Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Słaba jakość dźwięku, czego wina ?
Autor Wiadomość
Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-05-2007, 06:32   Słaba jakość dźwięku, czego wina ?

Pytam, bo nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. Mam w Tipku jakieś tam stare radio z VW (nawet nie ma kaset, ale automatyczne wyszukiwanie ma :P ) i nieoryginalne głośniki z tyłu na półce na nowych kablach. Przy takim słuchaniu spokojnym jest ok, radio nie trzeszczy i fajnie je słychać. Jednak kiedy dam głośniej, zaczyna się takie dudnienie (trasków w sumie nadal nie ma) i słychać beznadziejną jakość...no właśnie czego ?
Czy to wina radia czy raczej głośników ? Powiem szczerze, że o wiele łatwiejszym rozwiązaniem byłaby wymiana głośników na jakieś blaupunkty, bez ruszania radia...proszę o poradę (nie wymagam cudów, po prostu chciałbym czysto i troszkę głośniej posłuchać radia)
     Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 31-05-2007, 06:47   Re: Słaba jakość dźwięku, czego wina ?

Adonay napisał/a:
Pytam, bo nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. Mam w Tipku jakieś tam stare radio z VW (nawet nie ma kaset, ale automatyczne wyszukiwanie ma :P ) i nieoryginalne głośniki z tyłu na półce na nowych kablach. Przy takim słuchaniu spokojnym jest ok, radio nie trzeszczy i fajnie je słychać. Jednak kiedy dam głośniej, zaczyna się takie dudnienie (trasków w sumie nadal nie ma) i słychać beznadziejną jakość...no właśnie czego ?
Czy to wina radia czy raczej głośników ? Powiem szczerze, że o wiele łatwiejszym rozwiązaniem byłaby wymiana głośników na jakieś blaupunkty, bez ruszania radia...proszę o poradę (nie wymagam cudów, po prostu chciałbym czysto i troszkę głośniej posłuchać radia)

W 99% za słabe radio, po prostu wzmacniacz w radyjku ma za małą moc, i gdy chcesz głośniej posłuchać nie wyrabia, przesterowujesz go i takie są objawy, na próbę weź od kogoś nowe radio z tych powiedzmy które maja podane 4x50W [tak naprawdę to maja około 22W rms na kanał maks] i sprawdź, powinno być na nim już w porządku.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Adonay 

Wysłany: 31-05-2007, 08:33   

Dzięki, dobry pomysł :)
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 31-05-2007, 10:40   

Może być też winą głośników takie słabe granie. Sprawdź membrany,czy nie są popękane, jeżeli masz papierowe to czy nie są sparciałe i czy nic do nich nie dotyka. Jak twoje głośniki to załóżmy te klamoty co fiat montował w standard to najpierw bym przetestował ten element, a potem radio ( w sumie jaka różnica, jak tylko 2 rzeczy do sprawdzenia :lol: ).

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 31-05-2007, 11:07   

jak są uszkodzone głośniki to zazwyczaj brzeczą i pierdzą to bardzo dobrze słychać. W tym przypadku to ewidentnie wina radia które jest zbyt słabe.

Co do prostowty wymiany głośników od radia to jsts w błdzie bo radio wymienisz szybciej jak głośniki bo mogą być w innym rozmiarze a radia są taki same. A co do wymiany radia to ni radze zmieniać na jakiś first pionneer sonyx itp bo tam wzmacniacz jst al coś typu 4x10w.

Adonay 

Wysłany: 31-05-2007, 11:17   

No, ale wyczytałem, że jeśli instalacja ma więcej niż 4x20W to potrzebny jest dodatkowy bezpiecznik. Poza tym, na allegro jak widzę często 4x40W i ciut więcej...co do wymiany głośników, z tyłu półka jest własnej roboty, także kształt bym sobie dopasował już
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-05-2007, 12:08   

To co pisze na radiach to nie wierz ;) Podają zazwyczaj 4x50W. Tak faktycznie to jest moc muzyczna, a nie moc skuteczna (RMS). Moc skuteczna mówi o "jakości" radia i z mocą jaka on potrafi zagrac. Takie radyjka jakie mamy w autach mają max 20-25W RMS.

Bezpiecznik 10A spokojnie Ci wystarczy. Nawet może być mniejszy. Standardowo fabryka chyba 10A daje do instalacji radiowej.

Zależy ile chcesz wydać kasy. Poszukaj mojego tematu na forum o radiu. Pytałem się kiedyś o jakieś tanie, a dobre radio.

Adonay 

Wysłany: 31-05-2007, 12:44   

No ja szukam używanego radia baaaardzo taniego, byle było lepsze od tego co mam ;) Nie musi mieć mp3, cd, nawet kaset :) Jak skombinuję apart, to zrobię fotkę tego radia i sam zobaczysz, że chyba wszystko będzie lepsze ;) Aha, jest podłączone na sztywno do kabli, nie ma kostki

** Dodano: 01-06-2007, 09:39 **
Aha i jeszcze taki nr, że parę minut po włączeniu radia słyszę zamiast muzyki "pyr pyr pyr..." :sciana: i czasem takie trzaski w takt muzyki (tak się domyślam). Strzelacie, że to wina radia czy głośników ? Mam głośniki tylko z tyłu dołożone przez siebie, jak wcześniej pisałem
     Moneta

unknown 

Wysłany: 02-06-2007, 22:41   

teraz jakie były stosunkowo tanie a fajne jakościowo (kupiłem ojcu, bo szukał radia bez wodotrysków i mrygałek, bardziej klasycznego) to JVC;
wejście na pendrive'a (USB), czyta CD-R, CD-RW, mp3, wma, wszelkie funkcje radia, szukania, automatyki, rdsu, filtry w EQ, standard wszystko co nowe radia a i wygląd może być i gałeczka taka zamiast pstrykania jedna nawet jest miła, a myślałem ze zdjęć że to kicha...

no i gra ładnie, czysto... na dobrych głośnikach i dobrej instalacji bardzo bardzo ładnie gra, zaskoczony bylem.... nie pamiętam jaki to model JVC ale za około 3 stówki, może mniej, wyhaczone zostało na allegro, 4x50W (jestem skłonny uwierzyć że może blisko 40W wyciągać, ma inne końcówki niż standardowe radia no-name); 24 miechy gwarancji...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu