavol napisał/a:
Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz bo jakakolwiek folia i norma 30% przekroczona, natomiast na tylne nie potrzeba żadnego atestu,

Bajdurzysz kolego niemiłosiernie. Atest wystawia się w celu potwierdzenia dopuszczenia danej folii do używania w środkach transportu publicznego bez względu na lokalne przepisy ruchu drogowego. Innymi słowy, atest daje ci gwarancję, że podczas wypadku lub używania codziennego itp. dana folia nie wyrządzi ci krzywdy w sposób bezpośredni (odłamki, odblaski itp) jak i pośredni (np. opary, związki chemiczne niszczące szybę itp.). W żadnym wypadku atest nie ma związku z przepisami ruchu drogowego obowiązującymi w poszczególnych krajach.
W praktyce wygląda to tak, że na dzień dobry policjant sprawdzi ci atest, bo ten MUSISZ posiadać (wszystkie elementy w aucie muszą mieć atest bądź homologację), a dopiero po zaliczeniu tego punktu, przechodzi do badania stopnia przepuszczalności twojej szyby (poniżej 70% i usuwasz folię), co nie ma ŻADNEGO związku z atestem!!
Oczywiście tak wygląda podejście 'książkowe'. W praktyce rzadko który policjant sprawdzi Ci atest, a często nawet na oko stwierdzi, że dana folia nie spełnia norm. No i wtedy zaczyna się zabawa i udowadnianie, że nie jesteś wielbłądem.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-07-2007, 08:13   

A co właśnie z przyciemnianiem piecowym?

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 09:30   

miszko napisał/a:
A co właśnie z przyciemnianiem piecowym?

Teoretycznie stopień przepuszczalności takiej szyby za dnia mieści się powyżej 70% (w co nie bardzo chce mi się wierzyć), a w nocy taka szyba robi się prawie przeźroczysta. Suma sumarum, na przeglądzie najprawdopodobniej nie będzie żadnego problemu z jego zaliczeniem. Niestety ceny takiej zabawy są zdecydowanie wyższe od foliowania. Sam proces tez jest bardziej kłopotliwy-piecowo nie przyciemnisz 'całego auta' w ciągu 3-5h.

opti 

Wysłany: 09-07-2007, 09:38   

hmm panowie a orientuje sie ktos jak jest z fabrycznie przyciemnionymi szybami, tzn biorac nowe auto z salonu mozna sobie wybrac opcje "przyciemnione szyby" i to jest robione metoda piecowa?

BarteckY 

Wysłany: 09-07-2007, 10:09   

Jak odbieraliśmy z kolegą mercedesa on zamówił sobie przyciemniane szyby, dostał bez i salon skierował go do firmy która przyciemnia szyby i współpracuje z salonem, pojechał i mu przyciemnili w godzinę .

Tak wiec to chyba w nowych samochodach nie jest przyciemnianie piecowe, ale ręki sobie uciąć nie dam.
FiaT TipO 1.4 ie '93 przyszła rajdówka

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-07-2007, 10:11   

Co do przyciemniania piecowego, to jest jedna firma w Polsce (koło Zielonej Góry) i tylko ona wydaje atest, wtedy auto jest "nietykalne". Ja mam przyciemnione przednie boczne szyby i policja się nie czepia, natomiast na przeglądzie diagnosta tak ;) dlatego mam drugi komplet przednich szyb :P Kiedyś po przeglądzie podjechałem i gość mi zmierzył przepuszczalność światła... przy jasnej folii wyszło 25%. :lol:

W salonach często przyciemniają... folią.
Do piecowania nadają się wszystkie szyby oprócz tylnej, koszt ~700zł przy wyjętych szybach.

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 10:17   

opti napisał/a:
hmm panowie a orientuje sie ktos jak jest z fabrycznie przyciemnionymi szybami, tzn biorac nowe auto z salonu mozna sobie wybrac opcje "przyciemnione szyby" i to jest robione metoda piecowa?

Albo jest tak, jak napisał kolega wyżej, albo co częściej spotykane, pod hasłem "szyby przyciemnione", będziesz miał po prostu szyby barwione na zielono, bądź niebieskawo. Różnica jest baaardzo subtelna i na pierwszy rzut oka prawie niezauważalna. Widać, ją dopiero przy porównaniu z szybami całkowicie białymi (coraz rzadziej stosowanymi-częściej w najtańszych autach). Także dopóki nie kupujesz jakiegoś Mercedesa Vito lub dużego SUVa, dopóty nie nastawiaj się, po wykupieniu tej opcji, dostaniesz naprawdę ciemne szyby.

slavol 

Wysłany: 09-07-2007, 10:32   

m_tyminski napisał/a:
Bajdurzysz kolego niemiłosiernie
hamuj kolego, pisząc o ateście nie miałem na myśli atestu foli bo to i ja Ci mogę dać bez problemu (każda markowa folia ma polski atest) tylko atest firmy podklejony pod folię, wydany przez odpowiedni organ, z numerem pozwalającym na zidentyfikowanie firmy. Więc powtarzam - żadna szanująca się firma nie podklei atestu na przednich szybach. Akurat siedzę w temacie głęboko więc wiem co piszę.
Ja nie jestem zajerestrowany więc kleje co chcę ale uprzedzam klientów o konsekwencjach.
Poza tym jeżeli ktoś nie przesadzi to policja trochę odpuszcza w porównaniu z nagonką z przed paru lat na ciemne szyby.

