Czarne Szyby.. + atest |
Autor |
Wiadomość |
DJmik
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-07-2007, 22:46 Czarne Szyby.. + atest
|
|
|
Witam
Chce zrobić całą tempre w czarne szyby + atest.
Ile to moze kosztować?
Wszystkie szyby tyle ze przid jasniej |
_________________ www.DJmik.peugeot205.pl |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 09-07-2007, 00:19
|
|
|
Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz bo jakakolwiek folia i norma 30% przekroczona, natomiast na tylne nie potrzeba żadnego atestu, możesz sprajem zamalować. Ja okleiłbym za 250zł tył, + 100 za przód na twoją odpowiedzialność. W firmach specjalizujących się w usłudze około 350zł tył ,przodu nie kleją. Tak jest w mojej okolicy. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-07-2007, 07:07
|
|
|
ale chyba na piecowe przyciemnianie szyb jest atest i mozna przody robic smialo ta metoda |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 09-07-2007, 07:33
|
|
|
U mojego ojca BMW 525 e34 wzięli 320 zł za przyciemnienie tyłu najciemniejszą, a z przodu w drzwiach średnią folią. Atest wystawili ale powiedzieli że jakby co to i tak Policja może się czepiać za przednie szyby. Osobiście zatrzymywali mnie już kilka razy ale nikt się nie czepiał jak tylko widzieli atest. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 07:57
|
|
|
slavol napisał/a: | Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz bo jakakolwiek folia i norma 30% przekroczona, natomiast na tylne nie potrzeba żadnego atestu, |
Bajdurzysz kolego niemiłosiernie. Atest wystawia się w celu potwierdzenia dopuszczenia danej folii do używania w środkach transportu publicznego bez względu na lokalne przepisy ruchu drogowego. Innymi słowy, atest daje ci gwarancję, że podczas wypadku lub używania codziennego itp. dana folia nie wyrządzi ci krzywdy w sposób bezpośredni (odłamki, odblaski itp) jak i pośredni (np. opary, związki chemiczne niszczące szybę itp.). W żadnym wypadku atest nie ma związku z przepisami ruchu drogowego obowiązującymi w poszczególnych krajach.
W praktyce wygląda to tak, że na dzień dobry policjant sprawdzi ci atest, bo ten MUSISZ posiadać (wszystkie elementy w aucie muszą mieć atest bądź homologację), a dopiero po zaliczeniu tego punktu, przechodzi do badania stopnia przepuszczalności twojej szyby (poniżej 70% i usuwasz folię), co nie ma ŻADNEGO związku z atestem!!
Oczywiście tak wygląda podejście 'książkowe'. W praktyce rzadko który policjant sprawdzi Ci atest, a często nawet na oko stwierdzi, że dana folia nie spełnia norm. No i wtedy zaczyna się zabawa i udowadnianie, że nie jesteś wielbłądem. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 08:13
|
|
|
A co właśnie z przyciemnianiem piecowym? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 09:30
|
|
|
miszko napisał/a: | A co właśnie z przyciemnianiem piecowym? |
Teoretycznie stopień przepuszczalności takiej szyby za dnia mieści się powyżej 70% (w co nie bardzo chce mi się wierzyć), a w nocy taka szyba robi się prawie przeźroczysta. Suma sumarum, na przeglądzie najprawdopodobniej nie będzie żadnego problemu z jego zaliczeniem. Niestety ceny takiej zabawy są zdecydowanie wyższe od foliowania. Sam proces tez jest bardziej kłopotliwy-piecowo nie przyciemnisz 'całego auta' w ciągu 3-5h. |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 09-07-2007, 09:38
|
|
|
hmm panowie a orientuje sie ktos jak jest z fabrycznie przyciemnionymi szybami, tzn biorac nowe auto z salonu mozna sobie wybrac opcje "przyciemnione szyby" i to jest robione metoda piecowa? |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
BarteckY
|
Wysłany: 09-07-2007, 10:09
|
|
|
Jak odbieraliśmy z kolegą mercedesa on zamówił sobie przyciemniane szyby, dostał bez i salon skierował go do firmy która przyciemnia szyby i współpracuje z salonem, pojechał i mu przyciemnili w godzinę .
