|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wibracja samochodu... |
Autor |
Wiadomość |
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-01-2007, 17:34 wibracja samochodu...
|
|
|
Witam, wczoraj jadąc z prędkością około 70-80km/h samochód zaczął dość wyraźnie wibrować, odczuwałem to w całym aucie (pasażer też), drgała też prawa strona maski. Z początku myślałem że może opona poszła, ale nie. Zjechałem w boczną drogę, zatrzymałem się, sprawdziem, wszystko wyglądało OK. Potem jeszcze raz się ten problem powtórzył. Do celu dojechałem, w drodze powrotnej raczej już nic nie odczuwałem, jak już to minimalnie. Miał ktoś kiedyś może taki przypadek? Może to przez śnieg (w sensie że gdzieś się dostał i tarł o koła?!) |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-01-2007, 17:51
|
|
|
Prawdopodobnie to kwestia albo nawierzchni drogi albo coś się dostało w oponę (kamień, ubity śnieg etc.). |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-01-2007, 18:13
|
|
|
tak jak radke pisze, jakbyś miał niewyważone koła, ale skoro zapewne prz wymianie Ci wywarzali, to jakiś kamor się musiał wbić i to znaczny, że wibrowało... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-01-2007, 19:18
|
|
|
Może śnieg się przykleił do wewnętrznej strony felgi.Kiedyś tak właśnie miałem. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-01-2007, 19:25
|
|
|
dokladnie. jesli stosunkowo dlugo sie tam utrzyma to moze powodowac wibracje. wiec jesli hamulce masz w porzadku i koła tez wywazales to nie ma sie czym przejmowac. :] |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-01-2007, 19:47
|
|
|
Ja miałem kiedyś podobnie kiedy odkształciła mi się tylna opona.
Wizualnie było wszystko ok, dopiero jak podjechałem wyważyć opony, po zdjęciu koła, okazało się, że bieżnik jednej z opon jest w kształcie litery S.
Znajomi w warsztacie mi mówili, że dobrze, że łożyska koła przez to nie załatwiłem. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 11:56
|
|
|
Opony z przodu były wymieniane ok 3 latka temu, sa zimowe jeżdże na nich cały rok... z tyłu mam letnie, założone ok 2 tyg temu bo miałem pane, nie jechałem na niej (więc jakieś odkształcenie felgi czy coś odpada), zauważyłem rano, na dojazdówce dojechałem do wulkanizatora i wymieniłem opony na nowe bo były (tylne) w bardzo kiepskim stanie, nawet robić nie chcieli bo groziło śmiercią..:P Łosie też zamiast wymienić zawory(wentyle) tego nie zrobili i po dwóch dniach jechałem znowu bo mi powietrze w połowie zeszło, Za każdym razem wyważali, tak więc tył na 100% dobry, przód kazałem oglądnąć (co fachowiec, to fachowiec), mówią że wszystko OK. Teraz przez weekend nigdzie nie jeżdże, w pon sie okaże co dalej. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-01-2007, 17:39 Re: wibracja samochodu...
|
|
|
Tak jak przedmówcy zauważyli mógł to być nabity w felgi śnieg. Miałem zresztą wczoraj identyczny przypadek. Jadąc w jedną stronę A4 nie dało się rozpędzić powyżej 80 km/h, bo pląby w zębach mi dzwoniły. Jak wracałem po robocie już było ok |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|