Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę
Autor Wiadomość
MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-06-2006, 16:49   Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę

Witam!
Jak się nazywa "takie coś" co przewodzi prąd tylko w jednym kierunku, kiedyś takie coś widziałem, ale nie pamiętam gdzie i do czego ale napewno w aucie...
potrzebuje to, żeby podłączyc klape bagaznika i maskę do alarmu ale nie chce, zeby po ich otwarciu zapalało sie światełko w aucie, czy ktoś wie o co mi chodzi? prosze o pomoc z góry dziekuje

Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 07-06-2006, 17:29   

Witam !

Dioda prostownicza :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

MiKuS 

Wysłany: 07-06-2006, 18:43   

czy takie podejdą do instalacji 12Voltowej?:
klik

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 07-06-2006, 18:48   

Witam!

Proponuje diody 2A. Diody kosztuja grosze wiec widze ze jestes z Tczewa czyli pewnie jakis sklep elektroniczny masz w okolicy udac sie tam i kupic bo przesylka diod bedzie x razy drozsza od ich wartosci :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

MiKuS 

Wysłany: 07-06-2006, 20:05   

jasne że pojde do sklepu, tylko chciałem sie upewnic, ze to jest to
Dzieki

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-06-2006, 21:32   

To jest to :)

[ Dodano: 07-06-2006, 22:33 ]
"Pasek" na obudowie diody oznacza ze od tej strony "blokowany" jest prąd.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-06-2006, 22:06   

diody są za grosze, a w zal. do czego potrzebujesz (co zasilić - jaki prąd ma przez nie iść) to masz w czym wybierać od popularnych malutkich 1n4148, przez 1n4004 do 1n4007 i już potem mocniejsze kikuamperowe... kosztują do góra kilkudziesięciu gr za szt w przypadku kilkuamperowych... każdy elektroniczny sklep ma takie...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

aristo 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-07-2006, 07:10   Re: Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę

MiKuS napisał/a:
Witam!
Jak się nazywa "takie coś" co przewodzi prąd tylko w jednym kierunku, kiedyś takie coś widziałem, ale nie pamiętam gdzie i do czego ale napewno w aucie...
potrzebuje to, żeby podłączyc klape bagaznika i maskę do alarmu ale nie chce, zeby po ich otwarciu zapalało sie światełko w aucie, czy ktoś wie o co mi chodzi? prosze o pomoc z góry dziekuje

Jedynie jestem ciekaw jak to podłaczysz,
w/g mnie to raczej powinien być przekaźnik. Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali, a jak zołożysz przekaźnik to bedzie on blokował wtedy jak np. dziala alarm. Chyba że masz jakiś nowatoraski projekt z tą diodą.

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-07-2006, 15:43   Re: Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę

aristo napisał/a:
MiKuS napisał/a:
Witam!

Jedynie jestem ciekaw jak to podłaczysz,
w/g mnie to raczej powinien być przekaźnik. Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali, a jak zołożysz przekaźnik to bedzie on blokował wtedy jak np. dziala alarm. Chyba że masz jakiś nowatoraski projekt z tą diodą.

Jak to jak? normalnie. Przecież to jest proste jak drut. I bedzie sie paliło.

MiKuS 

Wysłany: 21-07-2006, 19:54   

aristo napisał/a:
Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali

Założyłem (dwie) i swiatło sie pali wtedy, kiedy chciałem a alarm odzywa sie zawsze, kiedy powinna :)

Odpowiedz do tematu