Tak wiec to chyba w nowych samochodach nie jest przyciemnianie piecowe, ale ręki sobie uciąć nie dam. |
_________________ Pozdrawiam
Bartek "BarteckY" Pawlik
WWW.BarteckY.PL
FiaT TipO 1.4 ie '93 przyszła rajdówka
|
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 10:11
|
|
|
Co do przyciemniania piecowego, to jest jedna firma w Polsce (koło Zielonej Góry) i tylko ona wydaje atest, wtedy auto jest "nietykalne". Ja mam przyciemnione przednie boczne szyby i policja się nie czepia, natomiast na przeglądzie diagnosta tak dlatego mam drugi komplet przednich szyb Kiedyś po przeglądzie podjechałem i gość mi zmierzył przepuszczalność światła... przy jasnej folii wyszło 25%.
W salonach często przyciemniają... folią.
Do piecowania nadają się wszystkie szyby oprócz tylnej, koszt ~700zł przy wyjętych szybach. |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 10:17
|
|
|
opti napisał/a: | hmm panowie a orientuje sie ktos jak jest z fabrycznie przyciemnionymi szybami, tzn biorac nowe auto z salonu mozna sobie wybrac opcje "przyciemnione szyby" i to jest robione metoda piecowa? |
Albo jest tak, jak napisał kolega wyżej, albo co częściej spotykane, pod hasłem "szyby przyciemnione", będziesz miał po prostu szyby barwione na zielono, bądź niebieskawo. Różnica jest baaardzo subtelna i na pierwszy rzut oka prawie niezauważalna. Widać, ją dopiero przy porównaniu z szybami całkowicie białymi (coraz rzadziej stosowanymi-częściej w najtańszych autach). Także dopóki nie kupujesz jakiegoś Mercedesa Vito lub dużego SUVa, dopóty nie nastawiaj się, po wykupieniu tej opcji, dostaniesz naprawdę ciemne szyby. |
|
|
|
|
slavol
|
Wysłany: 09-07-2007, 10:32
|
|
|
m_tyminski napisał/a: | Bajdurzysz kolego niemiłosiernie | hamuj kolego, pisząc o ateście nie miałem na myśli atestu foli bo to i ja Ci mogę dać bez problemu (każda markowa folia ma polski atest) tylko atest firmy podklejony pod folię, wydany przez odpowiedni organ, z numerem pozwalającym na zidentyfikowanie firmy. Więc powtarzam - żadna szanująca się firma nie podklei atestu na przednich szybach. Akurat siedzę w temacie głęboko więc wiem co piszę.
Ja nie jestem zajerestrowany więc kleje co chcę ale uprzedzam klientów o konsekwencjach.
Poza tym jeżeli ktoś nie przesadzi to policja trochę odpuszcza w porównaniu z nagonką z przed paru lat na ciemne szyby. |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 11:46
|
|
|
slavol napisał/a: | Więc powtarzam - żadna szanująca się firma nie podklei atestu na przednich szybach |
Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia tym bardziej w sytuacji, kiedy dana firma okleja szyby foliami certyfikowanymi (ISIC, TUV). Firma nie bierze odpowiedzialności za decyzje właściciela samochodu. To tak jakbym przyjechał do gumiarza z felgami 19", a on by mi ich nie chciał założyć, bo homologacja auta dopuszcza największe 18". To jest moja osobista decyzja i sam jestem świadom konsekwencji. Na przeglądzie po tyłku dostanę ja, a nie gumiarz.
Wracając do meritum: Zakład informuje właściciela o niezgodności przyciemnienia folii z przepisami i tyle. Co on już zrobi z tą informacją to jego biznes. Jego interesuje folia z atestem producenta, a nie folia spełniająca przepisy kodeksu, a to są dwie różne rzeczy. Zresztą nie oszukujmy się. Każda, nawet delikatnie barwiona folia, już przekracza dopuszczalne normy określone w kodeksie. Czy to znaczy, że taka folia nie może mieć certyfikatu ISIC? Absolutnie nie. Wręcz przeciwnie: każda folia dopuszczona w kraju do obrotu zastosowana na pojeździe musi go posiadać!! |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 09-07-2007, 12:30
|
|
|
m_tyminski napisał/a: | Zakład informuje właściciela o niezgodności przyciemnienia folii z przepisami i tyle. Co on już zrobi z tą informacją to jego biznes. |
dokładnie tak było kiedy przyciemniałem ojcu szyby. Nakleili ale powiedzieli że policja może się czepiać. Ale atest Polskiego Instytutu Szkła i Ceramiki dali na wszystkie. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 09-07-2007, 12:59
|
|
|
tylna i tylne boczne szyby mozesz nawet bitexem zamalowac a przednich nie mozna niczym przyciemnic jest taki zapis: " kierowca nie moze miec ograniczonej widocznosci w promieniu 180 stopni od miejsca siedzenia" (czy jakos tak). Kumpel ma Astre z 93 roku i na przednich szybach jest znaczek 70% a to są seryjne szyby wiec czym mozna to przyciemnic jak juz jest na styk ? |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 13:31
|
|
|
adams napisał/a: | tylna i tylne boczne szyby mozesz nawet bitexem zamalowac a przednich nie mozna niczym przyciemnic |
Bitexem tak, ale jakbyś chciał folię położyć, to MUSI to być folia z atestem ISIC bądź TUV. Z ta różnicą, że dla tylnych szyb nieistotny jest stopień przepuszczalności światła. Ten może być w tym miejscu dowolny. |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 13:44
|
|
|
slavol napisał/a: | Na przód żadnego atestu od szanujacej sie firmy nie dostaniesz |
Dostanie bez problemu najmniejszego. |
|
|
TiP016V;)
|
Wysłany: 09-07-2007, 13:55
|
|
|
z tym, ze nie jest respektowany przez policje i diagnostow |
|
|
|
|
slavol
|
Wysłany: 09-07-2007, 14:10
|
|
|
Jeszcze raz napisze. Atest na folie tak, atest zakładu na klejenie-nie. Tak jest u mnie w okolicy. Firmy są rejestrowane, przechodzą szkolenia również odnośnie przepisów, otrzymują nr. i naklejki z tym numerem nie nakleją na szybach przednich bocznych jeżeli przepuszczalnosc będzie mniejsza niż 70%. Nakleją folię , ale bez numeru zezwolenia na prowadzoną działalność. Sam chciałem takie szkolenie zaliczyć ale kosztuje 500zł + wpis do rejestru (nie wiem dokładnie ile) a za mało mam klientów i kleje na dziko. |
|
|
|
|
m_tyminski
|
Wysłany: 09-07-2007, 14:40
|
|
|
slavol, odpowiedz mi na jedno pytanie. Czy jeżeli kupię u generalnego przedstawiciela dajmy na to 3M albo HP certyfikowaną folię z np. 15% przyciemnieniem i założę ją w zakładzie, który nie ma wpisu w rejestrze, to nie przejdę badania mimo, iż mam atest ISIC na tą folię? Bardzo interesuje mnie ta kwestia.
Dla porównania: Jak to się ma do sytuacji, kiedy rozbiję szybę i wstawię ją nie w ASO, ale u Heńka za rogiem? Szyba homologowana, np. Pilkington. Też badania nie przejdę? |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:30
|
|
|
m_tyminski napisał/a: | z tym, ze nie jest respektowany przez policje i diagnostow |
jest. a bo to pierwszy raz mialem nie atestowana folie na szybach? I jakos nikt sie nie czepial.
slavol napisał/a: | Jeszcze raz napisze. Atest na folie tak, atest zakładu na klejenie-nie. |
Atest to atest. Nie ma osobnego na klejenie a osobnego na folie.
Dostajesz atest i małą naklejeczke na szybe z numerem atestu i tyle. Co Ty chcesz wiecej. |
|
|
TiP016V;)
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:47
|
|
|
Ninja napisał/a: | jest. a bo to pierwszy raz mialem nie atestowana folie na szybach? I jakos nikt sie nie czepial. |
Miałeś szczęście... co nie zmienia faktu, iż nie ma folii przyciemniającej, która posiada atest ISIC i może być legalnie na szybach! Koniec kropka. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:53
|
|
|
ja mam całe tipo ciemne wkoło od ponad dwóch lat i jakoś się Mnie nikt nie czepia |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
opti
|