Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Usuwanie szumów radia
Autor Wiadomość
Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-08-2007, 07:47   Usuwanie szumów radia

Zakładam temat, bo ten odnośnie szumów CB jest inny, poza tym skupia się na szumach podczas pracy silnika.
Mnie interesuje bardziej sama elektryka - szumy w głośnikach pojawiają mi się nie po odpaleniu auta, ale po uruchomieniu akumulatora (no wiadomo, że w czasie jazdy to już są). Mam jakiś tam tani filtr przeciwzakłóceniowy i nic nie daje. Tak szczerze to już mnie cholera bierze, tym bardziej, że wczoraj zakupiłem sobie nowe głośniki na przód :sciana:
No co jeszcze można zrobić ? Czy ktoś w ogóle był z tym u elektryka ?
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-08-2007, 07:58   

To się dzieje gdy słuchasz radia FM(AM) czy gdy płyt CD też?

Adonay 

Wysłany: 08-08-2007, 09:18   

Radia, tylko radia. Jakiś tam wpływ ma zauważyłem położenie kabli z głośników, ale niewielki
     Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-08-2007, 10:43   Re: Usuwanie szumów radia

Adonay napisał/a:
szumy w głośnikach pojawiają mi się nie po odpaleniu auta, ale po uruchomieniu akumulatora

Nie bardzo rozumiem , co masz na myśli pod hasłem "uruchomienie akumulatora" ?
A przy okazji : jakie masz radio i jaką do niego antenę ?
     assistance

Adonay 

Wysłany: 08-08-2007, 10:56   

schab napisał/a:
co masz na myśli pod hasłem "uruchomienie akumulatora" ?

Heh to takie moje "fachowe" określenie przekręcenia kluczyka do pozycji w której włącza się elektryka, ale jeszcze nie silnik ;)

Radio - stary blaupunkt (nie mogę znaleźć jego fotki nigdzie, nawet nie kasetowy)
Antena - oryginalna fiatowsko-tipowska ;)
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-08-2007, 11:52   

Załóż na chwilkę inne radio najlepiej jakiś wyższy model.
Ja mam JVC KD-SH909R i praktycznie nie mam żadnych szumów. Jedynie na AM jak ustawie częstotliwość na taką, gdzie żadne radio nie nadaje to słyszę altka ;)

A przy FM czy CD, zero szumów.

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-08-2007, 15:10   

Adonay napisał/a:
Radio - stary blaupunkt (nie mogę znaleźć jego fotki nigdzie, nawet nie kasetowy)

Jeżeli jeszcze dodasz , że strojony pokrętłem , to wszystko jasne .
Prawdopodobnie po przekręceniu kluczyka następuje niewielki spadek napięcia , ale mający już wpływ na głowicę UKF . Po drugie - jeżeli to radio jest w Polsce od bardzo dawna - to musiało być najpierw przestrojone na pasmo "wschodnie"UKF , a potem - kiedy te częstotliwości przestały działać - z powrotem na "zachodnie" . Takie przestrajanie nie mogło się nie odbić na jakości .
Zafunduj sobie odrobinę luksusu i kup nowe radio . Za 300 - 350 zł kupisz markowe radio z odtwarzaczem CD i często MP3 . Nie daj się za to wpuścić w wynalazki "no name" , które co prawda oferują wodotryski i są tańsze , ale jakość jest taka sobie , moc wzmacniacza wielokrotnie mniejsza od deklarowanej , a grają z reguły o jeden dzień dłużej , niż okres gwarancji ...
     assistance

Adonay 

Wysłany: 08-08-2007, 17:18   

schab napisał/a:
Jeżeli jeszcze dodasz , że strojony pokrętłem , to wszystko jasne

Nie no pokrętłem nie :) ale fakt, może być długo w Polsce - kupiłem na allegro "byle grało", ale jak się okazało to jednak mi nie wystarczyło :(

schab napisał/a:
Zafunduj sobie odrobinę luksusu i kup nowe radio

Bałem się właśnie takiej diagnozy, ale skoro nie ma rady to nie ma. Dzięki :)
     Moneta

wojtas87-xp 

Wysłany: 26-09-2007, 21:53   

ja mam dobrej klasy panasonica i tez mi szumi zaraz po przekreceniu kluczyka..wiec to chyba nie od radia zalezy :)

Adonay 

Wysłany: 27-09-2007, 06:58   

Ja już i tak nic z tego nie rozumiem, miałem tyle problemów, a teraz zniknęły. Jak, gdzie i kiedy nie mam pojęcia. W każdym razie nie szumi już po odpaleniu auta ani przekręceniu kluczyka. Jedyne co zmieniłem, to miejsce w którym biegły kable do głośników, jednak zmiana nieznaczna
     Moneta

unknown 

Wysłany: 28-09-2007, 19:56   

może coś Ci się w kablach (jeśli dobra kupa miedzi) indukowało gdy szły wzdłuż instalacji np dmuchawy (swoją drogą - silnik dmuchawy się kręci podczs szumów? on też swoje wygenerować może);
wszelkie skoki i zwarcia w instalacji też wzmacniają nieporządane efekty; no i oczywiście sławetne połączenia masy;

dobre radyko i dobre nie za cienkie kable głośnikowe i możesz wprost z zakumulatora porządnym nowym kablem pociągnąć (w tym założyć bezpiecznik na kablu tym, takie gniazdo bezpiecznikowe na kable to z 2 zeta), przy tym nie musisz kluczyka wkadać by na parkingu radyjko puścić, to powinno starczyć nim kupisz inne radio; jeśli koniecznie filtr przeciwzakłóceniowy to też jakiś lepsiejszy; choć nowe radia mają filtry wbudowane zazwyczaj;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Adonay 

Wysłany: 29-09-2007, 10:06   

No u mnie się problem rozwiązał wczoraj na całej linii :doubt:
W pośpiechu pojechałem na myjnię i w ostaniej chwili zobaczyłem jak suszarka urywa mi antenkę (bez skojarzeń) :sciana:
Mało, że sama antena do śmietnika, to jeszcze pocowania wygięło... zatem czeka mnie zakup nowej.
Tamta bylą montowana za zasadzie śrubki trzymającej takie jajko plastykowe od którego odchodziła antena - nie łatwiej było po prostu zrobić tak, żeby antena kończyłą się gwintem i można ją wkręcić w ten gwint w dachu ?
Mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj kupić taką antenę
     Moneta

Odpowiedz do tematu