|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
gps w komórce |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-04-2008, 20:14 gps w komórce
|
|
|
czy ktoś testował taki zestaw. moduł gps + komórka (se w880i) + nav4all?
jak z dokładnościom? koszty? często łączy się z serwerem? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
radexon
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 221 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 07-04-2008, 21:15
|
|
|
P: Czy możliwe jest korzystanie z TrekBuddy jako nawigacji GPS do samochodu ?
O: TrekBuddy jest zasadniczo przeznaczony do nawigacji turystycznej (outdoor). Może być używany do nawigacji po drogach, np. w celu dojazdu do miejsca wypoczynku, w/g wcześniej zaplanowanej trasy. Do typowej nawigacji samochodowej, z automatycznym wyznaczaniem tras i np. komunikatami głosowymi lepiej użyć aplikacji o takim przeznaczeniu.
więc raczej odpada. a szkoda bo fajna opcja. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 08-04-2008, 08:02
|
|
|
Niestety ja trochę wypadłem z obiegu informacji o GPSie w komórkach.
Na symbiana jest np. TomTom, ale on nie ma za dużego pokrycia mapy Polski.
Chociaż moim zdaniem jak ktoś chce mieć GPS to najlepiej kupić PPC (za parę stówek już można mieć) i zainstalować Automapę, MapaMap czy jeszcze coś innego.
Z tanich PPC jest np. Mio 168. Może nie jest już najnowszy, ma wbudowany (lecz wystającą) antenę GPS, ale bez problemów obsłuży jakąś aplikację w stymlu automapa.
Oczywiście jak ktoś chce wydać więciej kasy to znajdzie lepszy sprzęt. Np. gody polecenia jest Dell Axim x50v. Bardzo szybki procesor posiada. Wada - brak antenty, trzeba dokupić na Bluetooth lub złącze CF (koszt 150-200zł). Ma też duży 3.7' ekran i rozdzielczość VGA (640x480). Samego Della uda się już wyrwać za 550-800zł. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-04-2008, 17:26
|
|
|
Na Symbiana lub UIQ jest dużo programów, w stylu TomTom.
Generalnie telefon + GPS + np. TomTom to taka rozszczepiona na części nawigacja.
Nie sprawdzałem. Ale nosiłem się z takim zamiarem. Mam Symbiana, więc TomTom by u mnie chodził.
Jeśli chcesz znać opinie, to wejdź na http://nokia6600i.fora.pl/ , tam parę osób wyrażało swoje opinie na temat nawigacji w komórce.
Ale weź też pod uwagę, że na komórce jest mały wyświetlacz.
Jesli miałbyś wydać na moduł GPS (~200), telefon (~250) i oprogramowanie (legalne bądź nie) to chyba lepiej by było dołożyć 2 czy 3 stówki i mieć nawigację z dużym ekranem. Gdzieś w gazecie widziałem porównania programów do nawigacji i chyba AutoMapa miała największe pokrycie dróg polskich i miast!
** Dodano: 08-04-2008, 18:48 **
konikks, Ty lepiej sobie daj spokój z tym nav4all. Twój telefon nawet nie ma UIQ. A jeśli chciałbyś mieć nawigację, a nie jakiś śmieć (ten navi4all to zwykła aplikacja, nie warta świeczki), to lepiej:
1) spraw sobie nawigację za 600-700 zł, taka powinna Ci starczyć, bo nie jesteś (chyba ) kierowcą ciężarówki ,
2) spraw sobie telefon z systemem operacyjnym, do tego kup moduł GPS i jakiś program byłby potrzebny.
** Dodano: 08-04-2008, 18:53 **
Tak a propos, to ten program potrzebuje połączenia z netem w kom.
A jakbyś miał system operacyjny, to program nawigacyjny nie potrzebowałby netu, tylko połączenie przez Bluetooth z modułem GPS. Nie płaciłbyś. Więc się zastanów.
Zrób sobie listę za i przeciw, jeśli chodzi o nawigację w telefonie (z systemem operacyjnym) lub o nawigację z prawdziwego zdarzenia (te prostokąty ). |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 08-04-2008, 17:55
|
|
|
Właśnie ja muszę sprobować coś z tym GPS bo mam telefon na UIQ (dokładnie moto A925) tylko nie mam anteny GPS. Mam wgraną na niej aplikację map GPS Viever i jest sporo map wgranych. Poprzedni właściciel to powgrywał i mówił że dobrze spisuje sie w navi. Czy taka najtańsza antena z Allegro będzie w miarę znośna? np taka:
http://www.allegro.pl/ite...orola_a925.html |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:01
|
|
|
akj3, cytuję:
"antena wystająca z telefonu to jest antena do gps".
Tutaj masz pełny tekst: http://zlosnik.pl/showfla...920&Main=276517 |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:18
|
|
|
no tak Wieprz ale ten tel. ma dziwny aGPS który jednak nie może posłużyć do współpracy z navi. Nie wiem dokładnie o co z nim chodzi ale to jest tylko powiedzmy coś w rodzaju lokalizacji telefonu. Zresztą program który się przewinął na tamtym forum ma w opisie coś takiego: "The bluetooth device will be remembered and nhGPS can be configured to connect automatically to your GPS upon startup" wiec sprawa jest jasna że obsługuje tylko zewnętrzne nadajniki. W każym bądz razie ja nie spotkałem sie jeszcze z aplikacją która dawala by pełna obsługę map i działający gps. |
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:22
|
|
|
W takim razie zakup sobie moduł GPS na Bluetooth i używaj jakiegoś oprogramowania - wtedy z zewnętrznym GPS możesz używać TomTom-a.
