|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Do wymiany akumulator czy rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
wojcioo
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 27-10-2007, 22:31 Do wymiany akumulator czy rozrusznik
|
|
|
Jestem zielony w temacie elektryki więc napiszę jak dokładnie było. Wiedziałem że mój akumulator jest do wymiany ale jakoś nigdy nie było kasy. Z rana samochód odpaliłem normalnie bez żadnego problemu. Zajeżdzam pod sklep wyłączam silnik robię zakupy wracam przekręcam kluczyk i żadnej reakcji. Nic to podłączam się kablami do samochodu kolesia, nic nawet nie zakręci rozrusznikiem. Wszystkie kontrolki na desce zagasły. Przekaźnik do rozrusznika jeżeli takowy jest-tyka.popych. Pięknie ładnie. Wyjedżam samochodem na obwodnicę robię parę ładnych kilometrów jazda na wysokich obrotach aby się akumulator naładował. Podjeżdżam pod dom gaszę silnik, i za chwilę próbuję go znowu odpalić. I jest jak na wstępie. Gdzie szukać problemu? Akumulator, rozrusznik , alternator? Ja ruszam z rana to trochę piszczy mi pasek ale po 100 metrach jest wszytko ok. Proszęo jakieś sugestie. Z góry dziękuję |
_________________ wojcioo |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-10-2007, 23:18
|
|
|
Na początek radze dokładnie przeglądnąć klemy na akumulatorze,bo wygląda na to że nie masz na nich dobrego styku. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 00:38
|
|
|
dokładnie, to najbardziej pasuje do tego;
ewentualnie padałby akku, ale prędzej do klem pasuje; bo zwarcie w rozrusznbiku to rzadki i najczarnijeszy scenariusz, choć koszt rozrusznika podobny jak akumulatora...
zdejmij klemy zaciski i dokładnie okrągłym drobnoziarnistym pilnikiem wyczyść, podobnie opiłuj klemy w akumulatorze; zobaczysz sam różnicę; |
|
|
wojcioo
|
Wysłany: 28-10-2007, 09:39
|
|
|
Ale ja noc zabrałem akumulator do domu. Ładowałem go na prostowniku przez 14 godzin włożyłem z rana do samochodu przekręcam kluczyk a tu nic w momencie przekręcenia kluczyka wszystkie kontrolki zgasły i żadnej reakcji ze strony samochodu, nawet nie zakręcił rozrusznikiem. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 09:41
|
|
|
wojcioo, koledzy ci piszą żebyś przeczyścił klemy! zobacz http://forum.tempra.org/t...znik-vt9049.htm
w moim przypadku to było to... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 17:05
|
|
|
heh, naprawdę spróbuj z klemami! to b. częste i aż czasem trudno uwierzyć! to nie jest taki wielki wysiłek wziąść pilnik okrągły do obejm-klem i prosty pilnik do akku... akku jak bierzesz to w domu możesz nawet opiłować dokładnie, a klemy w aucie z kolei okrąglakiem pilnikiem też Ci długo nie zajmą. SPRÓBUJ nim znów będziesz szukać przyczyny problemu... naprawdę! |
|
|
wojcioo
|
Wysłany: 28-10-2007, 21:32
|
|
|
Tak też zrobiłem i muszę szcerze Wam wszystkim podziękować to było to. Brudne klemy i zasyfione obejmy. Jeszcze raz dzięki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|