|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wymiana klocków hamólcowych w temprze 1.8 z ABS |
Autor |
Wiadomość |
andrzej
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-03-2006, 12:01 wymiana klocków hamólcowych w temprze 1.8 z ABS
|
|
|
witam wszystkich. Mam taki problemik a mianowicie: postanowiłem ostatnio sam wymienić klocki hamulcowe w mojej temprze{nie jest to trudne dwie śrubki i po wszystkim} ale po wymianie autko nie chce mi chamować nie mam pojęcia co się dzieje , pedał wpada jak w masło i aby aby hamuje. Zanim wybiore się do mechanika chciałbym poradzić sie na forum. przed wymianą wszystko było ok. |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 22-03-2006, 12:08
|
|
|
Proponuję odpowietrzyć cylindry tylko że na przelew.Poprostu zlać z nich powiedzmy ze 20 gram.Ponadto tarcze mogą być bliżej łożyska wytarte w mniejszym stopniu i trzeba pojeżdzić ze dwa-trzy dni i napewno dojdą do siebie.Wiem z własnego doświadczenia.Poprzedni właściciel zakładał mmniejsze klocki i z tąd ten efekt. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
|
Wysłany: 22-03-2006, 12:47
|
|
|
Ciekawe że po wymianie klockó nagle pedał wpada w podłogę, może podczas zmiany były jakieś sygnały zatarcia, zapieczenia któregoś z zacisków, a może coś zostało podczas wymiany uszkodzone bo jeżeli nie to trzeba trochę pojeździć i powinno się ułożyć. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
andrzej
|
Wysłany: 22-03-2006, 17:26
|
|
|
nic wcześniej nie wskazywało na jakieś usterki, po prostu zauważyłem że mam małe już okładziny na klockach i dlatego postanowiłem wymienić na nowe, zapowietrzenie układu chyba nie wchodzi w grę bo go nie otwierałem |
|
|
|
|
YaSIu
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 154 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 22-03-2006, 18:51
|
|
|
andrzej napisał/a: | nic wcześniej nie wskazywało na jakieś usterki, po prostu zauważyłem że mam małe już okładziny na klockach i dlatego postanowiłem wymienić na nowe, zapowietrzenie układu chyba nie wchodzi w grę bo go nie otwierałem |
Nie musiałeś go otwierać, żeby go zapowietrzyć. Przy starych zaciskach, starych gumkach, cofając tłoczek, gumka mogła się nie "poddać" i lekko cofnąc się do środka zacisku "ciągnąc" ze sobą powietrze (wcześniej dotarta była do innego położenia). Tak więc spróbuj odpowietrzyć układ - powinno pomóc. |
_________________ Był Mercury Cougar V6 3.8 --- jest Tipo 1.6 LPG 835C1000 już ponad 270kkm. |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 23-03-2006, 00:29
|
|
|
Tłoczki pchają klocki a te świeżo założone przez jakiś czas będą się układać.Trochę cierpliwości. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-03-2006, 07:27
|
|
|
Ja bym stawial na totalnie zapowietrzony układ. Odpowietrzenie powinno pomoc. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-03-2006, 10:55
|
|
|
Andrzej,po pompuj pedałem troche bo jak wćiskałeś tłoczki aby się nowe zmieściły,to teraz tłoczki muszą się oprzeć o nowe klocki.No i przez jakiś czas hamulce będą "gumowe" bo klocek muśi się dotrzeć do kształtu tarczy.Mam nadzieje że zadbałeś o czystość tarcz podczas wymiany. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
andrzej
|
Wysłany: 23-03-2006, 18:21 dzięki
|
|
|
Dzięki za porady, faktycznie jakoś się układ zapowietrzył, po odpowietrzeniu wszystko jest ok. |
_________________ Tempra 1.8 i.e SW listopad 1996 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|