** Dodano: 08-04-2008, 19:23 **
Dokładnie tak, jak piszesz - ten GPS a925 pozwala lokalizować telefon, położenie, na przykład pokazuje na mapie aktualne położenie. |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:28
|
|
|
Wieprz no i właśnie o to chodzilo. A jak jest z laptopem? Jeśli zakupię moduł gps na bluetooth, w laptopie też mam bluetooth to bedę mógł po zainstalowaniu jakiejś aplikacji używać go jako navi? |
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:35
|
|
|
Można.
Tutaj masz garść informacji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic386321.html
Ale po co się bawić z nieporęcznym laptopem? Podczepisz go w podsufitce?
Lepiej, moim zdaniem, sprawiłaby się zwykła nawigacja PRZEZNACZONA do samochodów, a nie wymyślanie patentów na umieszczenie dużego laptopa przed szybą, by można było go używać. Pomyślałeś, że możesz w ten sposób nie widzieć części z pola widzenia przed siebie? |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:38
|
|
|
Wieprz napisał/a: | Ale po co się bawić z nieporęcznym laptopem? Podczepisz go w podsufitce? |
będę go trzymał na kolanach
** Dodano: 08-04-2008, 19:39 **
to są tylko pytania czysto teoretyczne laika w tym temacie... ja sie nie znam wiec pytam |
|
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 08-04-2008, 18:39
|
|
|
akj3 napisał/a: | będę go trzymał na kolanach |
No to uważaj, żeby Ci się nie zsunął w jakieś niedostępne podczas jazdy miejsce.
** Dodano: 08-04-2008, 19:40 **
akj3 napisał/a: | to są tylko pytania czysto teoretyczne laika w tym temacie |
Pytać można zawsze.
Ale zawsze trzeba tez uważać, żeby nie zadawać zbędnych pytań.
Laika? Hmm. No to wyobraź sobie jazdę z laptopem, albo lepiej, włóż go do auta. Zobaczysz, czy warto pytać o taki sposób nawigowania. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:13
|
|
|
ja raczej jeżdżę po stąłych trasach, ale raz do roku zarza mi się zapuścić gdzieś dalej, więc lapek leżący na siedzeniu pasażera jako jednorazowe rozwiązanie nie byłby taki zły, na dzień dzisiejszy jak gdzieś jadę to sobie poprostu spisuje numery dróg i nazwy miejscowości |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 08-04-2008, 19:16
|
|
|
yoyo napisał/a: | spisuje numery dróg i nazwy miejscowości |
Ja tak robię, bo mój ojciec też tak robił.
Ale nadeszła era cyfry i nawigacja byłaby też dobra. Ale takie zapisywanie i odczytywanie z numerów dróg działa dobrze na pamięć i umysł.
Ale yoyo, nie sądzisz, że to nie jest dobry pomysł wozić laptop na siedzeniu pasażera i zerkać aż w tak odległym kierunku, jak siedzisko pasażera?
No, chyba, że chodziło Ci o siedzenie pasażera... jednego z tylnych. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-04-2008, 21:22
|
|
|
rzecz w tym że na naprawdę długa trasę to się raz do roku wybieram na wakacje więc w moim przypadku nie ma sensu inwestować w gps - wystarczy mi zwykła mapa, z drugiej strony fajnie wiedzieć dokładnie gdzie jechać a nie zatrzymywać się na stacjach i sprawdzać na mapie czy już minąłem zjazd czy jeszcze nie |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 08-04-2008, 21:24
|
|
|
dlatego właśnie myślałem nad tanim rozwiązaniem.
a tak w ogóle to mapy on-line mają swoje plusy - nie musisz aktualizować ich.
Wieprz napisał/a: | Twój telefon nawet nie ma UIQ. |
a co to jest...? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
radexon
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 221 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 09-04-2008, 08:54
|
|
|
ja miałem palmtopa SPVM2000 gdzies tak 500-600 zł chodza na allegro sam puściłem 2 miesiące temu za 5 stówek go
a i AUTOMAPA na nim super brykała i lepsze pokrycie niż TOM TOM.
GPSu nie kupowałem ale wiem ze bez problemu na nim pójdzie no i na niego jest już nowszy ROM(czyli system Windows Mobile 6,już słyszałem że ugotowali 6.1 na niego ale nie wiem dokładnie).
Fajny zabawek no i duużo możliwości.ma blutu,WiFi wbudowane,podczerwień też.
a UIQ to nic innego jak system operacyjny oparty na SYMBIANie |
www.lechelektronik.pl
----------------------------- |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-04-2008, 09:31
|
|
|
Ja sie zajmuje tym tematem na co dzien:-)
Obecnie najlepsze pokrycie na polskie ma AUTOMAPA na europe tomtom a rozwiazaniem posrednim czyli polska+europa jest GARMIN.
Co do odbiornikow nie kupujcie szajsu bo szkoda czekac na start, potrafia stracic sygnal w gestej zabudowie itp.
Urzadzenia z nawigacja i automapa na polske zaczynaja sie od 710zł za nowki.
Jakby ktos cos potrzebowal to pisac:-)
Mam odbiorniki na BT/USB/ praktycznie wszystko z MIO i ASUSA
Obecnie uzywam E50+QSTARZ BT-Q818 i garmin do tego. W najblizszych dniach zmiana na ASUS P750+ i znowu garmin hehe |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 09-04-2008, 17:37
|
|
|
MupiK napisał/a: | nie kupujcie szajsu |
Dokładnie.
MupiK napisał/a: | od 710zł |
Tak jak pisałem.
MupiK napisał/a: | na polskie ma AUTOMAPA na europe tomtom |
Się wie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|