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 11:46   

slavol napisał/a:
Więc powtarzam - żadna szanująca się firma nie podklei atestu na przednich szybach

Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia tym bardziej w sytuacji, kiedy dana firma okleja szyby foliami certyfikowanymi (ISIC, TUV). Firma nie bierze odpowiedzialności za decyzje właściciela samochodu. To tak jakbym przyjechał do gumiarza z felgami 19", a on by mi ich nie chciał założyć, bo homologacja auta dopuszcza największe 18". To jest moja osobista decyzja i sam jestem świadom konsekwencji. Na przeglądzie po tyłku dostanę ja, a nie gumiarz.
Wracając do meritum: Zakład informuje właściciela o niezgodności przyciemnienia folii z przepisami i tyle. Co on już zrobi z tą informacją to jego biznes. Jego interesuje folia z atestem producenta, a nie folia spełniająca przepisy kodeksu, a to są dwie różne rzeczy. Zresztą nie oszukujmy się. Każda, nawet delikatnie barwiona folia, już przekracza dopuszczalne normy określone w kodeksie. Czy to znaczy, że taka folia nie może mieć certyfikatu ISIC? Absolutnie nie. Wręcz przeciwnie: każda folia dopuszczona w kraju do obrotu zastosowana na pojeździe musi go posiadać!!

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-07-2007, 12:30   

m_tyminski napisał/a:
Zakład informuje właściciela o niezgodności przyciemnienia folii z przepisami i tyle. Co on już zrobi z tą informacją to jego biznes.

dokładnie tak było kiedy przyciemniałem ojcu szyby. Nakleili ale powiedzieli że policja może się czepiać. Ale atest Polskiego Instytutu Szkła i Ceramiki dali na wszystkie.

adams 

Wysłany: 09-07-2007, 12:59   

tylna i tylne boczne szyby mozesz nawet bitexem zamalowac a przednich nie mozna niczym przyciemnic :red_kartka: jest taki zapis: " kierowca nie moze miec ograniczonej widocznosci w promieniu 180 stopni od miejsca siedzenia" (czy jakos tak). Kumpel ma Astre z 93 roku i na przednich szybach jest znaczek 70% a to są seryjne szyby wiec czym mozna to przyciemnic jak juz jest na styk ? :fufu: :piwko: :bambam:

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 13:31   

adams napisał/a:
tylna i tylne boczne szyby mozesz nawet bitexem zamalowac a przednich nie mozna niczym przyciemnic

Bitexem tak, ale jakbyś chciał folię położyć, to MUSI to być folia z atestem ISIC bądź TUV. Z ta różnicą, że dla tylnych szyb nieistotny jest stopień przepuszczalności światła. Ten może być w tym miejscu dowolny.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 09-07-2007, 13:44   

slavol napisał/a:
Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz

Dostanie bez problemu najmniejszego.

www.budowork.pl
     assistance

TiP016V;) 

Wysłany: 09-07-2007, 13:55   

z tym, ze nie jest respektowany przez policje i diagnostow :lol: :lol: :lol:

slavol 

Wysłany: 09-07-2007, 14:10   

Jeszcze raz napisze. Atest na folie tak, atest zakładu na klejenie-nie. Tak jest u mnie w okolicy. Firmy są rejestrowane, przechodzą szkolenia również odnośnie przepisów, otrzymują nr. i naklejki z tym numerem nie nakleją na szybach przednich bocznych jeżeli przepuszczalnosc będzie mniejsza niż 70%. Nakleją folię , ale bez numeru zezwolenia na prowadzoną działalność. Sam chciałem takie szkolenie zaliczyć ale kosztuje 500zł + wpis do rejestru (nie wiem dokładnie ile) a za mało mam klientów i kleje na dziko.

m_tyminski 

Wysłany: 09-07-2007, 14:40   

slavol, odpowiedz mi na jedno pytanie. Czy jeżeli kupię u generalnego przedstawiciela dajmy na to 3M albo HP certyfikowaną folię z np. 15% przyciemnieniem i założę ją w zakładzie, który nie ma wpisu w rejestrze, to nie przejdę badania mimo, iż mam atest ISIC na tą folię? Bardzo interesuje mnie ta kwestia.
Dla porównania: Jak to się ma do sytuacji, kiedy rozbiję szybę i wstawię ją nie w ASO, ale u Heńka za rogiem? Szyba homologowana, np. Pilkington. Też badania nie przejdę?

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 09-07-2007, 16:30   

m_tyminski napisał/a:
z tym, ze nie jest respektowany przez policje i diagnostow :lol: :lol: :lol:

jest. a bo to pierwszy raz mialem nie atestowana folie na szybach? I jakos nikt sie nie czepial.
slavol napisał/a:
Jeszcze raz napisze. Atest na folie tak, atest zakładu na klejenie-nie.

Atest to atest. Nie ma osobnego na klejenie a osobnego na folie.
Dostajesz atest i małą naklejeczke na szybe z numerem atestu i tyle. Co Ty chcesz wiecej.

www.budowork.pl
     assistance

TiP016V;) 

Wysłany: 09-07-2007, 16:47   

Ninja napisał/a:
jest. a bo to pierwszy raz mialem nie atestowana folie na szybach? I jakos nikt sie nie czepial.

Miałeś szczęście... co nie zmienia faktu, iż nie ma folii przyciemniającej, która posiada atest ISIC i może być legalnie na szybach! Koniec kropka. :doubt:

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-07-2007, 16:53   

ja mam całe tipo ciemne wkoło od ponad dwóch lat i jakoś się Mnie nikt nie czepia 8)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

opti 

Wysłany: 09-07-2007, 16:57   

ego, do czasu.. :lalala:

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-07-2007, 17:03   

opti napisał/a:
ego, do czasu.. :lalala:

trza mieć wszystko zrobione z głową to i problemów nie bedzie :lalala: