Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie 12,5 litra w TIPO 1,4 ie - pomocy
Autor Wiadomość
superas 

Wysłany: 21-07-2005, 23:20   Spalanie 12,5 litra w TIPO 1,4 ie - pomocy

Mam Tipo 1,4 ie z 92 roku silnik 160A1046 jednopunktowy wtrysk mono-jetronic .Nie wiem co się dzieje tankuje 25 litrów 95-tki i pzejeżdżam na niej tylko 200 km- co jest grane ? Sonda sprawdzona.Mam tylko przypuszczenie , że może być coś z zapłonem pokazuje na 6 , a powinien pokazywać 10 - nieprawdaż ?Spotkał się ktoś z takim objawem ?Pomóżcie bo mnie włoszka puści z torbami.Dzięki wszystkim za odpowiedzi.:roll::roll:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-07-2005, 00:00   

w zasadzie zły zapłon - gorsze spalanie, mniej wydajne, większy pobór paliwka by podobną moc wycisnąć... zapłon więc jeśli podejrzany to koniecznie sprawdzić... a potem się pomyśli co dalej... a paliwko czyste? czy chrzczone :-) wtedy z 20/100 spokojnie :-)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-07-2005, 22:19   

Ja bym obstawiał paliwo. Pewnie 50/50 z H2O :P :D

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 23-07-2005, 09:38   

Zalezy jeszcze jak jeździsz 12,5 l to nie tak źle .Przy ciezkiej nodze to mało nawet te 12 l .Mi pewnie wiecej łyknie jak dusze.

superas 

Wysłany: 23-07-2005, 12:33   

Paliwko tankuje na STATOIL , a nóżkę to nawet jak dziadek nie dusze go wcale - dlatego pytam o paliwko - według mnie powinien z 10 literków tylko łykać.Pozdrawiam

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-07-2005, 16:10   

Wez go na "komputra" i analizator to sie okaze co go boli.

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-07-2005, 20:44   

Tez sie zgodze. Mozliwe ze sodna lambda juz powoli daje o sobie znac, bo jej calkowite zepsucie powodowalo by ze palil by Ci duuzzo wieciej (nawet okolo 20-25 litrow).

Sprawdzenie na kompie powinno podac przyczyne.

Jadodada 

Wysłany: 24-07-2005, 21:44   

Sprawdź układ paliwowy!

Czy benzyna płynie przewodem powrotnym do zbiornika paliwa?

Wskazania obrotomierza:
- jakie obroty są po uruchomieniu zimnego silnika?
- jakie obroty są po nagrzaniu?
- jakie obroty są po hamowaniu silnikiem na rozgrzanym silniku bez dodawania gazu np podczas zatrzymywania się na światłach?

superas 

Wysłany: 25-07-2005, 20:29   

Jest maly problem - nie mam obrotomirza ale na elektonicznym testerze na jałowym pokazuje 700 obrotków

[ Dodano: 25-07-2005, 20:31 ]
sonda sprawdzona OK - wydech na analizatorze też OK , zapłon przecież reguluje Digiplex 2 , a przestawić można go tylko czujnikiem wału korbowego od chyba 0,2 do 0,8 o ile pamiętam (ale nie przestawiam bo odpala jak jest zimny ,czy ciepły silnik)

Jadodada 

Wysłany: 26-07-2005, 13:50   

superas

Kątem wyprzedzenia zapłonu steruje czujnik ciśnienia bezwzględnego, który umieszczony jest w Digiplex. Pomiędzy kolektorem ssącym a puszką Digiplexa jest połączenie pneumatyczne w postaci rurki elastycznej. Sprawdź szczelność tego połączenia.

superas 

Wysłany: 26-07-2005, 16:15   

sprawdzona jest OKI - rureczka gumowa , a może podciśnieniowe.Acha mam jeszcze jeden problemik jak wymontowuje się cały zbiornik od plynu do spryskiwacza(czy tylko te widoczne 3 wkręt) czy może coś jeszcze.Dzięki wszystkim za posty.

Jadodada 

Wysłany: 26-07-2005, 21:34   

superas

To nie może być rureczka gumowa.
To musi być sztywna plastikowa a jedynie przyłącza do kolektora i puszki digiplexa są elastyczne (gumowe).
Dlaczego musi być plastykowa - bo taka nie reaguje na zmiany ciśnienia i przekazuje je bez zniekształceń do czujnika w digiplexie.
W prawidłowej pracy silnika potrzebne są wartości chwilowe aby zapewnić właściwy kąt wyprzedzenia.

superas 

Wysłany: 08-08-2005, 20:35   

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POSTY -CHYBA MIAŁEM PALIWKO DZIWNE JAKIES -BO TERAZ ŁYKA MI 9,5 LITRA W MIEŚCIE OBLICZONE DOKŁADNIE.ZAŁOŻYŁEM TEŻ GAZ I TERAZ JESTEM SZCZESLIWCEM MYŚLĘ O LANIU DO PEŁNA ŚREDNIO ŁYKA MI 9,5 LITRA W MIEŚCIE GAZU - MYŚLE , ŻE TO DOBRY WYNIK.JESZCZE RAZ DZIĘKUJW WSZYSTKIM ZA CHĘĆ NIESIENIA POMOCY MOJEMU TIPUSIOWI.POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIM BEZAWARYJNOŚCI.P.S MAM PYTANKO JESZCZE RAZ CHODZI MI O ZBIORNIK SPRYSKIWACZA - CZY TO MAŁE ,CZARNE TO JEST ZAWOREK ZWROTNY CZY JAKIŚ ODPOWIETRZNIK NA PRZEWODACH DOPROWADZAJĄCYCH PŁYN ?DA SIĘ TO NAPRAWIĆ BO NIE WIEM DO CZEGO TO CUDO PRZYPIĄĆ , A TAMTĘDY WŁAŚNIE MI UCIEKA PŁYN. I NA KONIEC PYTNKO DO WSZYSTKICH GDZIE MOŻNA ZAKUPIĆ PLASTKI WEWNĘTRZNE MOCUJĄCE LUSTERKO ZEWNĘTRZNE.SPRZEDAJĄ TO W KOMPLECIE RAZEM TYLKO Z LUSTRKIEM W BYDGOSZCZY PO 90 ZETA.MOŻE KTOŚ COŚ PORADZI ?

unknown 

Wysłany: 10-08-2005, 12:11   

plastiki tylko po szrotach itp jak się trafi, bo tak to raczej tylko całe lusterka sprzedają...
czarne plastykowe coś - chodzi Ci o ten trójnik na przewodach gumowych do spryskiwaczy? do trójnika idzie jeden, a wychodzą 2 na 2 spryskiwacze?
trójnik ten po czasie lubi pęknąć, wtedy płyn ucieka a spryskiwacze nie działają/prawie nie działają... to jest norma z nim po latach... do kupienia za chyba 6zł.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

superas 

Wysłany: 10-08-2005, 15:34   

Dziwne bo ja mam jakby na przeplocie.Tylko wlot ze zbiornika i wylot do przednich - gdzieś umiejscowiony jest pod blachą przy prawym gnieździe amortyzatora

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-08-2005, 14:06   

Jest Przelotka - do tylnego spryskiwacza - w sumie jest jeden rozgałęźnik i jedna przelotka na całość - można kupić nie koniecznie do Tipo/tempra. Ogólnie FIAT stosuje podobne rozwiazania w wiekszości swoich wynalazków.

superas 

Wysłany: 12-08-2005, 17:12   

A gdzie ten rozgałęźnik bo go nie mogę znaleźć ?

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-08-2005, 20:38   

rozgałężnik jest po prawej stronie podszybia - czyli tam gdzie jest mechanizm od wycieraczek, przelotka jest natomiast po lewej stronie. Bynajmniej tak jest w Tipo po 1993r. Dostęp do całości tych ustrojst jest łatwy jak się zdejmie osłonę czyli wyciągnie ramiona wycieraczek i całość osłony.

superas 

Wysłany: 14-08-2005, 09:25   

Dzięki no i zanalazłem ustrojstwo.

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 29-08-2005, 23:09   

Sh4rKy, Gdzie 50% wody? Jak jest 2% wody nie pohulasz.

Odpowiedz do tematu