Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Alarm i centralka...
Autor Wiadomość
Keray69 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 04-04-2010, 12:44   Alarm i centralka...

Witam Panowie mam taki o to problem. Zamówiłem na allegro alarm od stiga wraz z centralnym zamkiem. Sam nie wiele się znam (szczerze mówiąc to wcale) na elektryce :? Wiec zleciłem to firmie która rzekomo się zajmuje. A o to efekt:
- 3 dni wszystko montowali...
Gdy odebrałem auto i przyjechałem pod blok. Okazało sie że:
- tyle lewe drzwi nie sa zaryglowane
- A pilot działa w odległości 3 cm od szyby
- A cała impreza kosztowała mnie 300 zł

No i oddałem auto do poprawki... :?

Auto wraca i jaki efekt:
-Zasięg pilota poprawiony (łapie spokojnie z 4 pietra na parking) Ale pewnie tylko dlatego ze powiedziałem ze za poprawienie zasięgu zapłacę oddzielnie :?
-po przekręceniu kluczyka w drzwiach otwierają się tylko te drzwi w których siedzi kluczyk. a powinny otwierać się wszystkie. Tak samo jest przy zamykaniu ;/
-Alarm reaguje tylko na wstrząsy (czujnik wstrząsowy) i otwarcie 2 przednich drzwi. Gdy otwieram tynie nic się nie dzieje
- Raz zamyka a raz nie zamyka przednie prawe drzwi ;/
- Gdy któreś drzwi nie są domknięte światła powinny błysnąć 3 razy a syrenka powinna wydać 3 krotny dźwięk. W rzeczywistości dzieje się tak dopiero po upływie ok 30 sek.
-Od pewnego czasu jeszcze zaobserwowałem dziwne zjawisko jakim jest: Włączanie się alarmu na kilka sekund 3-4s (coś w rodzaju jakby dźwięku z funkcji panik) jakoś co ok godzinę... ( jest to strasznie uciazliwe :? )

Wniosek jaki sobie postawiłem po odebraniu auta z tego warsztatu. To to że moja noga nigdy już tam nie postanie :red_kartka:

I chciałbym zapytać was Panowie jak to jest u was ? Co mogli zrobić źle i jak naprawić powyższe problemy ? Czy można to zrobić samemu ? Czy raczej trzeba znowu komuś to zlecać ?

Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-04-2010, 15:09   

w tylnich drzwiach nie ma fabrycznie czujnika otwartych drzwi wiec alarm raczej nie bedzie lapal tych drzwy chyba ze osobno je zamontujesz co do centralnego to kable pomieszali albo gdzies zwarcie jest i z tad losowe zamykanie najklepiej wziasc instrukcje alarmu i przestudiowac czy kable ktore maja byc sa podpiete i ewentualnie czy pod odpowiednie kable ktore mozna zprawdzic do kad ida raczej filozofi wielkiej nie ma
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-04-2010, 16:58   

taj jak pisze kolegaMARIOVIRUS, jedynie prawidłowe jest że alarm nie łapie tylnych drzwi bo tam nie ma czujników. cała reszta czyli centralny który nie działa, nie blokujące sie prawe drzwi i alarm dający o sobie znać co godzinę sa błędami instalacji.
jedź i żądaj aby to poprawiono, jeśli nie żądaj dokumentu potwierdzającego że alarm u nich instalowałeś i strasz sądem :)
kolego biorąc pod uwagę że na elektronice sie nie znasz nie grzeb tam sam bo nic nie wskórasz, zresztą za 300zł to powinno być zrobione cud, miód , malina :)

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 04-04-2010, 18:27   

MARIOVIRUS napisał/a:
w tylnich drzwiach nie ma fabrycznie czujnika otwartych drzwi

Leśniczy napisał/a:
alarm nie łapie tylnych drzwi bo tam nie ma czujników.

Jak niema, a kontrolki na checku to to skąd niby wiedzą kedy sie maja zapalic :?:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 04-04-2010, 18:42   

egon. napisał/a:
MARIOVIRUS napisał/a:
w tylnich drzwiach nie ma fabrycznie czujnika otwartych drzwi

Leśniczy napisał/a:
alarm nie łapie tylnych drzwi bo tam nie ma czujników.

Jak niema, a kontrolki na checku to to skąd niby wiedzą kedy sie maja zapalic :?:

z przodu czujniki są tu

zas z tyłu jest to rozwiązane jakoś inaczej i czujników pod które można by wpiąć alarm nie ma.

Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-04-2010, 18:46   

Też mam kompletny alarm z centalnym od STIGa. Z tym że ja mam schematy elektryki T/T w głowie więc zajęło to może ok 2 godzin robiąc auto pod blokiem. Rozwiązując Twoje problemy:
Keray69 napisał/a:
- tyle lewe drzwi nie sa zaryglowane

widocznie kabelek od siłownika się odczepił
Keray69 napisał/a:
- A pilot działa w odległości 3 cm od szyby

mały problem, centralka alarmu (ta z antenką) pewnie była schowana w miejscu gdzie coś ją zakłócało- wystarczyło by przenieść ją w inne miejsce( ja mam umieszczoną przy lewym słupku, działa idealnie)- szkoda że dodatkowo zapłaciłeś za taką błahostkę
Keray69 napisał/a:
-po przekręceniu kluczyka w drzwiach otwierają się tylko te drzwi w których siedzi kluczyk. a powinny otwierać się wszystkie. Tak samo jest przy zamykaniu ;/

Idioci pomylili Ci siłowniki. Pewnie w przednich drzwiach zamontowali Ci siłownik slave- z 2 kabelkami, a powinni master- z 5
Keray69 napisał/a:
-Alarm reaguje tylko na wstrząsy (czujnik wstrząsowy) i otwarcie 2 przednich drzwi. Gdy otwieram tynie nic się nie dzieje

To Ci już chłopaki wyjaśnili, opcją jest zakupić w jakimś sklepie z częściami 2 czujniki przednie i montaż ich z tyłu.
Keray69 napisał/a:
- Raz zamyka a raz nie zamyka przednie prawe drzwi ;/

uszkodzony siłownik- niestety ja też miałem ten problem z 2 siłownikami ( sprzedawca uznał że działały i to pewnie ja je popsułem) na allegro możesz dokupić oddzielnie siłowniki - niestety te zestawy nie są niezawodne...
Keray69 napisał/a:
- Gdy któreś drzwi nie są domknięte światła powinny błysnąć 3 razy a syrenka powinna wydać 3 krotny dźwięk. W rzeczywistości dzieje się tak dopiero po upływie ok 30 sek.

To już niestety "ten typ tak ma", u mnie to samo. Musisz się z tym pogodzić. Tak samo domykanie szyb miało działać przez 30s a podaje prąd na niecałe 12...
Keray69 napisał/a:
-Od pewnego czasu jeszcze zaobserwowałem dziwne zjawisko jakim jest: Włączanie się alarmu na kilka sekund 3-4s (coś w rodzaju jakby dźwięku z funkcji panik) jakoś co ok godzinę... ( jest to strasznie uciazliwe )

nie pamiętam, ale też chyba miałem z tym problem, dałem sobie spokój i po jakimś czasie samo ustąpiło. Ewentualnie napisz do sprzedawcy może Ci uwzględni reklamacje.

Tak czy inaczej zestawy te są tanie ale fajnie wyglądają tylko w opisie aukcji. Po 2 miechach wysiadła mi jeszcze syrenka alarmu. Nie wszystkie problemy są spowodowane przez elektryków ale powinni Ci sprawdzić przed oddaniem pojazdu i powiedzieć co jest nie tak. Pozdrawiam

** Dodano: 04-04-2010, 19:47 **
Leśniczy, z tyłu czujniki są w zamkach
     Moneta

egon 

Wysłany: 04-04-2010, 19:03   

Rajek napisał/a:
Leśniczy, z tyłu czujniki są w zamkach

Z przodu tez, te czujniki co zaznaczył Leśniczy, to czujniki od swiatła wew. :D

assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 04-04-2010, 19:18   

nie wiem u mnie też na tylne drzwi nie ma alarmu
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

egon 

Wysłany: 04-04-2010, 19:20   

Luczu napisał/a:
nie wiem u mnie też na tylne drzwi nie ma alarmu

Bo zadnemu majstrowi sie niechce z tym grzebac, albo wogóle nie wiedzą, gdzie tego szukac :P Mój kolega w tipo sam zakładał alarm i miał na wszystkich drzwiach, ja w 1,6 ztresztą tez :D

assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 04-04-2010, 19:23   

egon., a w alarmach montowanych fabrycznie były tylne drzwi podłączone ?
Jest
     Moneta

egon 

Wysłany: 04-04-2010, 19:24   

Luczu, pojęcia niemam ;)

assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 04-04-2010, 19:26   

bo ja nie wiem czy mam fabryczny czy nie :niewiem:

