Rozrusznik warto rozebrac |
Autor |
Wiadomość |
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 16-02-2006, 14:31 Rozrusznik warto rozebrac
|
|
|
Ostatnio mialem klopoty z porannym odpalaniem. Rozrusznik krecil tak jak by mu sie nie chcialo. Caly czas tylko doladowywalem akumulator (wtedy pomagalo) bo myslalem ze jest już padaczka a tu sie okazalo co innego. Dzisiaj rano wstalem chcialem odpalic i kapota, wygladalo tak jakby znowu padl akumulator.
Akumulatora nie ladowalem tylko sie wkurzylem i rozebralem rozrusznik.
Prosta sprawa a wiele wyjasnila.
Przeczyscilem komutator bardzo cieniutkim papierem i wydlubalem opilki z komutatora z tych rowkow. Oczywiscie szmatka, czyszczenie i wszystkie jego czesci nasmarowalem zielonym tawotem który nie traci wlasciwosci przy mrozach tylko bardzo cienko bo sie nie powinno smarowac (tak powiedzial elektryk) i zabralem sie za wlacznik elektromagnetyczny.
Po rozebraniu go co zobaczylem to katastrofa. Opilki zebraly sie w srodku, blaszka zwierajaca wypalona i sroby tez. Sroby potraktowalem papierem sciernym a blaszke zwierajaca odwrocilem.
Zalozylem i odpalilem od pierwszego cykniecia. Wiec to nie akumulator szkoda ze tak czesto go doladowywalem.
Wiec warto go rozebrac 1,5 godziny zadnego proplemu polecam to zrobic |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:23
|
|
|
Witam!
Zauwazylem ze u siebie mam podobnie. Dzis rano odpalilem ale rozrusznik slychac jak cholera (chodzi tak jakby na sucho). Dojechalem do sklepu pod sklepem chcialem ponownie odpalic i .... Nie odpala, kontrolki przygasaja i objaw taki jakby aku byl rozladowany bo rozrusznikiem nie moze zakrecic. Pare razy probowalem odpalic z kluczykiem. Konczylo sie przygasaniem kontrolek w momencie kiedy powinien krecic. Za ktoryms razem z kolei odpalil tylko tez jakos tak sucho.... Co to moze byc? Warto rozebrac i kombinowac ? Czy w TIPO 1.6 mozna dojsc do rozrusznika od gory?? Czy potrzebny kanal? Mam jutro jechac w dluzsza trase i boje sie ze nie odpale, a samochodu z wtryskiem chyba nie wolno na popych odpalac.... |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:54
|
|
|
Wyjmij go i przesmaruj i sprawdź odrazu stan szczotek,bo może są już troche podtarte i żeby dwa razy roboty nie robić.Zwłaszcza przeczyść papierkiem ściernym i przesmaruj elektromagnes i trzpień bo one się lubią zakleszczać jak są suche.W 1.6 rozrusznik jest z przodu i dostęp jest elegancki. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 08-09-2006, 11:13
|
|
|
Ok dzieki, w takim razie szykuje sie ciekawe popoludnie. A czy dysponujesz jakas instrukcja jak to dobrze zrobic zeby nie popsuc? Ile moze kosztowac zestaw tulejek i szczotek do rozrusznika? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-09-2006, 22:57
|
|
|
Instukcji nie posiadam.Tulejek nie ma co wymieniać jeśli są dobre.A popsuć nie ma co.Zaznacz sobie czymś ostrym łączenie poszczegulnych elementów,żeby przy składaniu było łatwiej. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 09-09-2006, 06:16
|
|
|
Bawilem sie wczoraj do 21 z tym rozrusznikiem. Rozebralem wyczyscilem i wszystko powinno byc cacy, a tu lipa Jak zwieram go na krotko to powinien krecic jak szalony a on albo wogole nie zakreci albo ledwo co.... Dzis musze odpalic go na popych i jechac gdzies to naprawic.... Do tego wszystkiego wczoraj pekla mi rura wydechu i mam zaj..... traktor |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 09-09-2006, 21:27
|
|
|
adams na krotko podpinales przez elektromagnes czy sam wirnik. problem moze tkwic w elektromagnesie |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 22:02
|
|
|
Panowie nie smaruje sie elektromagnesu ! Jeśli szczotki wygladaja w miare przyzwoicie, to na 99% jest to wina elektromagnesu. |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 09-09-2006, 23:10
|
|
|
wlasnie tak sie sprawdza rozrusznik. podlaczasz sam wirnik i jesli dobrze kreci i nie ma znim problemow to napewno wina elektromagnesu.
80 % awari rozrusznika jest przez elektromagnes. temat przerabialem wielokrotnie. ostatnio 2 miesiace temu. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
wronbul
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-10-2008, 18:59
|
|
|
odgrzewam kotleta
ja mam tak z rozrusznikiem że potrafi kręcić normalnie, a potrafi leeeedwo kręcić, a nawet zatrzymać się. mam zamiar rozkręcić go, i pytanie: co i jak z nim zrobić po wyjęciu z auta? co smarować a co nie? ma może ktoś foto "bebechów" albo schemat rozrusznika? |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-10-2008, 19:03
|
|
|
a wymieniłes tulejki takie miedziane wymien i bedzie ok |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
wronbul
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-10-2008, 22:13
|
|
|
albert19912 napisał/a: | a wymieniłes tulejki takie miedziane wymien i bedzie ok |
spoko, ale skąd to wytrzasnąć? ASO? |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-10-2008, 22:16
|
|
|
wronbul napisał/a: | spoko, ale skąd to wytrzasnąć? ASO? |
Ze sklepu motoryzacyjnego. I polecam poszukać tulejki z Malucha, są trwalsze. Już nie pamiętam kto ale czytałem na forum właśnie że są rozmiarowo takie same. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Daras
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 18 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 16-02-2009, 23:53
|
|
|
Ho, ho! Dzieki za temat Panowie... U mnie jest to samo. Mam urlop więc jutro biore sie do roboty... |
_________________ Subaru Justy
Tempra 1,6 gaźnik LPG
Była Regata w garażu...
... a jest na złomie ;-((( |
|
|
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
|
Wysłany: 25-02-2009, 11:12
|
|
|
Cześć, ja miałem ostatnio to samo. W rozruszniku zostały wymienione tulejki, szczotki i po pewnym czasie rano gdy odpalałem ledwo co kręcił i auto przez to nie odpalało. Znajomy echanik rozebrał mi go i powiedział że był zastosowany nie taki smar co się wytarł i prawie wcale go nie było. Posmarował takim zielonym smarem, zebrał go do kupy i rozrusznik kręci tak że mało silnika nie wyrwie. Wystarczy pół obrotu aby auto zapaliło. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-02-2009, 21:46
|
|
|
Lasgo07, ile czasu po regeneracji wytrzymał ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
|
Wysłany: 26-02-2009, 21:26
|
|
|
Luczu, Bardzo mało, ponieważ był nie taki smar. Na szczescie nic sie nie uszkodziło. Teraz jest odpowiedni smar i rozrusznik normalnie pracuje.
