Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
STOP Akcyzie paliwowej. petycja.
Autor Wiadomość
Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-04-2011, 10:47   STOP Akcyzie paliwowej. petycja.

http://www.stopakcyzie.pl/
Czytajcie sami i oddajcie głosy. Moim zdaniem słuszna akcja.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-04-2011, 11:00   

Chociaż mądrzejsze to niż "bojkot stacji CPN"...
A rząd heh, na tym ma kupę kasy. Szybko nie zejdą z cen.

palidzojnt221 

Wysłany: 18-04-2011, 11:41   

zgadzam sie z przedmówca, żadna świnia(rząd) sobie z koryta nie ujmie

miro91 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 18-04-2011, 12:23   

też jestem za tym, tylko pewnie jakby obniżyli (najwyższą w europie) akcyzę to pewnie dystrybutorzy podnieśliby znowu ceny. Testują nas i tyle - tragedia.
Akcje oczywiście popieram, bo ile można płacić krocie...

TIPO SEDICIVALVOLE

meter30 

Wysłany: 19-04-2011, 19:22   

Nic i tak z tego nigdy nie wyjdzie, mamy ceny takie jak w całej Europie, pewnie unia nie pozwoliłaby na taki zabieg nawet gdyby rząd był temu przychylny
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

miro91 

Wysłany: 19-04-2011, 19:38   

meter30, akcyze mamy największa w europie

TIPO SEDICIVALVOLE

DARREK 

Wysłany: 19-04-2011, 22:31   

ale co z tego?
zmniejszenie akcyzy wcale by nie oznaczało spadku ceny paliwa...
tak samo z innymi produktami... vat zmalał a ceny jakoś nie spadły.
Po zmniejszeniu akcyzy założę się, że przez pewny czas ceny byłyby na tym samym poziomie...

tak samo denerwuje mnie fakt, że jak paliwo idzie do góry to wszystko praktycznie drożeje, ale jak paliwo stanieje to to, co podrożało nie zmienia ceny. Później paliwo znowu trochę do góry, i te produkty które nie staniały znów idą do góry.. i tak w kółko..
co za posrany kraj...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-04-2011, 08:49   

akcja słuszna; tylko jak pisze miro, pewno po ew zmniejszeniu akcyzy (W co wątpie, złodzieje) producenci by podnieśli swoje ceny, pośrednicy marże, byle zarobić, więc efekt znikomy były; potem po powrocie akcyzy do 'nienormanlego' poziomu ceny by wyglądały już masakrycznie; lepiej zawczasu rozglądać się za przepisami etc, szukać zawczasu broni by przypadkiem się do LPG nie przykleili; LPG ma już dość w sobie narzutów, jednak boję się, że genialni rządzący, przy ew spadku popytu na PB zaczną się przyglądać LPG :(
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-04-2011, 13:32   

meter30 napisał/a:
mamy ceny takie jak w całej Europie
ceny mamy niższe niż w większości krajów europejskich (w Belgii są porównywalne) ale tam przecież inaczej się zarabia i nikt specjalnie nie przejmuje się wzrostem ceny np. Pb o 10 eurocentów na litrze. W Polsce to ponad 40gr i każdy kierowca odczuje to dość wyraźnie. Dlatego nie dziwię się, że coraz więcej aut zasila się LPG a kolejki za tym paliwem są coraz dłuższe. Tylko jak wspomniał unknown raczej długo to nie potrwa.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-04-2011, 19:37   

po 1 to walka z wiatrakami, jak zniosą akcyzę to podwyższą podatki drogowe itp i td jakieś ekologiczne wprowadzą żeby wyszło na to samo
po 2 to temat ściśle zahaczający o politykę, a zauwazyłem nie raz że rozmowa na tematy polityczne nie każdemu tu sie podoba
co byśmy nie robili to nasi pazerni politycy (jacy by nie byli), wrzody na dupie polskiego społeczeństwa nie pomagają
nigdy nie dogonimy wenezueli gdzie litr wahy kosztuje 0.7 gr. fakt tam maja złoża i ta waha na bank nie ma 85okt tylko około 100
     assistance   Moneta

shwax 

Wysłany: 23-04-2011, 13:37   

Cytat:
jak zniosą akcyzę to podwyższą podatki drogowe itp i td jakieś ekologiczne wprowadzą żeby wyszło na to samo

Myślę, że akurat w tym przypadku możemy spać spokojnie (przynajmniej na razie ;D ). Bardzo mało prawdopodobnym jest, aby rząd wprowadził podatek ekologiczny z jednej prostej przyczyny - to byłby gwóźdź do trumny dla partii która by się za tym opowiedziała :red_kartka: taki podatek naprawdę dowaliłby ostro naszemu społeczeństwu, które i tak już lekko nie ma :( . W Polsce znaczna liczba samochodów to auta starsze niż 10lat i nie ma mowy, żeby spełniały jakieś wyśrubowane normy emisji spalin. Zakładając, że rząd wprowadza taki podatek mamy sytuację w której zwykły Kowalski jest zmuszony sprzedać (albo raczej zezłomować auto), bo wg normy jest to złom, no chyba, że stać go aby zapłacić podatek w wysokości zapewne połowy wartości jego samochodu :? Chyba nie muszę mówić, że partia polityczna, która poparłaby taki podatek nie miałaby już czego szukać w kolejnych wyborach :badgrin:

Emf 

Wysłany: 30-04-2011, 00:23   

shwax napisał/a:
Myślę, że akurat w tym przypadku możemy spać spokojnie (przynajmniej na razie ;D ). Bardzo mało prawdopodobnym jest, aby rząd wprowadził podatek ekologiczny z jednej prostej przyczyny - to byłby gwóźdź do trumny dla partii która by się za tym opowiedziała

Hehehe rozbawiłeś mnie.
Czy to nie partia rządząca - dokładnie jej lider - wypytywał w kampanii o ceny ziemniaków i jabłek?
Dziś ziemniaki, cebula i jabłka są w cenach mandarynek, pomarańczy i bananów, które często przepływają pół świata żeby do nas dotrzeć, a tu taka cebulka od Janka Kowalskiego ze wsi, no powiedzmy, pod Radomiem, kosztuje tyle samo co banan, który płynął tu przez połowę świata.
Cukier ile dziś kosztuje, nie muszę mówić.
Pieczywo - wejdźcie do pierwszej lepszej piekarni jak zwiększyła się liczba osób, które kupuje pieczywo z dnia wczorajszego, czemu :arrow: Z BIEDY?
Bo dziś to co kiedyś jedli biedacy tj. śledzie, cebulę, ziemniaki dla wielu staje się produktem bez mała luksusowym.
Reform finansów publicznych BRAK.
I wczoraj i dzisiaj rolnik, który ma 50 hektarów ziemi i dochód rzędu kilku/kilkunastu milionów rocznie płaci sobie szczęśliwie KRUS (coś ok. 100zł. miesięcznie, chyba nawet niecałe), natomiast inna osoba, która wzięła np. mały kiosk w dzierżawę, gdzie dochód roczny wynosi 10-20tys. rocznie płaci sobie nieszczęśliwie ZUS w wysokości blisko 900zł miesięcznie :!:
I co, czy powyższe spowodowało spadek popularności partii rządzącej?
Także, nawet jak paliwo w Polsce będzie kosztowało 18zł. za pół litra i tak "peło" będzie rządziło :)

P.S. Nie jestem zwolennikiem ŻADNEJ partii ani ugrupowania politycznego, piszę to ponieważ jak wiem zacietrzewieni zwolennicy partii rządzącej zarzuciliby mi, że jestem "wrednym pisowcem".
Otóż nie jestem ani pisowcem, ani sldowcem ani innym "owcem", a jestem jedynie mocno zaciekawiony jak długo można utrzymywać się przy władzy nie robiąc nic konkretnego, a jedynie strasząc Polaków Kaczyńskim :roll:

assistance   Moneta

shwax 

Wysłany: 01-05-2011, 12:51   

Emf, zgadzam się z tym co piszesz, nie rozpatrywałem problemu w tak szerokim aspekcie, moja wypowiedź tyczyła się jedynie podatku ekologicznego. Zauważmy, że wszystko o czym mówisz działo się stopniowo, wszystko o czym wspominasz niejako kumulowało się powoli dając ludziom czas na "oswojenie się z tym", a taki podatek uderzyłby nagle, z dnia na dzień. Wiem, jak to brzmi ale wydaje mi się, że taka jest prawda. Bo załóżmy że podatek wchodzi od przyszłego roku, z dniem 1 stycznia 2012 i co się dzieje? Kowalski, który kupił dajmy na to, swoje 12letnie, całkiem dobre auto za 10tys. już przed tą datą może sobie to auto co najwyżej na żyletki przerobić bo nie ma nikogo kto chciałby je kupić, a już na pewno nie za 10tys. Przykre, ale tak by było. Zakładając, że samochód ten nie spełnia żadnej wymaganej normy czystości spalin a podatek jaki przyjdzie mu zapłacić opiewa na sumę np 1/3 wartości auta, cóż... o cenach cukru zapomina chyba wtedy niejeden kierowca. Pomijam ludzi, którzy kupili znacznie droższe "perełki", pozbawione katalizatorów, zajeżdżone i naprawione drutem u nas w kraju :?

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, o podatku eko słyszy się od dobrych kilku lat, ale jak do tej pory ani PiS, ani "peło", ani żadna inna partia nie odważyły się na taki krok i chyba jeszcze długo tego nie zrobią, bo co innego zdzierać z ludzi po trochu, po kilka groszy "na bananach i cebuli", a co innego dowalić im jeszcze monstrualny podatek w wysokości 2-3 wypłat "robotnika" od tak po prostu. Nawet nie wyobrażam sobie jak mogliby to uargumentować :x

Emf napisał/a:
Czy to nie partia rządząca - dokładnie jej lider - wypytywał w kampanii o ceny ziemniaków i jabłek?

Słyszałem, że ten sam lider jeszcze kilka lat temu głosił szumnie, że wszystkich, którzy tylko wspomną o podniesieniu podatków osobiście usunie z partii. Nie wiem czy to prawda, ale jeśli naprawdę tak było to pozostawię to bez komentarza :doubt:

Emf napisał/a:
I co, czy powyższe spowodowało spadek popularności partii rządzącej?

Myślę, że tak. Może nie u wszystkich, ale na pewno wiele osób 2 razy zastanowi się na kolejnych wyborach gdzie postawi X. Najsmutniejsze jest jednak to, że tak naprawdę nie ma sensownej alternatywy... :(

Emf napisał/a:
P.S. Nie jestem zwolennikiem ŻADNEJ partii ani ugrupowania politycznego, piszę to ponieważ jak wiem zacietrzewieni zwolennicy partii rządzącej zarzuciliby mi, że jestem "wrednym pisowcem".
Otóż nie jestem ani pisowcem, ani sldowcem ani innym "owcem", a jestem jedynie mocno zaciekawiony jak długo można utrzymywać się przy władzy nie robiąc nic konkretnego, a jedynie strasząc Polaków Kaczyńskim :roll:

Również mogę podpisać się pod tymi słowami.