** Dodano: 04-04-2010, 20:27 **
Leśniczy, tak z ciekawości - co Ci pisze na tej naklejce na popielniczce ?
Jest
     Moneta

Keray69 

Wysłany: 04-04-2010, 19:52   

Rajek napisał/a:
mały problem, centralka alarmu (ta z antenką) pewnie była schowana w miejscu gdzie coś ją zakłócało- wystarczyło by przenieść ją w inne miejsce( ja mam umieszczoną przy lewym słupku, działa idealnie)- szkoda że dodatkowo zapłaciłeś za taką błahostkę

Nie nie nie zapłaciłem wsiadłem w samochód i odjechałem ze złością...

Idioci pomylili Ci siłowniki. Pewnie w przednich drzwiach zamontowali Ci siłownik slave- z 2 kabelkami, a powinni master- z 5

Tez właśnie się nad tym zastanawiałem... Mozna to jakoś sprawdzić bez rozbierania drzwi ?

Rajek napisał/a:
uszkodzony siłownik- niestety ja też miałem ten problem z 2 siłownikami ( sprzedawca uznał że działały i to pewnie ja je popsułem) na allegro możesz dokupić oddzielnie siłowniki - niestety te zestawy nie są niezawodne...

A może poprostu jest tak ze coś tam o coś zahacza ? Bo jest tak jakby chciał zamknąć ten bolec od drzwi ale nie może i wyskakuje on do góry :roll:

To już niestety "ten typ tak ma", u mnie to samo. Musisz się z tym pogodzić. Tak samo domykanie szyb miało działać przez 30s a podaje prąd na niecałe 12...

Bez sensu w takim razie po co to komu ? skoro w ciągu 30 sek ja juz dawno będę za blokiem i nie będę widział czy alarm zasygnalizował nie domknięte drzwi :|

Rajek napisał/a:
nie pamiętam, ale też chyba miałem z tym problem, dałem sobie spokój i po jakimś czasie samo ustąpiło. Ewentualnie napisz do sprzedawcy może Ci uwzględni reklamacje.

A z tym to zauważyłem ze dzieje się tak gdy samochód dłużej stoi nie użytkowany... Dziś tak się działo poszedłem odpaliłem zamknąłem i otworzyłem drzwi i narazie cisza. To śmieszne bo tak jakby samochód przypomina o sobie ze jest do jeżdżenia a nie do stania ;D

Rajek napisał/a:
Tak czy inaczej zestawy te są tanie ale fajnie wyglądają tylko w opisie aukcji. Po 2 miechach wysiadła mi jeszcze syrenka alarmu.

No ja myślałem ze za te ponad 500zł z montażem to będzie coś normalnego a nie jakiś chiński badziew :lalala:

egon. napisał/a:
Bo zadnemu majstrowi sie niechce z tym grzebac, albo wogóle nie wiedzą, gdzie tego szukac :P Mój kolega w tipo sam zakładał alarm i miał na wszystkich drzwiach, ja w 1,6 ztresztą tez :D

Dokładnie jak ja zapytałem mechanika tego co robił czy da się tak zrobić ze alarm będzie reagował tez na otarcie tylnych drzwi ? I podałem mu pomysł zęby podłączyć jakoś pod czujniki w digitalu ? To automatycznie powiedział mi a nie nie tak nie da rady na pewno. Mozna tylko pod krańcówki z przodu i tyle :?

Leśniczy 

Wysłany: 04-04-2010, 20:29   

Keray69 napisał/a:

Tez właśnie się nad tym zastanawiałem... Mozna to jakoś sprawdzić bez rozbierania drzwi ?

można tzw. master steruję pozostałymi siłownikami więc jeśli wsiądziesz z tyłu i pchniesz rygielek w dół, a pozamykają się wszystkie drzwi tzn. że mastera faktycznie zamontowali z tyłu. w prawidłowej instalacji są 2 mastery z przodu i 2 slave z tyłu aczkolwiek w tanich zestawach często master jest tylko jeden a reszta to slave. w prawidłowej konfiguracji master w drzwiach kierowcy.
Rajek, nie koniecznie przenosili centralkę alarmową, wystarczyło tylko przedłużyć kabelek antenowy ( ja tak zrobiłem ) i zasięg się poprawił

Luczu napisał/a:

Leśniczy, tak z ciekawości - co Ci pisze na tej naklejce na popielniczce ?