** Dodano: 16-09-2009, 04:16 **
Mój rozrusznik ostatnio szlak trafił. Z dnia na dzień. Podchodzę do auta żeby zapalić a tu zero reakcji. Kontrolki nie przygasają, rozrusznik wogóle nie drgnie. Poczęstowałem elektromagnes młotkiem, auto odpaliło. Dobrze było przez 1 dzień a potem nawet stukanie młotkiem nie pomogło. Co się okazało, oczywiście elektromagnes szlak trafił (czyli chodzi mi o tą górną część rozrusznika). Miałem drugi stary rozrusznik, wymieniłem elektromagnes. Poza tym zauważyłem że szczotki w tym drugim rozruszniku są w lpeszym stanie więc przełożyłem cały wirnik, bez stojana. Po złożeniu i wyczyszczeniu z syfu rozrusznik na początku wogołe nie chciał kręcić. Kontrolki przygasały i słychać było tylko cyknięcie. Gdy po paru próbach zaczął się odzywać robił to bardzo ciężko i podczas jego kręcenia leciał delikatny dymek. Blaszka która jest przykręcona do jednych zewnętrznych śrub robiła się strasznie gorąca. Po 5 zapaleniach auta rozrusznik padł, i już wogóle nie ma szans na odpalenie, słychać tylko cykanie (co oznacza że automat działa). Teraz nie wiem co mam zrobić. Czy przełożyć ten stary wirnik z powrotem ? Dodam że gdy przytrzymam kluczyk dłużej to rozrusznik cały się grzeje ale nie kręci. Czy to oznaka że ten wirnik co zauważyłem nadaje się na śmietnik ? Czy może znowu coś innego się popsuło ? Od razu po przekładce nie podobało mi się zachowanie rozrusznika. Zamiast kręcić normalnie, obracał się jak czołg, auto zapalało ale rozrusznik dymił. Prosiłbym o jakies sugestie. Myslę ze dokłądnie opisałem swój problem. Z góry dziękuję |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
|
Wysłany: 19-10-2010, 07:20
|
|
|
Panowie,
Zanim w tę mało przyjemną podwórzową aurę wyjdę grzebać pod maską chciałbym się Was poradzić - w pierwszym poście jest info:
"Po rozebraniu elektromagnesu co zobaczylem to katastrofa. Opilki zebraly sie w srodku, blaszka zwierajaca wypalona i sroby tez. Sroby potraktowalem papierem sciernym a blaszke zwierajaca odwrocilem."
Miałem w rękach elektromagnes, ale jakoś nie przyszło mi do głowy jak się go rozbiera a coś mi ten rozrusznik nie działa jak powinien. Tulejki wymienione siedzą bez luzu, wymoczone w oleju, szczotki itd w stanie dobrym a tu jakoś nie za bardzo chce rozrusznik kręcić. Aku trzyma napięcie, jest naładowany.
Zanim zacznę rozbierać automat za 160zł (tyle u mnie wołają) dajcie jakąś radę, jak się do tego zabrać, proszę.
** Dodano: 22-10-2010, 13:15 **
Ok, w ramach odpowiedzi na powyższe pytanie:
- odłaczasz akumulator co by iskrami nie sypało,
- odkręcasz włacznik elektromagnetyczny (3 nakrętki rozmiar ,
- zsuwasz włącznik z rdzenia połaczonego dźwignią z bendiksem.
Wyciągnięty automat ma na plastikowym wierzchu dwie śrubki na krzyżaka i to je trzeba odkręcić. Później należy odessać cynę z dwóch przewodów przylutowanych po bokach plastikowej nakładki i zsunąć ją z włącznika - nie na siłę!
Oczom ukazują się dwie śruby w nakładce oraz blaszka na sprężynie. Można ją odwrócić, można wyczyścić papierem ściernym. Tak samo łby śrub w nakładce.
Po oczyszczeniu całość składasz uważając, aby nie uszkodzić przewodów cewki. Nastepnie lutujesz z powrotem przewody i składasz rozrusznik. U mnie zadziałało, lecz wyniki nie napawają euforią (mam za ciasne tulejki rozrusznika jednak). Tym niemniej 160zł (tyle u mnie ten włącznik kosztuje) zostało w kieszeni.
** Dodano: 26-10-2010, 09:13 **
Jeszcze jedno uaktualnienie:
Blaszki w automacie jak ma nawet drobne wżery nie ma co czyścić, tylko trzeba ją odwrócić. Ważne, by jej styk ze śrubami łaczącymi obwód miał jak największą powierzchnię. Inaczej momentalnie ponownie pojawiają się wypalenia i robota na nic. |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
|