Świstak 

Wysłany: 03-05-2011, 23:44   

Emf napisał/a:
pod Radomiem
:D :D:D potwierdzam Janekl ma też drogą cebulkę :P

shwax napisał/a:
podatek ekologiczny z jednej prostej przyczyny - to byłby gwóźdź do trumny dla partii która by się za tym opowiedziała

nie mam na myśli podatku ekologicznego... w sumie może i mam bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo jaki podatek nasz rząd zaserwuje, w paliwie 50% ceny to podatki (akcyza, podatek drogowy i inne)

http://moto.pl/MotoPL/1,9...w_paliwie_.html

dane z 2010 roku

Cytat:
jak długo można utrzymywać się przy władzy nie robiąc nic konkretnego, a jedynie strasząc Polaków Kaczyńskim

tym bardziej że on już rządził i wcale nie było źle, czego ludzie nie pamiętają, a dzięki "pełowcom " pamiętają "małpa w czerwonym" i "spieprzaj pan"

ja od pewnego czasu też przestałem być zwolennikiem jakiejkolwiek parti rządzącej i też nie jestem żadnym "owcem" bo poprostu zwyczajnie wkurza mnie to co się dzieje, jedni straszą kaczyńskim i moherami inni smoleńskiem a jeszcze inni straszą z daleka (milery kwaśniewskie i inne wałęsy)

a popularność tuska i jego ekipy jest sztuczna, i wybory jak domnoszą fakty też były "sztuczne" nawet w naszym okręgu ludzie którzy byli w komisji wyborczej cicho przyznają że wybory były ustawione. na śląsku dalej toczy się sprawa w prokuraturze.
ja mieszkam w mieście gdzie rządzi prezydent pisowski i naprawdę tu się poprawiło, aż miło do tego miasta wjechać... i nic więcej, pracy nie ma, miasto przegrywa przetargi na strategiczne inwestycje przegraliśmy chyba z kielcami bój o CARGO (lotnisko transportowe) choć mamy na sadkowie świetne lotnisko (Air Show)
u nas buduje się drogi i remontuje budynki, stawia galerie ale do pracy ludzie wyjeżdżają do wawy.

ok starczy tego bo trzeba iść spać ;)
     assistance   Moneta

p_r_z_e_m_k_o 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-05-2011, 08:43   

Emf napisał/a:
I wczoraj i dzisiaj rolnik, który ma 50 hektarów ziemi i dochód rzędu kilku/kilkunastu milionów rocznie płaci sobie szczęśliwie KRUS (coś ok. 100zł. miesięcznie, chyba nawet niecałe), natomiast inna osoba, która wzięła np. mały kiosk w dzierżawę, gdzie dochód roczny wynosi 10-20tys. rocznie płaci sobie nieszczęśliwie ZUS w wysokości blisko 900zł miesięcznie :!:

Emf, tak prostując, rolnik z 50 ha nie wyciągnie kilku/kilkunastu milionów rocznie. Dopłaty obszarowe na maxa to ok 1000 PLN/ha, plus jakis mały zysk w zależności od uprawy, plonu, urodzaju, cen na rynku to powiedzmy czasem plus 1000 PLN/ha jak dobrze pójdzie, czasem minus. Także sądzę że dla takiego zwykłego rolnika 100 kPLN, może trochę ponad to tyle ile może maksymalnie wyciągnąć z 50 ha (no chyba że uprawia ziemniaki, warzywa, buraki cukrowe, czy inne niezbożowe, ale to inna historia). Niemniej czy powinni płacić KRUS czy nie, to już głębszy temat. To było tak a propos rolnictwa.

A co do akcyzy paliwowej, to łoją nas nieźle i widzę, że nie starczył im wzrost cen paliwa (z tyt. VAT notują dodatkowe zyski), ale co zrobić, rozliczać tych nieuków będziemy mięli okazję niedługo, tylko kogo wybrać na ich miejsce....

PS. wczoraj w telewizji słyszałem, że w Wawie chcą stawiać nowy biurowiec na potrzeby sejmu, żeby komisje sejmowe miały gdzie się spotykać itd. Jak tak im się ciężko pracuje to niech zapier... do łopaty, wtedy docenią warunki w których pracują. No i oczywiście wszystko za nasze pieniądze....

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-05-2011, 09:12   

p_r_z_e_m_k_o napisał/a:
tylko kogo wybrać na ich miejsce.

Dobre pytanie - każden jeden będzie kradł, podnosił podatki itd., bo naród jest jakiś martwy i na to pozwala...

Odpowiedz do tematu