Leśniczy 

Wysłany: 04-04-2010, 20:33   

Rajek napisał/a:

Keray69 napisał/a:

To Ci już chłopaki wyjaśnili, opcją jest zakupić w jakimś sklepie z częściami 2 czujniki przednie i montaż ich z tyłu.

można opcjonalnie za ok 30zl dokupić zestaw czujników ultradźwiękowych. wtedy alarm zacznie wyć nawet jeśli ktoś wsadzi rękę do auta przez uchyloną szybę:)
można nawet na tych czujnikach ustawić taką czułość że jak mucha zacznie latać w kabinie to też zacznie wyć :)

kolego powiem ci tak u mnie w mieście za 400 zł dostajesz alarm legendforda ( bardzo dobry , homologacje, który posiada kupe przeróżnych funkcji ) + syrenę z własnym zasilaniem ( ktoś odłączy akumulator lub zasilanie alarmu = syrena wyje ) zestaw czujników wstrząsowych i ultradźwiękowych, a wszytko podłączone i skonfigurowane według własnych upodobań .
jestem w szoku że wydałeś 500zł a wyszła kicha

Keray69 

Wysłany: 04-04-2010, 20:46   

No ładnie zostałem zrobiony w balona... :? Mozna powiedzieć ze 500 zł wyrzucone w błoto :sciana: A co do dodatkowych czujników to wole już nic nie montować ;p Bo i tak już alarm wyje bez powodu a w tedy będzie wył jeszcze bardziej :? Aż w koncu ktoś się wkurzy i naprawdę wybije mi szybę albo coś :|

Leśniczy 

Wysłany: 04-04-2010, 23:07   

Keray69, ty się nie załamuj że kasa poszła w błoto, jedź tam i ŻĄDAJ żeby to poprawili takie masz prawo. zapłaciłeś kupę kasy a usługa nie jest zgodna z twoimi oczekiwaniami. mógłbyś im narobic sporych problemów za takie coś ale również popełniłeś błąd kupując alarm na allegro bo oni mogą wszystko zrzucić na samą centralkę alarmową . prawdopodobnie kupując u nich alarm zapłaciłbyś tyle samo tyle że nie mieliby takich problemów z instalacja "własnego sprzętu"
pozostaje ci jechać do nich i próbować wywalczyc swoje lub jechać do jakiegoś pacjenta który za poprawę istniejącej instalacje nie powinien krzyknąć więcej jak 100zł

Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-04-2010, 23:12   

Keray69 napisał/a:
A może poprostu jest tak ze coś tam o coś zahacza ? Bo jest tak jakby chciał zamknąć ten bolec od drzwi ale nie może i wyskakuje on do góry

A to mały problem. Myślałem że siłownik Ci wogóle nie działa. Rozbierasz tapicerkę i siłownik jest podłączony do cyngielka za pomocą śrubki. Lekko poluzuj śrubę, wciśnij dzyndzel w pozycję zamkniętą, po czym siłownik też i wtedy połącz to śrubą. Zanim zamontujesz tapicerkę sprawdź czy działa.

Keray69 napisał/a:

Bez sensu w takim razie po co to komu ? skoro w ciągu 30 sek ja juz dawno będę za blokiem i nie będę widział czy alarm zasygnalizował nie domknięte drzwi

Widzisz po to by wyróżnić się z tłumu innych alarmów na aukcjach/w sklepie. Bo ładnie brzmi a jest do niczego.

Leśniczy, można, można też kupić za ok 200zł czujnik mikrofalowy (wiem nazwa śmieszna) i alarm zareaguje nawet jak ktoś obok auta przejdzie. Podałem mu tylko najtańszą i najprostszą opcję.

** Dodano: 05-04-2010, 00:22 **
Keray69, wiem że "co by było gdyby..." ale bardziej chyba by się wtedy opłacało przyjechać do Wawki do naszego garażu klubowego i tu bym Ci w kilka godzin za 4pak zrobił. Ale to już polecam taką opcję na przyszłość
     Moneta

Keray69 

Wysłany: 06-04-2010, 21:30   

W dodatku dziś. Przy gwałtownym hamowaniu na światłach... Usłyszałem gdzieś z tyłu jakiś dość głośny trzask :| Pomyślałem ze może ktoś mi w d... wjechał :? Ale nie. Wychodzę, oglądam samochód nic nie widzę :| Biorę za klapę od bagażnika a ona luzna :? Okazało się ze te kretyni nie podokręcali nawet śrubek i ten skobel który jest na dole spadł do dołu.. Czego efektem przez prawie tydzień byl nie zamknięty bagażnik :? Normalnie tylko jechać tam z kałachem i ich pozabijać w tym warsztacie :? Jeśli na forum jest ktoś z Ełku to przestrzegam przed tym warsztatem :? Nie będę pisał adresu ponieważ nie chcę robić dziadom reklamy :? A jeśli ktoś chciałby wiedzieć co to za warsztat to mogę napisać na pw. Żeby wiedzieć co omijać z daleka :red_kartka:

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-04-2010, 21:52   

Keray69 napisał/a:
nie chcę robić dziadom reklamy
chyba ANTY reklamy. Osobiście uważam, że napisanie na jakiej ulicy się znajduje wystarczy, żeby nas ostrzec.

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 06-04-2010, 22:02   

Jesli chodzi o tylne drzwi to zapewne nie podpieli wzbudzenia na tylne drzwi, jesli Ci sie chce z tym robic to wystarczy podpiac kabel sygnałowy pod fioletowo-czarny kabel idacy do wyłączników oryginalnych. Jesli natomiast masz el. check to:

- Popielato-żółty – drzwi przednie lewe
- Popielato-zielony drzwi przednie prawe
- Popielato-czarny – drzwi tylne lewe
- Popielato-czerwony – drzwi tylne prawe
- Popielato-biały – tylna klapa

Wszystkie kable znajdziesz w skrzynce bezpieczników bez koniecznosci rozgrzebywania auta. Aha kazdy przewód należy odseparowac od siebie diodami prostowniczymi.

** Dodano: 06-04-2010, 23:04 **
Dodatkowo niektóre alarmy po podpieciu do ori centralki CZ przejmuja sterowanie i nie ma mozliwosci zasterowania z zamka master w drzwiach kierowcy - u mnie tak wlasnie jest alarm Magicar.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Keray69 

Wysłany: 06-04-2010, 22:25   

Jelcyn napisał/a:
chyba ANTY reklamy. Osobiście uważam, że napisanie na jakiej ulicy się znajduje wystarczy, żeby nas ostrzec.

Dokładnie masz racje...

tipacz napisał/a:
Dodatkowo niektóre alarmy po podpieciu do ori centralki CZ przejmuja sterowanie i nie ma mozliwosci zasterowania z zamka master w drzwiach kierowcy - u mnie tak wlasnie jest alarm Magicar.

A można to w jakiś sposób przerobić żeby działo tak i tak ?

A i wiecie Panowie przypadkowo wpadłem przed chwilka na forum na to: - Jeśli z jakiegoś powodu akumulator został rozłączony a następnie ponownie włączony, ekran wyświetli temp. 24°C (76°F) oraz po pierwszym włączeniu silnika system przejdzie na pełną automatykę.

U mnie właśnie tak się ciągle dzieje z AHS. A i dziś jeszcze znowu spotkało mie zjawisko "rozładowanego akumulatora" (czyli przekrecam kluczyk i rozrusznik nie daje rady krecic. Jakby padł akumulator... Za jakiś czas kolejna próba i kreci jak szalony bez jakiej kolwiek ingerencji. A gdzieś czytałem kiedyś, ze jak tak alarm bez powodu odzywa się co jakiś czas :| To cos nie tak jest z akumulatorem :? Mozna to jakoś powiązać ze sobą ? Wiecie może co to może być ? :|

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 07-04-2010, 11:59   

Keray69 napisał/a:

Nie wiem bo sam nawet o tym nie myslałem bo po co mi sterowanie z kluczyka jak mam od tego pilota ;)

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 07-04-2010, 12:11   

Takimi ,,bajerami'' zajmował się kolega Sapphiron, on powinien się orientować.

egon 

Wysłany: 07-04-2010, 12:22   

Keray69 napisał/a:

Jakos sie da, ja w 1,6 tak miałem,. ze centralny działał i z pilota i z kluczyka :P ale jak to było zrobione to pojecia niemam ;) W Sedici zresztą tez tak było, z tym, ze nie miałem kluczyka od dzwi kierowcy, ale zamykając drzwi pasazera kluczykiem, tez sie zamykał centralny, oraz z pilota tez działał ;)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu