|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 16:49 Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę
|
|
|
Witam!
Jak się nazywa "takie coś" co przewodzi prąd tylko w jednym kierunku, kiedyś takie coś widziałem, ale nie pamiętam gdzie i do czego ale napewno w aucie...
potrzebuje to, żeby podłączyc klape bagaznika i maskę do alarmu ale nie chce, zeby po ich otwarciu zapalało sie światełko w aucie, czy ktoś wie o co mi chodzi? prosze o pomoc z góry dziekuje |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 17:29
|
|
|
Witam !
Dioda prostownicza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 07-06-2006, 18:43
|
|
|
czy takie podejdą do instalacji 12Voltowej?:
klik |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 18:48
|
|
|
Witam!
Proponuje diody 2A. Diody kosztuja grosze wiec widze ze jestes z Tczewa czyli pewnie jakis sklep elektroniczny masz w okolicy udac sie tam i kupic bo przesylka diod bedzie x razy drozsza od ich wartosci |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 07-06-2006, 20:05
|
|
|
jasne że pojde do sklepu, tylko chciałem sie upewnic, ze to jest to
Dzieki |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 21:32
|
|
|
To jest to
[ Dodano: 07-06-2006, 22:33 ]
"Pasek" na obudowie diody oznacza ze od tej strony "blokowany" jest prąd. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2006, 22:06
|
|
|
diody są za grosze, a w zal. do czego potrzebujesz (co zasilić - jaki prąd ma przez nie iść) to masz w czym wybierać od popularnych malutkich 1n4148, przez 1n4004 do 1n4007 i już potem mocniejsze kikuamperowe... kosztują do góra kilkudziesięciu gr za szt w przypadku kilkuamperowych... każdy elektroniczny sklep ma takie... |
|
|
aristo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-07-2006, 07:10 Re: Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę
|
|
|
MiKuS napisał/a: | Witam!
Jak się nazywa "takie coś" co przewodzi prąd tylko w jednym kierunku, kiedyś takie coś widziałem, ale nie pamiętam gdzie i do czego ale napewno w aucie...
potrzebuje to, żeby podłączyc klape bagaznika i maskę do alarmu ale nie chce, zeby po ich otwarciu zapalało sie światełko w aucie, czy ktoś wie o co mi chodzi? prosze o pomoc z góry dziekuje |
Jedynie jestem ciekaw jak to podłaczysz,
w/g mnie to raczej powinien być przekaźnik. Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali, a jak zołożysz przekaźnik to bedzie on blokował wtedy jak np. dziala alarm. Chyba że masz jakiś nowatoraski projekt z tą diodą. |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-07-2006, 15:43 Re: Diody Prostownicze czyli przewodnik prądu w jedna stronę
|
|
|
aristo napisał/a: | MiKuS napisał/a: | Witam!
Jedynie jestem ciekaw jak to podłaczysz,
w/g mnie to raczej powinien być przekaźnik. Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali, a jak zołożysz przekaźnik to bedzie on blokował wtedy jak np. dziala alarm. Chyba że masz jakiś nowatoraski projekt z tą diodą. |
Jak to jak? normalnie. Przecież to jest proste jak drut. I bedzie sie paliło. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 21-07-2006, 19:54
|
|
|
aristo napisał/a: | Jak założysz diode to już nigdy sie to swiatło w srodku nie zapali |
Założyłem (dwie) i swiatło sie pali wtedy, kiedy chciałem a alarm odzywa sie zawsze, kiedy powinna |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|