Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki na drzwiach...
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-05-2007, 20:00   Głośniki na drzwiach...

Siemano!

Zakupiłem sobie odseparowany zestaw MAC AUDIO MP2.16 na przód, przerobiłem taschki, tak żebym mógł wsadzić je w drzwi (załączyłem foty), czy dużą różnice robi, jeśli drzwi są wygłuszone? bo powiem szczerze, że lepszy bas jest z podszybia niż z drzwi. I jeszcze pytanie nr2. czy w tapicerce też wyciąć dziury, tak żeby głośnik miał więcej przestrzeni?

powoli do przodu... -->
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-05-2007, 20:52   

Jeśli głośnik nie będzie miał gdzie złapać "oddechu" to normalne że będzie miał przytłumione brzmienie. Pasuje zrobić lekką dziure w tapicerce aby wykorzystać przestrzeń w drzwiach jako skrzynie rezonansową. Jednak co do szczegółów to muszą sie bardziej kompetentne osoby wypowiedzieć :)

JCB 3CX Contraktor

Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-05-2007, 21:26   

Jest kilka rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę, o które trzeba zadbać jeśli kupione głośniki maja zacząć przyzwoicie grac i cieszyć nasze ucho.
1. Wygłuszyć drzwi. (koszt ok. 100zł)
2. Wyciąć dziurę w tapicerce drzwi, tak jak pisze Hipo, , tworzy się wtedy przestrzeń rezonansowa, zasada jej działania jest taka jak w typowej kolumnie domowej.
3. Jeśli korzystasz z seryjnych przewodów głośnikowych jakie były w Tipo, no należy poprowadzić nowe do samego radia, najczęściej w tych zestawach dają przewody więc problem z ich doborem masz w głowy.
4. No i oczywiście nie może tu zbraknąć jakiegoś fajnego radyjka.

slavol 

Wysłany: 13-05-2007, 21:33   

Głośnik powinien dmuchać powietrze w drzwi, jak w obudowie kolumny głośnikowej. Dąży się do tego aby przestrzeń za głośnikiem była jakby obudową zamkniętą, jak najbardziej szczelną.
Nie wycinając tapicerki i niedbając o uszczelnienie głośnik zagra jak średniotonówka praktycznie bez basu. A podłączając głośniki zadbaj o polaryzacje + do + - do - w obu głośnikach, jeżeli w jednym będzie odwrotnie - brak basu. Jutro mogę wrzucić zdjęcia jak to u mnie wyglada.

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-05-2007, 06:01   

W sumie to juz w 90% kończyłem swój system audio w sedici wiec moge troche podpowiedziec. Jesli chcesz zeby to brzmialo z sensem to najlepiej glosnik na sztywno osadzic w drzwiach na odpowiednim dystansie z mdf'u. U siebie dopasowałem dystanse bodajze od Golfa III sztywno umocowane w drzwiach [troche trzeba bylo wyciac blachy ktora znajduje sie pod tapicerka] całość drzwi wewnatrz wytlumiona zostala miekkimi matami APP a blacha wierzchnia wylumiona z obu stron twardymi matami APP, koszt na dwoje drzwi to około 80-90zł [te maty normlanie kupuje sie w sklepach lakierniczych i wychodzi taniej niz na allegro czy jakichs firmach robiacych naglosnienia w autach]. Po wytlumieniu drzwi tworza praktycznie zamknieta obudowę, wszystkie wiazki przewodow wewnatrz i ciegna okleilem samoprzylepna 1cm gabka aby nie wpadaly w rezonans itp. Po tych zabiegach w drzwiach nawet nic nie pyknie a przy zamknieciu efekt taki jakby sie auta wysokiej klasy wsiadało, głośniki wysokotonowe zabudowe w trojkatach lusterek [fotki znajdziesz na forum z tym dziale]
Na przód zamontowałem zestaw odseparowany PowerBass s6-c, radyjko starszy clarion, wzmacniacz blaupunkt GTA480, bagazniku wyladował subwoofer na głośniku PowerBass s-12 w obudowie zamkniętej wykonany także przeze mnie, jako że wzmacniacz jest 4 kanałowy dwa kanały napedzaja zestaw przedni, a dwa spiete w mostku zasilaja sub'a. Efekt taki jak sobie zakladałem, dobrze kontrolowany niski bas, nic nie pierdzi, nie pyka itp. Jeszcze przed wlozeniem sub'a znajomi wsiadajacy do auta zaczynali sie pytac gdzie subik upchnalem bo w dobrze wytlumionych drzwiach i zasilone odpowiednia moca nawet 16cm głosniki potrafia naprawde porzadnym basem zagrac.
W tej chwili podział dołu pasma miedzy subem a zestawem przednim mam ustawiony aktywnie filtrami we wzmacniaczu, zestaw przedni odciazony jest tak aby nie dostawał czestotiwości ponizej 50Hz bo i tak ich nie przeniesie i byloby to zbedne meczenie glosników, subwoofer obciety około 80Hz ale jeszcze bede z podzialem eksperymentowal.
Za zasilanie wzmacniacza odpowiadaja pociagnite od akumulatora kable 16mm2 zarowno plusowy jak i masa. wszystkie polaczenia z koncowkami lutowane.

Wiec jesli chcesz aby te glosniki u ciebie zagraly jak nalezy to po pierwsze dziura w tapicerce aby glosnik pracowal w komorze drzwi a nie zamkniety w taschce ale szczerze najlepiej poczekaj chwile, odłóz pare groszy i wykonaj to raz a porzadnie tak jak opisałem u siebie.

Jak skoncze ostatni etap prac czyli porzadnie wykonane taschki to beda fotki calosci i rozebranych drzwi.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

kris_ldz 

Wysłany: 14-05-2007, 08:26   

kable będę miał pociągnięte oczywiście bezpośrednio do radia, drzwi właśnie miałem zamiar wygłuszyć i dziurę też wyciąć w tapicerce :D Także utwierdziliście mnie w tym co miałem robić :D

Ogólnie jak będę drzwi wygłuszał, to muszę te maty poprzyklejać gdzie? (tą taką plastykową pół przezroczystą zasłonę mam zdjąć i kleić je bezpośrednio na metal?

I jeszcze pytanie - poprzedni właściciel (w 94', bo od poczatku 95' Tipo było ojca, później przeszło na mnie :P ) pozrywał sporo gwintów do przykręcania Taschek, co polecacie?

powoli do przodu... -->
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 14-05-2007, 09:09   

kris_ldz napisał/a:
Ogólnie jak będę drzwi wygłuszał, to muszę te maty poprzyklejać gdzie? (tą taką plastykową pół przezroczystą zasłonę mam zdjąć i kleić je bezpośrednio na metal?

Oczywiście na metal, ale miejsce przyklejenia musisz wcześniej wyczyścić i odtłuścić jakimś rozpuszczalnikiem. Podczas przyklejania warto posłużyć się suszarką wtedy lepiej będzie trzymało. Matę przyklejasz zarówno od wewnątrz drzwi jaki i w miejscu gdzie była ta plastikowa osłona.
POZDRO

** Dodano: 14-05-2007, 11:23 **
PS. A oto moje panele drzwiowe wykonane z MDF-u i obite skórą.

** Dodano: 14-05-2007, 11:27 **
kris_ldz napisał/a:
I jeszcze pytanie - poprzedni właściciel (w 94', bo od poczatku 95' Tipo było ojca, później przeszło na mnie ) pozrywał sporo gwintów do przykręcania Taschek, co polecacie?

Jak dobrze pamiętam w Tipo są plastikowe te gwinty, ja je zastąpiłem ich metalowymi odpowiednikami to jest cos takiego jak w miejscach na głośniki w podszybiu takie metalowe blaszki wygięte w literkę C z nawierconym otworem.

kris_ldz 

Wysłany: 14-05-2007, 09:47   

Matizz, a Taschki zakupiłeś, czy sam wykonywałeś?, bo pewnie masz je zrobione całe z MDFu? Widzę, że już w samych taschkach masz małą (ale masz) komorę rezonansową? Fajnie wyglądają :D
Ja muszę jeszcze zszywki zamalować lakierem na czarno, żeby ich nie było widać :D A taschki przerobiłem te plastyki, mocując do nich dystanse MDF i wykańczając skajem :D

** Dodano: 14-05-2007, 11:49 **
a te zamienniki do wkrętów robiłeś sam, czy gdzieś zakupiłeś?

** Dodano: 14-05-2007, 11:58 **
sopraniki zrobiłem przed chwilką, ładnie grają - dużo lepiej od poprzednich standardów TIPO ale bas 0 z drzwi... Czeka wygłuszenie... Neodymowe głośniczki mam zamiar wrzucić w te siatki, które standardowo zakrywają głośniki w podszybiu - chyba będzie całkiem nieźle wyglądało. Jak na razie przykręciłem je "tak sobie", żeby grały na tenczas.

Matizz, a Ty masz soprany oddzielnie? Jak tak, to gdzie je przymocowałeś?

powoli do przodu... -->
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 14-05-2007, 10:07   

Tak wykonałem je sam trochę było z tym roboty bo nie mam wycinarki ale jakoś dało rade (cały dzień roboty), wcześniej projekt zrobiłem na kompie pstryknąłem zdjęcie drzwi wkleiłem do worda :D i narysowałem na nim kontury tego panelu później wydrukowałem w odpowiedniej skali, powycinałem, odrysowałem na tekturze i znowu wyciąłem i tak miałem gotowy szablon dla tych paneli później wystarczyło odrysować na MDF-ie i wyciąć. Kumpel który jest tapicerem załatwił mi skórę taka jak się używają do obijania mebli, a później mi je obił. No i efekt widać na zdjęciach.

Te zamienniki można kupić, pewnie w każdym sklepie z śrubkami, gwoździami i innymi pierdołami.

** Dodano: 14-05-2007, 12:20 **
kris_ldz napisał/a:
Matizz, a Ty masz soprany oddzielnie? Jak tak, to gdzie je przymocowałeś?

Tak mam zestaw odseparowany i tweetery razem z zwrotnicami włożyłem dokładnie tam gdzie ty czyli w miejsce seryjnych głośników, miałem to szczęście ze w moim zestawie głośnikowym miałem kilka wersji ich mocowania, ja wykorzystałem mocowanie z takimi długimi uszami które można było przykręcić w miejsca po głośnikach.

kris_ldz 

Wysłany: 14-05-2007, 12:53   

Taschki pierwsza klasa =D> Czyli muszę poszukać takich zamienników. A wie ktoś może gdzie w Warszawie dostane maty do wygłuszenia? (Jakiś sklep??)

powoli do przodu... -->
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 14-05-2007, 13:03   

Chociażby tu :Allegro, jest równiez mozliwy odbiór osobisty.

kris_ldz 

Wysłany: 14-05-2007, 13:11   

a takich mat 25 x 50cm ile mniej więcej trzeba dać, żeby wygłuszyć przednie drzwi (pare)?

powoli do przodu... -->
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 14-05-2007, 13:20   

Na tej aukcji piszą ze 14-16 sztuk, ale ja bym jeszcze zmierzył drzwi pod tapicerka w ich najszerszym i najwyższym miejscu obliczył pole powierzchni podzielił przez pole tych mat pomnożył razy 4 bo masz dwoje drzwi no i musisz wygłuszyć je zarówno wewnątrz jak i pod sama tapicerką, dodał bym jeszcze kilka zapasowych.

GrzesiekK. 

Wysłany: 14-05-2007, 19:48   

Na drzwi przednie poszło mi w sumie 4 sztuki mat miekkich APP 50x50cm i 8-9 sztuk twardych 25x50cm.

assistance

kris_ldz 

Wysłany: 16-05-2007, 08:13   

w piątek / sobote będę miał maty i mam zamiar wygłuszyć te drzwi - mam tylko pytanie, czy tapicerkę też obkleić, czy samą blachę od drzwi?

powoli do przodu... -->
     Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-05-2007, 08:22   

Sama tapicerka troche tłumi ale jezeli bedziesz miał sporo maty to napewno nie zaszkodzi

GrzesiekK. 

Wysłany: 16-05-2007, 21:24   

kris_ldz napisał/a:
w piątek / sobote będę miał maty i mam zamiar wygłuszyć te drzwi - mam tylko pytanie, czy tapicerkę też obkleić, czy samą blachę od drzwi?

Klej ile dasz rade na blachy drzwi tak żeby zamknąć wszystkie otwory w tej blasze pod tapicerka, wywal folie z drzwi, tapicerki nie musisz tlumic, przy dobrze wytlumionych drzwiach tak ze glosnik bedzie pompowal powietrze w komore drzwi a nie pod tapicerke nic nie bedzie rezonowalo. W przyszlości jesli chcialbys wytlumic i tapicerke do tego najlepiej nadaja sie pasty gluszace.

assistance

kris_ldz 

Wysłany: 17-05-2007, 08:38   

ok, czyli tapicerki na razie nie będę obklejał, a te folie (plastyki) mam wyrzucić ta? - swoją drogą po co one są w tych drzwiach?

powoli do przodu... -->
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 17-05-2007, 09:07   

kris_ldz napisał/a:
a te folie (plastyki) mam wyrzucić ta? - swoją drogą po co one są w tych drzwiach?

Tak, folie wyrzucasz, a co do jej zastosowania, to zabezpiecza ona tapicerkę przed zamoknięciem. Woda która się dostaje przez uszczelka od szyby mogłaby wsiąkać w nią szczególnie jak masz tą z dykty no i wiadomo co mogło by się z nią dziać. Dlatego ważne jest żebyś dokładnie obkleił drzwi matami.
Pozdro

kris_ldz 

Wysłany: 18-05-2007, 22:10   

Panowie pytanie za 100 punktów - jak mam odczepić te rygielki (czy nie wiem jak to nazwać), które służą do zamykania od środka drzwi (wciskam = zamykam), tak żebym mógł wymontować całą tą ciemną blachę trzymającą zamek i mieć dojście do gołych drzwi?? One są wykręcane, czy może na wcisk? czy jeszcze jakoś inaczej? bo już nie mam pomysłu?

powoli do przodu... -->
     Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 19-05-2007, 10:08   

W celu zdemontowania tej ciemnej blachy wcale rygielkow nie trzeba demontowac, poprostu odkrecasz wsztystkie sruby, wyciagasz dwa plastkiwe okragle zatrzaski mocujace blache do zamka i wtedy cala blache zdejmiesz a zamek pozostanie na miejscu w drzwiach.

Co do demontażu ciegien, rygli itp, one swoimi koncami siedza na wcisk w takim plastikowym elemencie, jak sie przyjzysz to element ten nachodzi na drut ciegna/rygla takim wasem, trzeba go odgiac i drut wtedy wyjmiesz z niego bez problemu.

Wracajac do twoich głośników, to szczerze jesli maja zagrac porzadnie to szukaj do nich wzmacniacza, one maja miec wedlug producenta okolo 70W RMS i pod samym radiem moze byc problem aby je porzadnie rozbujac zeby zagraly ladnym basem bo tak naprawde radia na ktorych producenci podaja 4x50W maja duzo mniej, około 20-22W RMS na kanał.

assistance

kris_ldz 

Wysłany: 19-05-2007, 12:25   

wiem właśnie, mam wzmacniacz 2 kanałowy i pod niego podłączonego suba, ale jak uzbieram kaske to mam zamiar wymienic go na 4-kanałowego i podpiąć przód też pod wzmaka...

powoli do przodu... -->
     Moneta

Odpowiedz do tematu