Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wibracja samochodu...
Autor Wiadomość
Pawel_Ostrow 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-01-2007, 17:34   wibracja samochodu...

Witam, wczoraj jadąc z prędkością około 70-80km/h samochód zaczął dość wyraźnie wibrować, odczuwałem to w całym aucie (pasażer też), drgała też prawa strona maski. Z początku myślałem że może opona poszła, ale nie. Zjechałem w boczną drogę, zatrzymałem się, sprawdziem, wszystko wyglądało OK. Potem jeszcze raz się ten problem powtórzył. Do celu dojechałem, w drodze powrotnej raczej już nic nie odczuwałem, jak już to minimalnie. Miał ktoś kiedyś może taki przypadek? Może to przez śnieg (w sensie że gdzieś się dostał i tarł o koła?!)

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-01-2007, 17:51   

Prawdopodobnie to kwestia albo nawierzchni drogi albo coś się dostało w oponę (kamień, ubity śnieg etc.).

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-01-2007, 18:13   

tak jak radke pisze, jakbyś miał niewyważone koła, ale skoro zapewne prz wymianie Ci wywarzali, to jakiś kamor się musiał wbić i to znaczny, że wibrowało...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-01-2007, 19:18   

Może śnieg się przykleił do wewnętrznej strony felgi.Kiedyś tak właśnie miałem.
     assistance   Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-01-2007, 19:25   

dokladnie. jesli stosunkowo dlugo sie tam utrzyma to moze powodowac wibracje. wiec jesli hamulce masz w porzadku i koła tez wywazales to nie ma sie czym przejmowac. :]

www.budowork.pl
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-01-2007, 19:47   

Ja miałem kiedyś podobnie kiedy odkształciła mi się tylna opona.
Wizualnie było wszystko ok, dopiero jak podjechałem wyważyć opony, po zdjęciu koła, okazało się, że bieżnik jednej z opon jest w kształcie litery S.
Znajomi w warsztacie mi mówili, że dobrze, że łożyska koła przez to nie załatwiłem.

assistance   Moneta

Pawel_Ostrow 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:56   

Opony z przodu były wymieniane ok 3 latka temu, sa zimowe jeżdże na nich cały rok... z tyłu mam letnie, założone ok 2 tyg temu bo miałem pane, nie jechałem na niej (więc jakieś odkształcenie felgi czy coś odpada), zauważyłem rano, na dojazdówce dojechałem do wulkanizatora i wymieniłem opony na nowe bo były (tylne) w bardzo kiepskim stanie, nawet robić nie chcieli bo groziło śmiercią..:P Łosie też zamiast wymienić zawory(wentyle) tego nie zrobili i po dwóch dniach jechałem znowu bo mi powietrze w połowie zeszło, Za każdym razem wyważali, tak więc tył na 100% dobry, przód kazałem oglądnąć (co fachowiec, to fachowiec), mówią że wszystko OK. Teraz przez weekend nigdzie nie jeżdże, w pon sie okaże co dalej. Pozdrawiam.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-01-2007, 17:39   Re: wibracja samochodu...

Tak jak przedmówcy zauważyli mógł to być nabity w felgi śnieg. Miałem zresztą wczoraj identyczny przypadek. Jadąc w jedną stronę A4 nie dało się rozpędzić powyżej 80 km/h, bo pląby w zębach mi dzwoniły. Jak wracałem po robocie już było ok :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu