|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Abs, czy jednak nie..? |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-07-2007, 22:11 Abs, czy jednak nie..?
|
|
|
Witam. 3 dni temu wymieniałem w Tipolu klocki (1.4 więc seryjnie tylko przód). Pojechalem wiec do sklepu i kupiłem, takie bez Abs-u. Gdy kupowałem samochód to w ogłoszeniu było napisane, że ma abs, jednak kiedyś szukałem na forum i podobno powinien być bezpiecznik do abs-u, a u mnie nie ma. Zdjąłem koła, odkręciłem śruby, wyciągam klocki...nie pasują. Wróciłem do sklepu i mówię, że nie takie, bo za małe są. Wziąłem ze sobą w razie czego te wymontowane i po sprawdzeniu w książce oraz porównaniu wizualnym okazało się, że jednak klocki od zacisków z abs-em. Założyłem, odpowietrzyłem w razie czego układ (dolałem DOT-4 do abs-ów) i działa elegancko (dużo lepiej niż było) poza tym, że nastąpiła zmiana w hamowaniu. Dawniej gdy hamowałem to przy spokojnym naciskaniu hamulca auto powoli zwalniało aż do zera, teraz zwalnia tak samo, jednak w pewnym momencie gdy już prawie nie jadę pedał wpada w podłogę..wcale nie muszę go dociskać, on po prostu opada pod ciężarem nogi ( z tym, że zacisk trzyma i nadal hamuje). Co to jest? Jednak abs, czy jednak nie? |
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-07-2007, 22:54
|
|
|
mrk69, zmartwię Cię pewnie ale opadający pedał nie jest objawem ABSów.Jeżeli włacza się ABS pedał zaczyna szybko pulsować i dobywa się dźwięk jakby terkotania.Masz poprostu bardzo szybkie hamowanie pulsacyjne.
Powinieneś mieć kontrolkę ABS czyli takie autko na jakby błyskawicach,oraz sam ABS czyli pod maską ,patrzac od przodu srebrne,metalowe pudełko z którego wychodzą aluminiowe przewody.No i chyba pod tylnią kanapą centralkę ABS,i czujniki przy kołach.
Jest możliwe ze poprostu kiedyś ktos wymienił zaciski,a że miał pod ręką tylko od wozu z ABSem to takie założył. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-07-2007, 00:40
|
|
|
Ok, dzięki. Chociaż teraz wiem, że w ogłoszeniu przegięli tak jak z tym że niby jest central...jest bo go sam zakładałem |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|