|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Słaba jakość dźwięku, czego wina ? |
Autor |
Wiadomość |
Adonay
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 06:32 Słaba jakość dźwięku, czego wina ?
|
|
|
Pytam, bo nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. Mam w Tipku jakieś tam stare radio z VW (nawet nie ma kaset, ale automatyczne wyszukiwanie ma ) i nieoryginalne głośniki z tyłu na półce na nowych kablach. Przy takim słuchaniu spokojnym jest ok, radio nie trzeszczy i fajnie je słychać. Jednak kiedy dam głośniej, zaczyna się takie dudnienie (trasków w sumie nadal nie ma) i słychać beznadziejną jakość...no właśnie czego ?
Czy to wina radia czy raczej głośników ? Powiem szczerze, że o wiele łatwiejszym rozwiązaniem byłaby wymiana głośników na jakieś blaupunkty, bez ruszania radia...proszę o poradę (nie wymagam cudów, po prostu chciałbym czysto i troszkę głośniej posłuchać radia) |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 06:47 Re: Słaba jakość dźwięku, czego wina ?
|
|
|
Adonay napisał/a: | Pytam, bo nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. Mam w Tipku jakieś tam stare radio z VW (nawet nie ma kaset, ale automatyczne wyszukiwanie ma ) i nieoryginalne głośniki z tyłu na półce na nowych kablach. Przy takim słuchaniu spokojnym jest ok, radio nie trzeszczy i fajnie je słychać. Jednak kiedy dam głośniej, zaczyna się takie dudnienie (trasków w sumie nadal nie ma) i słychać beznadziejną jakość...no właśnie czego ?
Czy to wina radia czy raczej głośników ? Powiem szczerze, że o wiele łatwiejszym rozwiązaniem byłaby wymiana głośników na jakieś blaupunkty, bez ruszania radia...proszę o poradę (nie wymagam cudów, po prostu chciałbym czysto i troszkę głośniej posłuchać radia) |
W 99% za słabe radio, po prostu wzmacniacz w radyjku ma za małą moc, i gdy chcesz głośniej posłuchać nie wyrabia, przesterowujesz go i takie są objawy, na próbę weź od kogoś nowe radio z tych powiedzmy które maja podane 4x50W [tak naprawdę to maja około 22W rms na kanał maks] i sprawdź, powinno być na nim już w porządku. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 31-05-2007, 08:33
|
|
|
Dzięki, dobry pomysł |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 10:40
|
|
|
Może być też winą głośników takie słabe granie. Sprawdź membrany,czy nie są popękane, jeżeli masz papierowe to czy nie są sparciałe i czy nic do nich nie dotyka. Jak twoje głośniki to załóżmy te klamoty co fiat montował w standard to najpierw bym przetestował ten element, a potem radio ( w sumie jaka różnica, jak tylko 2 rzeczy do sprawdzenia ). |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 11:07
|
|
|
jak są uszkodzone głośniki to zazwyczaj brzeczą i pierdzą to bardzo dobrze słychać. W tym przypadku to ewidentnie wina radia które jest zbyt słabe.
Co do prostowty wymiany głośników od radia to jsts w błdzie bo radio wymienisz szybciej jak głośniki bo mogą być w innym rozmiarze a radia są taki same. A co do wymiany radia to ni radze zmieniać na jakiś first pionneer sonyx itp bo tam wzmacniacz jst al coś typu 4x10w. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 31-05-2007, 11:17
|
|
|
No, ale wyczytałem, że jeśli instalacja ma więcej niż 4x20W to potrzebny jest dodatkowy bezpiecznik. Poza tym, na allegro jak widzę często 4x40W i ciut więcej...co do wymiany głośników, z tyłu półka jest własnej roboty, także kształt bym sobie dopasował już |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 12:08
|
|
|
To co pisze na radiach to nie wierz Podają zazwyczaj 4x50W. Tak faktycznie to jest moc muzyczna, a nie moc skuteczna (RMS). Moc skuteczna mówi o "jakości" radia i z mocą jaka on potrafi zagrac. Takie radyjka jakie mamy w autach mają max 20-25W RMS.
Bezpiecznik 10A spokojnie Ci wystarczy. Nawet może być mniejszy. Standardowo fabryka chyba 10A daje do instalacji radiowej.
Zależy ile chcesz wydać kasy. Poszukaj mojego tematu na forum o radiu. Pytałem się kiedyś o jakieś tanie, a dobre radio. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 31-05-2007, 12:44
|
|
|
No ja szukam używanego radia baaaardzo taniego, byle było lepsze od tego co mam Nie musi mieć mp3, cd, nawet kaset Jak skombinuję apart, to zrobię fotkę tego radia i sam zobaczysz, że chyba wszystko będzie lepsze Aha, jest podłączone na sztywno do kabli, nie ma kostki
** Dodano: 01-06-2007, 09:39 **
Aha i jeszcze taki nr, że parę minut po włączeniu radia słyszę zamiast muzyki "pyr pyr pyr..." i czasem takie trzaski w takt muzyki (tak się domyślam). Strzelacie, że to wina radia czy głośników ? Mam głośniki tylko z tyłu dołożone przez siebie, jak wcześniej pisałem |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-06-2007, 22:41
|
|
|
teraz jakie były stosunkowo tanie a fajne jakościowo (kupiłem ojcu, bo szukał radia bez wodotrysków i mrygałek, bardziej klasycznego) to JVC;
wejście na pendrive'a (USB), czyta CD-R, CD-RW, mp3, wma, wszelkie funkcje radia, szukania, automatyki, rdsu, filtry w EQ, standard wszystko co nowe radia a i wygląd może być i gałeczka taka zamiast pstrykania jedna nawet jest miła, a myślałem ze zdjęć że to kicha...
no i gra ładnie, czysto... na dobrych głośnikach i dobrej instalacji bardzo bardzo ładnie gra, zaskoczony bylem.... nie pamiętam jaki to model JVC ale za około 3 stówki, może mniej, wyhaczone zostało na allegro, 4x50W (jestem skłonny uwierzyć że może blisko 40W wyciągać, ma inne końcówki niż standardowe radia no-name); 24 miechy gwarancji... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|